Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία για τον TAP

Στις 12 το μεσημέρι η τελετή παρουσία του Πρωθυπουργού
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 07:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος (Α) υπέγραψε μαζί με τους ομολόγους του της Ιταλίας Giulio Terzi (Κ) και της Αλβανίας Edmond Panariti (Δ) το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ των τριών χωρών, Ελλάδος, Ιταλίας και Αλβανίας, για τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ), την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ιταλίας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη .

Υπογράφεται στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώπιον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η τριμερής διακυβερνητική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Η κατασκευή του αγωγού εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

Τη συμφωνία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ μέρους της αλβανικής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Edmond Haxhinasto και εκ μέρους της ιταλικής ο υπουργός Ανάπτυξης Corrado Passera.

Στην τελετή υπογραφής θα παραστούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της κοινοπραξίας TAP των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, δηλ. της ελβετικής Axpo, της νορβηγικής Statoil και της γερμανικής E.ON Ruhrgas, εκπρόσωποι των εταιρειών που απαρτίζουν το Consortium του Shah Deniz II, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα