Skip to main content

Τουρκία: Βοήθεια 5 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία

Επισφραγίζεται ο τερματισμός μιας χρόνιας αντιπαλότητας Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία πρόκειται να καταθέσει 5 δισ. δολάρια στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, μια σημαντική ώθηση για την προσπάθεια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διατηρήσει σταθερή τη λίρα ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους.

Το βασίλειο βρίσκεται στο «τελικό» στάδιο των συζητήσεων για να προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του Reuters.

Το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας επιβεβαίωσε επίσης ότι οι δύο χώρες πρόκειται να ολοκληρώσουν τη συμφωνία κατάθεσης.

Σχεδόν βέβαιο ότι θα υπογραφεί σύντομα, η συμφωνία επισφραγίζει μια πρόσφατη προσέγγιση που τερμάτισε χρόνια εχθρότητας μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Θα είναι επίσης η μεγάλη νίκη για τον Ερντογάν από τότε που στράφηκε στα αραβικά κράτη του Κόλπου για οικονομική βοήθεια στις αρχές του έτους. Ο επικεφαλής των οικονομικών του, Νουρεντίν Νεμπάτι, ηγήθηκε των προσπαθειών για εξασφάλιση βοήθειας από το βασίλειο καθώς και από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους νωρίτερα ότι τα επίσημα αποθεματικά της Τουρκίας πιθανότατα θα αυξηθούν στα 130 δισεκατομμύρια δολάρια σύντομα, από το ανώτατο όριο των 117,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 που παρατηρήθηκε την εβδομάδα της 11ης Νοεμβρίου.

Πηγή: Bloomberg