Skip to main content

ΕΒΑ: Διπλό καμπανάκι στις τράπεζες για τα στεγαστικά δάνεια

Reuters

Από την έντυπη έκδοση

Διπλό καμπανάκι για την αγορά στεγαστικής πίστης ήχησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), καλώντας τις τράπεζες να ακολουθούν συνετές πολιτικές δανειοδότησης, ενισχύοντας την παρακολούθηση των στεγαστικών δανείων, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση των τιμών κατοικιών σε όλη των Ε.Ε., δημιουργώντας συνθήκες υπερθέρμανσης σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων.

Ξεπερνούν τα 4,1 τρισ. ευρώ τα δάνεια και οι προκαταβολές που εξασφαλίστηκαν για ακίνητα κατοικιών, σύμφωνα με τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1/3 του συνόλου των δανείων προς νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει τελευταία έκθεση της EBA, σχετικά με τα ανοίγματα των τραπεζών της Ε.Ε. σε ακίνητα, σε μια περίοδο που μια σειρά από εξελίξεις δείχνουν σαφώς υψηλότερους κινδύνους στα χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων.

Συνετές πολιτικές

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ΕΒΑ, θα πρέπει να ακολουθούν συνετές πολιτικές δανειοδότησης και να ενισχύουν την παρακολούθηση -όπως και οι επόπτες- των στεγαστικών τους δανείων ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα τους κινδύνους, καθώς η ποιότητα του ενεργητικού του στεγαστικού χαρτοφυλακίου επιβαρύνει σημαντικά τον πιστωτικό κίνδυνο.

Η ΕΒΑ υπογραμμίζει τη σημαντική αύξηση των τιμών των κατοικιών σε όλη την Ε.Ε., γεγονός που εγείρει πλέον ανησυχίες σχετικά με την «υπερθέρμανση» και την πιθανότητα σημαντικής πτώσης των τιμών. Επιπρόσθετα, τα υψηλότερα επιτόκια που οδηγούνται από αυξημένο πληθωρισμό, σε συνδυασμό με την προοπτική επιβράδυνσης της ανάπτυξης -πλέον το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι αυτό της ύφεσης- πιθανότατα θα ασκήσουν οικονομική πίεση στα χαμηλότερα εισοδήματα και στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 12% τον Σεπτέμβριο έναντι 11,4% τον Αύγουστο, με το μισό της ανόδου να οφείλεται στις αυξήσεις της ενέργειας – η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου είναι αστρονομική στο 332%, του πετρελαίου θέρμανση 65,1%, του ηλεκτρικού ρεύματος 30,5%. Το υπόλοιπο 6% προέρχεται από τις αυξήσεις βασικών τροφίμων και υπηρεσιών που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τις αυξήσεις στα καύσιμα. Στελέχη της τραπεζικής αγοράς, ήδη από την περασμένη άνοιξη ανέμεναν ότι θα αλλάξουν οι προτεραιότητες νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των υποχρεώσεών τους.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ακινήτων και ειδικότερα των διαμερισμάτων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ εκτιμάται ότι το β’ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 9,4% σε σχέση με το 2021. Τα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται μεταξύ 4%-4,5% για διάρκεια 20-30 έτη.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν έγκυρες τραπεζικές πηγές, τα στεγαστικά δάνεια στη χώρα μας μπορεί να μην αναπτύσσονται ιδιαίτερα λόγω του υψηλού κόστους, ωστόσο τα νέα δάνεια παραμένουν υγιή, καθώς διέπονται από διαφορετική αξιολόγηση έναντι του πρόσφατου παρελθόντος.

Σημειώνεται ότι από το ξέσπασμα την πανδημίας οι τράπεζες της Ε.Ε αύξησαν τα ανοίγματά τους σε στεγαστικά δάνεια σχεδόν κατά 10%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό σε άλλα δάνεια προς νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.