Skip to main content

Τελικά τι συμβαίνει με τις γαρίδες και τη χοληστερίνη;

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, σερβίρει… γαρίδες σε όλους, είτε νηστεύουν, είτε όχι και μας εξηγεί τα οφέλη, αλλά και τι συμβαίνει με τη χοληστερίνη.

Ποιο είναι το θαλασσινό που καταναλώνεται πιο συχνά (και πιο εύκολα) από μικρούς και μεγάλους; Μα φυσικά οι γαρίδες! Τι κι αν πολλοί πιστεύουν ότι ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο.

«Ελαφριά» και θρεπτική
Η γαρίδα αποδίδει λίγες θερμίδες ανά 100 gr (99 kcal), είναι πλούσια σε πρωτεΐνη (21gr), φτωχή σε λιπαρά (2gr), ενώ δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες. Στην ίδια ποσότητα προσφέρει περισσότερες από 20 διαφορετικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Μεταξύ άλλων, καλύπτει περίπου το 50% των ημερήσιων αναγκών σου σε σελήνιο, που βοηθά στον περιορισμό φλεγμονής και ευνοεί την καρδιαγγειακή υγεία (1,2). Η γαρίδα θεωρείται επίσης καλή πηγή βιταμινών Β12 και νιασίνης, ενώ περιέχει καλή ποσότητα φωσφόρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου (1). Παράλληλα, η γαρίδα είναι από τις καλύτερες πηγές ιωδίου, που είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και του εγκεφάλου (3,4). Τέλος, περιέχει ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, όπως η ασταξανθίνη (1,5).

Διαβάστε περισσότερα