Skip to main content

ΗΠΑ: Πέρασε και από το Κογκρέσο το πακέτο Μπάιντεν για την Ουκρανία

REUTERS/Julia Nikhinson
Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο Μιτς Μακόνελ

Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε -όπως αναμενόταν- οριστικά το πακέτο 61 δισ. δολαρίων για περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, μετά από πολύμηνα παζάρια μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικανών.

Το πακέτο χρηματοδοτήσεων, που συμπεριλαμβάνει επίσης κεφάλαια για το Ισραήλ, για την Ταϊβάν, καθώς και τελεσίγραφο για την πλατφόρμα TikTok, εγκρίθηκε με εξαιρετικά ευρεία πλειοψηφία από τη Γερουσία. Είχε εγκριθεί ήδη το Σάββατο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αμέσως πως θα το επικυρώσει άμεσα μέσα στην ημέρα και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ «θα αρχίσουν να στέλνουν όπλα και υλικό στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα», μετά την έγκριση από το Κογκρέσο πακέτου χρηματοδοτήσεων που περίμενε ανυπόμονα το Κίεβο.

«Θα υπογράψω την πρόταση νόμου και θα απευθυνθώ στον αμερικανικό λαό μόλις φθάσει στο γραφείο μου», εντός της ημέρας, πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου από τον Λευκό Οίκο.

Ευχαριστίες Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την αμερικανική Γερουσία μετά την ψηφοφορία.

«Ευχαριστώ τον επικεφαλής της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ και τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων (σ.σ. στο σώμα αυτό του Κογκρέσου) Μιτς Μακόνελ για τον σθεναρό ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην προώθηση αυτού του διακομματικού νόμου, καθώς και όλους τους αμερικανούς γερουσιαστές και των δύο παρατάξεων που ψήφισαν υπέρ του», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι στα social media.

«Εκτιμώ επίσης την υποστήριξη του προέδρου (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν και ελπίζω ότι το σχέδιο νόμου θα υπογραφτεί σύντομα και ότι το προσεχές πρόγραμμα βοήθειας θα ανέλθει στο ύψος της αποφασιστικότητας που βλέπω πάντα στις διαπραγματεύσεις μας», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι.

Κατ’ αυτόν οι δυνατότητες «μακρού βεληνεκούς, πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνας» που θα διατεθούν στην Ουκρανία «είναι απαραίτητα εργαλεία για να αποκαταστήσουμε πιο γρήγορα δίκαιη ειρήνη».

Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη τόσο όπλων όσο και κυρίως πυρομαχικών, καθώς και προσωπικού, την ώρα που ο στρατός της Μόσχας ασκεί ασταμάτητη πίεση στο ανατολικό μέτωπο, όπου πλέον έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων.