Skip to main content

Ρωσία: Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4% στο γ’ τρίμηνο

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Το ρωσικό ΑΕΠ μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας.

Σε τεχνική ύφεση διολίσθησε η ρωσική οικονομία, καθώς συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για δυσμενέστερα αποτελέσματα στις αρχές του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι ως ύφεση για μια εθνική οικονομία ορίζονται δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, το ρωσικό ΑΕΠ μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας. Είχε προηγηθεί πτώση 4,1% το προηγούμενο τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε  για πρώτη φορά σε διάστημα περισσότερο από ένα χρόνο.

Στη συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας- που έχει αποδειχθεί αρκετά ανθεκτική- οδήγησαν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Δύση ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. Οι κυρώσεις παρεμπόδισαν τη λειτουργία του εμπορίου και αύξησαν την εγχώρια ζήτηση. Σύμφωνα με τη ρωσική Στατιστική Υπηρεσία Rosstat, καταγράφηκε απότομη πτώση στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο παράλληλα με την πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας. συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει το Reuters, ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας της Ρωσίας επιβραδύνθηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Η ενίσχυση των κρατικών δαπανών και η ικανότητα της Ρωσίας να εκτρέπει τις εξαγωγές σε φιλικά κράτη, τη βοήθησαν να αντισταθμιστεί η ζημιά που προκλήθηκε από τις κυρώσεις, με τις κατασκευές να είναι μεταξύ των λίγων τομέων που επεκτάθηκαν το τελευταίο τρίμηνο χάρη εν μέρει σε ένα κρατικό πρόγραμμα επιδοτήσεων στεγαστικών δανείων.

Λόγω αυτής της ανθεκτικότητας, παρόλο που αρχικά αναμενόταν σχεδόν κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας μετά την εισβολή, πλέον το βασικό σενάριο κάνει λόγο για ρηχή ύφεση με διάρκεια πολύ πέρα από το 2022. Αυτό που περιμένει την Ρωσία είναι μια συρρίκνωση που θα μπορούσε να είναι η πιο σοβαρή μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, σχολιάζει το Bloomberg.

«Βλέπουμε ένα διαρκές σοκ από την πλευρά της προσφοράς και έναν αναγκαστικό διαρθρωτικό μετασχηματισμό σε μια οικονομία χαμηλής τεχνολογικής έντασης που οδηγεί σε παρατεταμένη ύφεση και χαμηλότερη δυνητική ανάπτυξη», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley.

Το Bloomberg Economics προβλέπει ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,5% το 2022 και 2% το 2023, με την κυβέρνηση να ανακαλεί πιθανώς ορισμένα από τα μέτρα στήριξης που χρησιμοποίησε για να στηρίξει τη ζήτηση και τις κατασκευές.

«Η ρωσική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται τους επόμενους έξι μήνες για δύο λόγους. Πρώτον, ο τομέας των ενεργειακών εμπορευμάτων και η μεταποίηση θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται καθώς οι κυρώσεις πιέζουν. Δεύτερον, ορισμένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, όπως οι αδιάκριτες επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων, έχουν πλέον εξαντληθεί».

Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο, θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητα της Ρωσίας, με τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη να βυθίζονται ήδη εν μέσω διαταραχών στις ροές και στην ζήτηση, υπό την αυξανόμενη πίεση από την κλήση εφέδρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας άρχισε να μειώνεται τον Σεπτέμβριο, επιβραδύνοντας τη βιομηχανική παραγωγή και οδηγώντας σε συρρίκνωση χειρότερη από την αναμενόμενη. Οι προοπτικές γίνονται ακόμη πιο ζοφερές, με την κρατική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom να αναφέρει ότι οι ημερήσιες εξαγωγές της υποχωρούν κάτω από τα χαμηλά επίπεδα που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα.

naftemporiki.gr