Skip to main content

Τι επιλέγουν οι ξένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Είναι αλήθεια: Ό,τι συζητάει η αγορά

Οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές επιλέγουν να εισέρχονται στο Χρηµατιστήριο της Αθήνας µέσω προσυµφωνηµένων συναλλαγών. Οι πρώτες τους επιλογές κατευθύνονται στις τραπεζικές µετοχές και στους κλάδους ενέργειας, κατασκευών, όπως και στην πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Λόγω χαµηλής εµπορευσιµότητας σε µετοχές πολλές φορές έχει παρατηρηθεί να αυξάνεται σηµαντικά η µεταβλητότητα, λόγω εισόδου ή εξόδου κάποιου επενδυτή µε σηµαντική θέση.

∆ίπλα στην ΕΛΕΠΑΠ η Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς -CEO ο εικονιζόµενος Χρήστος Μεγάλου- και η ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων) συνεχίζουν την υλοποίηση του πρωτοποριακού προγράµµατος «BRAVE IN – Επιστροφή στην Παραγωγικότητα». Το πρόγραµµα εντάσσεται στο πλαίσιο της δραστηριότητας της Τράπεζας Πειραιώς EQUALL – για µια κοινωνία ισότιµων ανθρώπων. Μετά την επιτυχηµένη ολοκλήρωση του 1ου κύκλου, το πρόγραµµα συνεχίζεται µε τον 2ο κύκλο, για τον οποίο οι εγγραφές ήδη ξεκίνησαν. Οι 10 ωφελούµενοι που παρακολούθησαν τις ενότητες του 1ου κύκλου, είναι πλέον έτοιµοι για το επόµενο επαγγελµατικό τους βήµα.

Κερδίζουν οι Σουηδέζες

Οι γυναίκες στη Σουηδία έχουν καλύτερες αποδόσεις στα µετοχικά χαρτοφυλάκιά τους σε σχέση µε τους άνδρες σε αναλογία περίπου 50% µε βάση στοιχεία του 2023, σύµφωνα µε έρευνα της Euroclear Sweden. Κατά µέσο όρο οι γυναίκες «έγραψαν» αποδόσεις της τάξης του 15,1% από τις επενδύσεις τους σε σουηδικές µετοχές, συγκριτικά µε το ποσοστό 10,3% των ανδρών. Πρόκειται για αλλαγή τάσης, καθότι οι άνδρες εµφάνιζαν σταθερά καλύτερες επιδόσεις από το 2016, όταν η Euroclear άρχισε να παρακολουθεί τα εν λόγω στοιχεία και να κάνει συγκρίσεις. Αυτό συµβαίνει επειδή οι γυναίκες επιλέγουν σε µεγαλύτερο βαθµό πιο εδραιωµένες επιχειρήσεις σε σχέση µε τους άνδρες.

Μεταδιδακτορικές υποτροφίες 260 εκατ.

Με συνολικά κονδύλια 260 εκατ. ευρώ, 1.249 µεταδιδακτορικοί ερευνητές και ερευνήτριες θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στα δικά τους έργα, λαµβάνοντας παράλληλα κατάρτιση και καθοδήγηση για τη βελτίωση των ικανοτήτων τους και την προώθηση της σταδιοδροµίας τους. Τα έργα καλύπτουν όλους τους επιστηµονικούς κλάδους και ευρύ φάσµα θεµάτων, όπως η πυρηνική ιατρική για τη θεραπεία του καρκίνου, η προσαρµογή στην κλιµατική αλλαγή και η κοινωνική εξέλιξη των ζητηµάτων του φύλου. Η κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα (φωτ.), επίτροπος Καινοτοµίας, Έρευνας, Πολιτισµού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας συνεχάρη τους επιτυχόντες. [SID:21405826]