Χωρίς απόφαση το EWG για την α' κατοικία

Επιμένουν οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών
Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019 23:14
UPD:26/03/2019 08:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Xωρίς απόφαση έληξε το σημερινό Euroworking Group για την εκταμίευση των 975 εκατ. ευρώ, καθώς δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας.

Αν και αναμενόταν πρόοδος σε σχέση με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που θα κρίνουν την εκταμίευση των 975 εκατ. ευρώ, ήταν βέβαιο ότι θα καταγράφονταν και οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα» να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Καταλυτικές θεωρούνται μέχρι στιγμής οι ενστάσεις κυρίως της ΕΚΤ, η οποία εκφράζει επιφυλάξεις ότι με την πρόταση της κυβέρνησης αφενός δεν θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου δεν θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Οι τόνοι είχαν πέσει τις τελευταίες ημέρες από όλες τις πλευρές. Ωστόσο επικρατεί προβληματισμός στις Βρυξέλλες κατά πόσο οι διαβουλεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν επιτυχώς μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου, που αποτελεί το δεύτερο πλέον ορόσημο μετά το πρόσφατο αδιέξοδο στο προηγούμενο Eurogroup. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία για προσπάθεια συνεχίζεται και θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα.

Αρχικά η κυβέρνηση είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι το νομοσχέδιο θα ερχόταν στη Βουλή από την περασμένη Παρασκευή, στη βάση της συμφωνίας με τις τράπεζες, και ανεξάρτητα από το εάν θα υπήρχε συμφωνία με τους θεσμούς. Επέλεξε τελικά να αποφύγει μία απόφαση, που θα μπορούσε να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια και να  προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα τελικά θα έλυνε.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα