Skip to main content

Μπούλαρντ (Fed): Επιτόκιο 7% για να περιοριστεί ο πληθωρισμός

Ο επικεφαλής της Fed του Σεντ Λούις, τάχθηκε υπέρ μιας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής, αν και «αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αναμένεται το 2023».

Ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σεντ Λούις και από τα «γεράκια» της Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ, προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια, λέγοντας ότι το επίπεδο θα πρέπει να είναι υψηλότερο για να εκπληρώσει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τον πληθωρισμό.

«Ακόμη και κάτω από αυτές τις αισιόδοξες υποθέσεις, το επιτόκιο δεν βρίσκεται ακόμη σε μια ζώνη που μπορεί να θεωρηθεί επαρκώς περιοριστική», δήλωσε ο Μπούλαρντ την Πέμπτη. «Για να επιτευχθεί ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο, το ποσοστό θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω».

Ο Μπούλαρντ παρουσίασε γραφήματα που δείχνουν ένα επαρκώς περιοριστικό επιτόκιο μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ περίπου 5% και 7%.

Ο ηγέτης της Fed του Σεντ Λούις, ο οποίος ήταν από τους πιο επιθετικούς διαμορφωτές πολιτικής φέτος, ήταν ο τελευταίος κεντρικός τραπεζίτης που ζήτησε πρόσθετη δράση. Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στις 2 Νοεμβρίου για τέταρτη συνεχή φορά ως μέρος της πιο επιθετικής σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980 για να περιορίσει τον πληθωρισμό σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

«Μέχρι στιγμής, η αλλαγή στη στάση της νομισματικής πολιτικής φαίνεται να είχε περιορισμένες μόνο επιπτώσεις στον πληθωρισμό, αλλά αποκλιμάκωση αναμένεται το 2023», είπε.

Πηγή: Bloomberg