Skip to main content

Μ. Γαρδικιώτης (ΓΕΩΤΕΕ) στο Naftemporiki TV: «Οι υδροπονικές εγκαταστάσεις είναι πολύ υψηλού κόστους»

Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Για τη διαδικασία ανάταξης της Θεσσαλίας μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel αλλά και τις παρεμβάσεις στο γεωργικό και κτηνοτροφικό μοντέλο του master plan της ολλανδικής HVA International, μίλησε ο πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, Μενέλαος Γαρδικιώτης, στην εκπομπή «In Business» με την Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο στο κανάλι της ναυτεμπορικής.

«Η ιστορία του βαμβακιού είναι πολυδιάστατη»

Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου μιλώντας για τις καταστροφές σε καλλιέργειες στη Θεσσαλία εξήγησε ότι «η ιστορία του βαμβακιού είναι πολυδιάστατη. Μέσω της μελέτης που διεξάγουν οι Ολλανδοί, εξετάζουν μόνο το κατά πόσο η καλλιέργεια είναι υδροβόρα».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου πριν από τρία χρόνια αποδεικνύουν ότι το βαμβάκι δεν είναι η πιο υδροβόρα καλλιέργεια – είναι τρίτη ή τέταρτη», ενώ πρόσθεσε ότι «μόνο το 40% των καλλιεργειών που δηλώνονται στον Θεσσαλικό κάμπο είναι υδροβόρες. Άρα οι Ολλανδοί μας λένε να μειώσουμε από αυτό το 40%».

Ωστόσο, υπογράμμισε πως «δεν μας λένε πόσα στρέμματα από αυτό το 40% πρέπει να αφήσουμε ακαλλιέργητα. Αυτό δεν είναι εφικτό».

«Οι υδροπονικές εγκαταστάσεις είναι πολύ υψηλού κόστους»

Σχετικά με την πρόταση για υδροπονικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ εξήγησε ότι «η κύρια περιοχή με βαμβάκι είναι η Καρδίτσα, εκεί που σημειώθηκαν οι πλημμύρες».

Όπως εξήγησε περαιτέρω, «οι υδροπονικές εγκαταστάσεις είναι πολύ υψηλού κόστους. Προτείνουν υδροπονία σε περιοχές πιθανής πλημμύρας, με τρία πλημμυρικά φαινόμενα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.»