Skip to main content

Wall Steet: Για πρώτη φορά στην ιστορία της έσπασε τις 5.300 μονάδες

Σε ιστορικά υψηλά έκλεισαν και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες

Σε ιστορικά υψηλά έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό Απριλίου στις ΗΠΑ που επανέφεραν στο προσκήνιο τις προσδοκίες για επιτοκιακές μειώσεις από την Fed.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,17% ξεπερνώντας το φράγμα των 5.300 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του, για να κλείσει στις 5.308,15 μονάδες, ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,4% στις 16.742,39 μονάδες. Ο Dow Jones έκανε άλμα 349,89 μονάδων ή 0,88% για να τερματίσει στις 39.908 μονάδες.

Μέχρι σήμερα, πρόκειται για το 23ο κλείσιμο ρεκόρ για τον S&P 500, το 18ο για τον Dow και το 8ο για τον Nasdaq. Ο δείκτης φόβου VIX της Wall Street υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο.

O δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο λιγότερο από τις προβλέψεις για άνοδο 0,4%. Σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 3,4% όπως ακριβώς περίμεναν αναλυτές. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, παρουσίασε αποκλιμάκωση για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες. Το σημαντικό, σύμφωνα με traders, είναι ότι επέστρεψε η καθοδική τάση του πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ παρέμειναν στάσιμες τον Απρίλιο, ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση 0,4%.

Ενισχύονται οι προσδοκίες για τα επιτόκια

Τα παραπάνω στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια δύο φορές στη διάρκεια του έτους, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να δίδουν τώρα πιθανότητα 75% για μείωση το Σεπτέμβριο έναντι 65% πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

«Οι αγορές πήραν αυτό που ήθελαν. Εταιρείες, όπως η Nvidia, καθώς και άλλα ονόματα απο τον χώρο ανάπτυξης αναμένεται να ωφεληθούν τα μέγιστα από τη μείωση των επιτοκίων», αναφέρει ο Μπράιαν Νικ, στρατηγικός αναλυτής της Macro Institute.

Ωστόσο, η αγορά θέλει να δει περισσότερες μετρήσεις για τον πληθωρισμό για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη ότι έχει μπει σε μία σταθερή καθοδική τροχιά. Τα επόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα δημοσιοποιηθούν στις 12 Ιουνίου, την ίδια ημέρα που συνεδριάζει και η Φέντεραλ Ριζέρσβ.

Την άνοδο του τεχνολογικού κλάδου καθοδήγησε η Nvidia, με τη μετοχή των Apple και Microsoft να ενισχύεται αντίστοιχα περισσότερο από 1%. Επίσης, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε περισσότερο από εννέα μονάδες βάσης στο 4,34%.