Ούριος άνεμος για τα γιοτ χωρίς πλήρωμα το 2019

Αυξημένες οι ναυλώσεις και το 2018 των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 09:53
UPD:09:53

Από την έντυπη έκδοση

Συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία της αγοράς στα σκάφη άνευ πληρώματος για το 2019 εμφανίστηκε η πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ (Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος) Ελένη Βρυώνη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το νέο έτος. Όπως είπε χαρακτηριστικά το 2018 ήταν έτος ρεκόρ σε τουριστικές αφίξεις και σημαντικής αύξησης ναυλώσεων στον κλάδο μας. «Για το 2019 εκφράζουμε συγκρατημένη αισιοδοξία, λόγω των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων και των επιπτώσεων που έχουν οικονομικά στην δραστηριότητά μας».

Πιο συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά από την Τουριστική Έκθεση BOOT στο Dusseldorf της Γερμανίας, διαπιστώσαμε και πληροφορηθήκαμε τα εξής: 

  •  Αν και αυξάνεται το ενδιαφέρον για ναυλωμένα σκάφη στην Καραϊβική και στους εξωτικούς προορισμούς, η Μεσόγειος και ιδιαίτερα η Ανατολική Μεσόγειος παραμένει δημοφιλής, και η γερμανική αγορά τη ζητάει έντονα. Υπάρχει σημαντική αύξηση της ζήτησης για ναυλώσεις προς την Τουρκία, καθώς και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του γιότινγκ στη γείτονα χώρα, που θα μας επηρεάσει ίσως σημαντικά, και το 2019, και σε βάθος χρόνου.
  •  Σημαντικός άλλος ανταγωνιστής παραμένει η Κροατία, αν και είχε μικρότερη αύξηση ζήτησης από την Ελλάδα στο 2018.
  •  Διαπιστώνεται αύξηση της ζήτησης για σκάφη καταμαράν, αλλά στην ελληνική αγορά κυριαρχούν ακόμη τα monohull.
  •  Στους ελληνικούς προορισμούς, τα Ιόνια Νησιά συνεχίζουν να έχουν μεγάλη ζήτηση.
  •  Οι τεχνολογικές εξελίξεις και βελτιώσεις των σκαφών, καθώς και η παροχή πρόσθετου εξοπλισμού για θαλάσσια σπορ, αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση πελατών.
  •  Η τεχνολογία έχει εφαρμογή στην κατασκευή σκαφών όπου η φιλικότητα με το περιβάλλον είναι προϋπόθεση και ήδη κατασκευάζονται σκάφη με ηλεκτρικές μηχανές και χαμηλότερες εκπομπές αερίων.

*Βελτιώσεις επισημαίνονται και στις κατασκευές των νέων ιστιοπλοϊκών σκαφών με επέκταση των χώρων διαμονής και ξεκούρασης, αύξηση των αποθηκευτικών χώρων, και καταστρώματα με λιγότερα εμπόδια για τους επιβαίνοντες και με καλύτερο αισθητικό σχεδιασμό στο πρωραίο τμήμα. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα