Skip to main content

Ο YouTuber πιλότος που καταδικάστηκε γιατί σκηνοθέτησε συντριβή αεροσκάφους για τα… κλικ

Έριξε σκόπιμα ένα μικρό αεροπλάνο στην Καλιφόρνια το 2021 για να τραβήξει ένα βίντεο στο YouTube

Σε φυλάκιση έξι μηνών καταδικάστηκε YouTuber πιλότος που παραδέχτηκε ότι ενορχήστρωσε τη συντριβή του μικρού αεροσκάφους του στην Καλιφόρνια για να αυξήσει τα κλικ στο κανάλι του και να κλείσει συμφωνία με χορηγό της εκπομπής του.

Ο λόγος για τον 30χρονο Τρέβορ Τζέικομπ, ο οποίος παραδέχτηκε τον Ιούνιο ότι ενώ πραγματοποιούσε πτήση με το μικρό αεροσκάφος του πάνω από τον Εθνικό Δρυμό Λος Πάντρες, τον Νοέμβριο του 2021, έστησε την συντριβή του, βιντεοσκοπώντας τον εαυτό του να βγαίνει από το αεροπλάνο.

Το βίντεο που τράβηξε εκείνη την ημέρα, με τον τίτλο «I Crashed My Plane», έχει προβληθεί πάνω από 4,4 εκατομμύρια φορές.

Σήμερα, ωστόσο, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Καλιφόρνια, αφού ομολόγησε δήλωσε ένοχος στην κατηγορία για καταστροφή και απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων με σκοπό να παρεμποδίσει μια ομοσπονδιακή έρευνα, όπως δήλωσε το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ για την Κεντρική Περιφέρεια της Καλιφόρνια.

Ο Τζέικομπ ενορχήστρωσε τη συντριβή του αεροσκάφους στις 24 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Όπως αναφέρουν, ο Τζέικομπ ξεκίνησε την πτήση του από το αεροδρόμιο Lompoc City με προορισμό τις λίμνες Mammoth, ωστόσο, δεν σκόπευε εξ΄αρχής να φτάσει στον προορισμό του. Αντ’ αυτού βγήκε χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτο προσποιούμενος ότι το αεροσκάφος αντιμετώπιζε πρόβλημα.

Το «ατύχημα» καταγράφηκε από τις πολλές κάμερες που είχε τοποθετήσει, καταγράφοντας τον εαυτό του να προσγειώνεται με το αλεξίπτωτο στο έδαφος.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Τζέικομπ ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών για το αεροπορικό ατύχημα, δηλώνοντας ότι θα βοηθήσει στον εντοπισμό του αεροπλάνου που συνετρίβη, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Ωστόσο, στις 10 Δεκεμβρίου 2021, πέταξε με ελικόπτερο με έναν φίλο του για να μεταφέρει το κουφάρι του αεροσκάφους, με ένα ρυμουλκούμενο που ήταν συνδεδεμένο στο φορτηγό του Τζέικομπ, σε ένα υπόστεγο του αεροδρομίου του Lompoc City.

Στη συνέχεια αποσυναρμολόγησε το αεροπλάνο και πέταξε τα μέρη του σε διάφορους κάδους απορριμμάτων στην περιοχή του αεροδρομίου, κάτι που θεωρήθηκε ότι έγινε για να παρεμποδιστεί η έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας για τη συντριβή.

Ο Τζέικομπ δημοσίευσε το βίντεό του δύο εβδομάδες αργότερα, ξεσηκώνοντας πλήθος αποριών από άλλους YouTubers που διερωτήθηκαν γιατί δεν κάλεσε βοήθεια και γιατί επέλεξε να πηδήξει αμέσως από το αεροσκάφος αντί να επιχειρήσει πρώτα να το προσγειώσει.

Όταν παραδέχτηκε την ενοχή του τον Ιούνιο, ο Τζέικομπ είπε ότι είχε συμφωνήσει να διαφημίσει το προϊόν ενός χορηγού – ένα πορτοφόλι – στο βίντεό του στο YouTube.

Μετά την καταδίκη του, ο Τζέικομπ δημοσίευσε νέο βίντεο το βράδυ της Δευτέρας με τίτλο «Πήρα πίσω την άδεια πιλότου αλλά θα πάω στη φυλακή».  Η άδειά του είχε ανακληθεί τον Απρίλιο του 2022.