Skip to main content

Κίνα: Ο «χρηματιστής – χασάπης» Γου Τσινγκ νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βετεράνος των αγορών - Στόχος να συμβάλλει στις προσπάθειες να σταματήσει η αιμορραγία των κινεζικών μετοχών

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο κατά την οποία κυβέρνηση και ρυθμιστικές αρχές επιχειρούν να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη «αιμορραγία» των κινεζικών μετοχών, το Πεκίνο όρισε έναν βετεράνο των αγορών, τον Γου Τσινγκ, ως νέο πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Θα αντικαταστήσει τον Γι Χουιμάν με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να οδηγήσει το κινεζικό χρηματιστήριο σε πιο ήρεμα ύδατα.

Ο Γου, σύμφωνα με το CNBC, έχει το προσωνύμιο «Broker Butcher» (χρηματιστής – χασάπης) χάρη στο επιθετικό στυλ διακυβέρνησης, και έχει διατελέσει στο παρελθόν αντιδήμαρχος του χρηματοοικονομικού κέντρου της Σανγκάης, ενώ ήταν επί διετία και πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Σανγκάης.

Ο προκάτοχός του Γι είχε λάβει εντολή να προωθήσει σαρωτικές αλλαγές στην κεφαλαιαγορά. Τώρα ο Γου έρχεται να διασφαλίσει ότι θα αποδώσουν τα μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι κινεζικές μετοχές έχουν ουσιαστικά πέσει θύμα των αναταράξεων στον κλάδο κατασκευών και real estate της χώρας, ενώ επηρεάζονται και από επιμέρους κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την κινεζική οικνομία.

Ο CSI 300 διολίσθησε σε ναδίρ 5 ετών στις 31 Ιανουαρίου, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα.