Skip to main content

Στην Κίνα ο Κ. Μητσοτάκης: Πρώτος σταθμός της επίσκεψης η Απαγορευμένη Πόλη

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ

Στην Κίνα έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στον ασιατικό γίγαντα, όπου θα έχει επαφές με την κινεζική ηγεσία.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού ήταν η Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο.

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού
Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Αύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και ειδικότερα με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας. Στο σκέλος της οικονομίας, η Ελλάδα ενδιαφέρεται μεταξύ άλλων για την αύξηση των εξαγωγών (ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων) και για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων στον τουρισμό (καθώς πρόκειται για μια μεγάλη αγορά).

Στις επαφές του πρωθυπουργού αναμένεται να συζητηθούν και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Κίνα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Θέση της Αθήνας είναι ότι είναι αναγκαίοι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς.

naftemporiki.gr