Εκτός στόχου το έλλειμμα

Στο πεντάμηνο
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011 17:34
UPD:19:57

Εκτός στόχων κινούνται τόσο το έλλειμμα όσο και τα έσοδα στο πεντάμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουάριου - Μαΐου 2011 που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 10 δισ. 275 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 9 δισ. 072 εκατ. ευρώ και ελλείμματος 9 δισ. 100 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Αυτό σημαίνει πως το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 13%.

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 1 δισ. 936 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 734 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο πενταμήνου (Ιανουάριος – Μάιος) τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 18 δισ. 358 εκατ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 7,1% από 9,1% στο πρώτο τετράμηνο (Ιανουάριος – Απρίλιος).

Η υστέρηση των εσόδων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 113,7% ή κατά 352 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο πάντως επισημαίνει πως τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προ μείωσης επιστροφών φόρων, το μήνα Μάιο παρουσιάζουν αύξηση 4,7% έναντι του Μαΐου του 2010 και για πρώτη φορά φέτος τα καθαρά έσοδα σημείωσαν αύξηση 1,3% τον ίδιο μήνα, παρά τις αυξημένες κατά 151 εκατ. ευρώ επιστροφές εσόδων έναντι του Μαΐου του 2010.

Το υπουργείο σημειώνει ακόμη πως τα έσοδα του πενταμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση, το συνολικό όμως αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2011 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 6,4%. H αύξηση, σύμφωνα με το υπουργείο, οφείλεται κυρίως στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 446 εκατ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,3% ή κατά 874 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως των αυξημένων επιχορηγήσεων στον ΟΓΑ, ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 47,3% ή 1 δισ. 528 εκατ. ευρώ.

ΝΔ: Καταδεικνύεται η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής

«Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού καταδεικνύει την αποτυχία της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και επιβεβαιώνει το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας» σχολίασαν οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και Ιωάννης Βρούτσης.

Όπως αναφέρουν, τα έσοδα καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα διευρύνεται.

Σημειώνουν όμως πως «παρά τις αποκλίσεις στους στόχους του Προϋπολογισμού, η Κυβέρνηση συνεχίζει να υιοθετεί την ίδια αποτυχημένη συνταγή και μάλιστα αυξάνει και τη δοσολογία της, με μέτρα, που -όπως επισημαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδος- επιτείνουν την ύφεση και οδηγούν, αντί για αύξηση, σε μείωση των εσόδων». «Πρόκειται, όπως αναφέρει και η μεγάλη Βρετανική εφημερίδα ”Guardian”, για “ακραίο δημοσιονομικό μαζοχισμό”» καταλήγουν.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα