ΥΠΕΚΑ: Τεράστια ώθηση στον αγωγό EastMed με τη συμμετοχή του Ισραήλ

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014 18:51
UPD:19:03

Από αριστερά: Μάρος Σέφτσοβιτς, Σλοβάκος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Λακκοτρύπης, Κύπριος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Σιλβάν Σαλόμ, Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κλαούντιο ντε Βιντσέντι, Ιταλός Υπουργός Ενέργειας και Οικονομικής Ανάπτυξης, Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Στη συμμετοχή του Ισραήλ στον αγωγό EastMed συμφώνησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μαζί με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, και την Κύπρο και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ενοποίηση, κατά τη διάρκεια Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου στη Ρώμη.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι ο αγωγός EastMed, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, αποκτά τεράστια ώθηση και συμβάλλει ανάλογα με τον ΤΑΡ στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Το υπουργείο σημειώνει πως ο αγωγός EastMed είναι ούτως ή άλλως ανάλογος του TAP (8-10 bcm) και με αυτόν χαράσσεται νέα όδευση από πηγές του Ισραήλ, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, προς την Ε.Ε., χωρίς να διέρχεται δηλαδή από την Τουρκία.

Τις επόμενες ημέρες, με κοινή επιστολή τους προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ενοποίηση και τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., Ιταλό ομόλογό τους, ο Έλληνας, ο Κύπριος και ο Ισραηλινός Υπουργός θα οριστικοποιήσουν τη συνάντηση όλων των μερών, προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω θέμα.

«Το Ισραήλ, εκτός από τη συμμετοχή με τα κοιτάσματά του, εξέφρασε ενδιαφέρον να πάρει μέρος και στην κατασκευή του αγωγού East Med Pipeline» τόνισε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε: «Μας ενδιαφέρει να συμμετάσχει και η ιταλική κυβέρνηση, αφού θεωρώ πως είναι ό,τι καλύτερο έχουμε πετύχει στον σημαντικότατο αυτό τομέα, τα τελευταία πέντε χρόνια».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα