Skip to main content

Ισραηλινός στρατός: Ξεκινάει έρευνα για θανάτους κρατουμένων Παλαιστινίων

(Israel Defense Forces/REUTERS)

Ο στρατός ανέφερε ότι «500 τρομοκράτες» έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά έρευνα για τους θανάτους κρατούμενων Παλαιστινίων που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Αυτοί οι Παλαιστίνιοι κρατούνταν στη στρατιωτική βάση Σντε Τεϊμάν, κοντά στην Μπερσεβά στο νότιο Ισραήλ, όπου μεταφέρθηκαν μετά την αιχμαλωσία τους μαζί με εκατοντάδες άλλους, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Σε αυτή τη στρατιωτική βάση, οι κρατούμενοι «έχουν δεμένα μάτια και τα χέρια δεμένα με χειροπέδες τις περισσότερες ώρες της ημέρας και τα φώτα παραμένουν αναμμένα όλη τη νύχτα», τόνισε η εφημερίδα.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διεξάγεται έρευνα για «θανάτους τρομοκρατών σε στρατιωτικά κέντρα κράτησης», χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των κρατουμένων ή τις συνθήκες θανάτου τους.

«Οι κρατούμενοι που πιάστηκαν αιχμάλωτοι κατά τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας φυλακίζονται σύμφωνα με τον νόμο του 2002 για την κράτηση μαχητών παράνομων οργανώσεων υπό την υποψία συμμετοχής σε τρομοκρατικές δραστηριότητες», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Οι κρατούμενοι για τους οποίους αποκλείεται κάθε υποψία «στέλνονται πίσω στη Λωρίδα της Γάζας», οι υπόλοιποι παραδίδονται στη διοίκηση των φυλακών, πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός επικρίθηκε έντονα την περασμένη εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση εικόνων που δείχνουν δεκάδες Παλαιστίνιους που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Παλαιστίνοι ήταν ημίγυμνοι, με τα εσώρουχά τους, με μάτια σφαλισμένα, καθισμένοι οκλαδόν, με σκυμμένα κεφάλια σε έναν δρόμο στην Πόλη της Γάζας.

Ο στρατός ανέφερε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι «500 τρομοκράτες» έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP