Στα 2 τρισ. δολάρια έφθασαν οι συναλλαγές τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση της Pfizer

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 09:33
UPD:09:36
REUTERS/FAYAZ AZIZ

Τα θετικά νέα στον αγώνα για την εξεύρεση εμβολίου του κορωνοϊού, πυροδότησαν μία από τις καλύτερες ημέρες στις αγορές μετά το αποκορύφωμα της πανδημικής κρίσης, σύμφωνα με πρώιμα στοιχεία που ανέλυσε το Reuters, με σχεδόν 2 τρισ. δολάρια να αλλάζουν χέρια μόνο τη Δευτέρα.

Οι επενδυτές στράφηκαν στις αγορές μετοχών, συναλλάγματος και ομολόγων, αφότου η Pfizer ανακοίνωσε τα αισιόδοξα δεδομένα σχετικά με τη δοκιμή του εμβολίου της και απομακρύνθηκαν από τα ασφαλή καταφύγια, όπως οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών, το ιαπωνικό γιεν και τα ομόλογα με κορυφαία επενδυτική διαβάθμιση.

«Οι όγκοι αυξάνονται επίσης από την τάση για διόρθωση των ισοζυγίων των χαρτοφυλακίων είτε για την καλυτέρευση του περιθωρίου κέρδους», δήλωσε ο Μαρκ Τέιλορ, της Mirabaud Securities, επισημαίνοντας μια αύξηση του όγκου συναλλαγών στις αεροπορικές εταιρείες και στον τραπεζικό κλάδο.

Στις ΗΠΑ, συναλλαγές αξίας περίπου 500 δισ. δολαρίων καταγράφηκαν στις χρηματιστηριακές αγορές τη Δευτέρα, μια από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες από τον Μάρτιο, όταν οι φόβοι των lockdowns έπληξαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στην Ευρώπη οι αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 120 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Οι μετοχές αξίας, συνήθως εταιρειών που είναι πιο ευαίσθητες στους οικονομικούς κύκλους, σημείωσαν την καλύτερη τους ημερήσια επίδοση, μετά τα νέα της Δευτέρας για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Μια παρόμοια τάση παρατηρήθηκε στις αγορές ομολόγων και νομισμάτων, όπου οι όγκοι έφθασαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις συναλλαγές στην κορύφωση του πανικού τον Μάρτιο, ενώ ξεπέρασαν σχεδόν κατά 100%  εκείνες του Απριλίου, όταν η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε τις αγορές.

Ο συνολικός όγκος συναλλαγών για τα 33 ζεύγη νομισμάτων στην CLS, ένας σημαντικός broker στις αγορές συναλλάγματος, ανήλθε τη Δευτέρα σε 627 δισ. δολάρια. Ο μέσος ημερήσιος κύκλος εργασιών ήταν 707 δισ. δολάρια τον Μάρτιο και 380 δισ. δολάρια τον Απρίλιο.

Ο όγκος συναλλαγών στην αγορά ομολόγων αυξήθηκε επίσης. Σχεδόν 170.000 συμβόλαια άλλαξαν χέρια στα futures των γερμανικών ομολόγων, 1,5 φορά ο μέσος όρος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Ο συνολικός όγκος συναλλαγών στα γερμανικά κρατικά ομόλογα τη Δευτέρα ανήλθε σε σχεδόν 9 δισ. ευρώ, το περισσότερο από τον μέσο όρο από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Marketaxess, μιας μεγάλης πλατφόρμας συναλλαγών.

«Ο κύκλος εργασιών ήταν περίπου 3 φορές ο μέσος ημερήσιος όγκος των τελευταίων 30 ημερών σε μετρητά, ενώ υπήρξε μεγάλη δραστηριότητα στην αγορά των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης», δήλωσε ο Τζίμι Κόνγουεϊ, επικεφαλής της στρατηγικής διαπραγμάτευσης μετοχών για τις EMEA στη Citibank.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα