Στις 27 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο της Κίνας για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου (CCPIT) δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον για ξένες επενδύσεις στην Κίνα το τρίτο τρίμηνο του 2022 (εφεξής «η Έκθεση»), δείχνοντας ότι οι ξένες εταιρείες συνεχίζουν να είναι αισιόδοξες για την κινεζική αγορά και γενικά μιλούν καλά για το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις μακροοικονομικές πολιτικές της Κίνας.
Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κίνας Σουν Σιάο (Sun Xiao), δήλωσε ότι κατά το τρίτο τρίμηνο της έρευνας έλαβε συνολικά 400 σχόλια ερωτηματολογίου ξένων επιχειρήσεων, με βάση των οποίων και μαζί με γνώμες συνέντευξης εμπειρογνωμόνων και συμπέρασμα συμποσίου ξένων επιχειρήσεων συντάχθηκε η Έκθεση. Η Έκθεση προβαίνει σε μια σχετικά ολοκληρωμένη ανάλυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων από το εξωτερικό στην Κίνα κατά το τρίτο τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας αντικειμενικά και με ακρίβεια την ικανοποίηση αυτών των επιχειρήσεων από το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις μακροοικονομικές πολιτικές της Κίνας, την τρέχουσα κατάσταση και τάση των δραστηριοτήτων τους στην Κίνα, τα κύρια προβλήματα και τις εκκλήσεις που αντιμετωπίζουν, και υποβάλλει σχετικά αντίμετρα και προτάσεις.
Σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένοι με το επιχειρηματικό περιβάλλον για τα ξένα κεφάλαια, οι επιχειρήσεις έχουν υψηλή αξιολόγηση σχετικά με την πρόσβαση σε χώρους επιχειρήσεων, την πρόσβαση στην αγορά και τους φόρους. Το 95,33% των επιχειρήσεων από το εξωτερικό είναι περισσότερο από «ικανοποιημένοι» με την αξιολόγηση της πρόσβασης σε χώρους επιχειρήσεων, το 89,94% είναι περισσότερο από «ικανοποιημένοι» με την αξιολόγηση της πρόσβασης στην αγορά και το 88,71% είναι περισσότερο από «ικανοποιημένοι» με την αξιολόγηση της πληρωμής των φόρων. Η πρόσβαση στην αγορά, η προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά, η πρόσβαση σε χώρους επιχειρήσεων και η πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 1,99 ποσοστιαίες μονάδες, 1,84 ποσοστιαίες μονάδες, 1,52 ποσοστιαίες μονάδες και 1,43 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, από το δεύτερο τρίμηνο.
Από την άποψη της αξιολόγησης της μακροοικονομικής πολιτικής, οι ξένες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αισιοδοξούν για τις προοπτικές της κινεζικής αγοράς. Το 87,80% των επιχειρήσεων από το εξωτερικό ήταν περισσότερο από «ικανοποιημένες» από τη σταθερότητα της βιομηχανικής αλυσίδας και της εφοδιαστικής αλυσίδας, το 87,50% των επιχειρήσεων αξιολόγησαν «ικανοποιημένοι» την εφαρμογή του «Καταλόγου Βιομηχανιών που Ενθαρρύνουν τις Ξένες Επενδύσεις» και το 87,20% των επιχειρήσεων αξιολόγησαν «ικανοποιημένοι» την ενεργητική δημοσιονομική πολιτική και την πολιτική μείωσης των φόρων και τελών. Το 84,45% των επιχειρήσεων ήταν περισσότερο από «ικανοποιημένες» από τη συνετή νομισματική και πιστωτική πολιτική.
Αν αναλύσουμε την τρέχουσα κατάσταση και τάση της λειτουργίας των επιχειρήσεων από το εξωτερικό, θα διαπιστώσουμε ότι η κινεζική αγορά εξακολουθεί να είναι πολύ ελκυστική για ξένες επενδύσεις. Η Κίνα διαθέτει σταθερό κοινωνικό περιβάλλον, τεράστιο οικονομικό δυναμικό, τεράστια αγορά, πλήρη βιομηχανική στήριξη και βιώσιμες προτιμησιακές πολιτικές. Αυτοί οι σημαντικοί παράγοντες έχουν οδηγήσει πολλά μεγάλα επενδυτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κίνα. Σχεδόν το 80% των επιχειρήσεων από το εξωτερικό έχουν διατηρήσει την τρέχουσα κλίμακα των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων. Περισσότερο από το 5% δήλωσαν ότι είχαν αυξήσει το κεφάλαιό τους στην Κίνα. «Η Κίνα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις» είναι ο κύριος λόγος για την αύξηση του κεφαλαίου τους στην Κίνα και το Δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ και το Δέλτα του ποταμού Περλ είναι οι κύριοι προορισμοί.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις από το εξωτερικό έχουν πέντε προτάσεις: πρώτον, να βελτιώσουν τις πολιτικές πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας· δεύτερον, να κάνει η κυβέρνηση πιο ολοκληρωμένες και επιστημονικές πολιτικές· τρίτον, να οικοδομεί συνεχώς μια αποτελεσματική και υπηρεσιακή κυβέρνηση· τέταρτον, να ενισχυθεί συνολικά η προστασία των ξένων εμπορικών σημάτων· και πέμπτον, να λύσει σωστά το πρόβλημα των περιορισμών του ρευμάτος για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις.