Skip to main content

Παρέμβαση Κώστα Καραμανλή στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ» για τη Γερμανία

Το βιβλίο «Γιαβόλ: Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» του δημοσιογράφου και πολιτικού αναλυτή, Γιώργου Χαρβαλιά, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη στις 23 Οκτωβρίου

Την παρουσίαση της τρίτης έκδοσης του βιβλίου «Γιαβόλ: Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» που ακτινοσκοπεί τις ελληνο-γερμανικές σχέσεις από την εποχή του Οθωνα ως τις μέρες μας, επέλεξε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής για την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την αποχώρηση του από τα κοινοβουλευτικά δρώμενα της χώρας.

Η παρέμβαση Καραμανλή έχει ιδιαίτερο σημειολογικό χαρακτήρα καθώς γίνεται στην «έδρα» του, δηλαδή στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης, μόλις μία εβδομάδα μετά το αρνητικό για τη Νέα Δημοκρατία εκλογικό αποτέλεσμα στον δήμο της συγκεκριμένης πόλης και συνολικότερα σε ένα μεγάλο αριθμό αυτοδιοικητικών αναμετρήσεων.

Το περιεχόμενο του βιβλίου

Στο πολύκροτο βιβλίο «Γιαβόλ: Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» του δημοσιογράφου και πολιτικού αναλυτή, Γιώργου Χαρβαλιά, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στην κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας, ο Κώστας Καραμανλής έχει γράψει έναν προσεκτικά διατυπωμένο πρόλογο. Μία πρωτοβουλία που συζητήθηκε πολύ γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο, αν και εξαιρετικά εμπεριστατωμένο, κινείται έξω από τα όρια του «συστημικού φάσματος» εγκαλώντας την Γερμανία για την άρνηση της να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις και τις ελληνικές μεταπολεμικές κυβερνήσεις για την απροθυμία τους να τις διεκδικήσουν.

Επιπλέον, ο συγγραφέας, εξαιρετικός αναλυτής των διεθνοπολιτικών εξελίξεων, ασκεί έντονη κριτική στον δυναστικό ρόλο της Γερμανίας απέναντι στους πιο αδύνατους οικονομικά εταίρους της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα στην Ελλάδα από την εποχή των μνημονίων.

Οι άλλοι ομιλητές

Στο πάνελ των ομιλητών της παρουσίασης που θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου φιγουράρει μία ακόμη σφοδρή επικρίτρια της Γερμανίας για το θέμα των αποζημιώσεων, η οικονομολόγος παγκοσμίου κύρους και τρεις φορές εκλεγμένη πρύτανης στο ΠΑΜΑΚ, Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν επίσης ο καθηγητής νεότερης ιστορίας, Νίκος Βασιλειάδης και ο οικονομολόγος και βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλης Βιλιάρδος.

Η ομιλία Καραμανλή και το δύσκολο «τάιμινγκ» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τα φώτα της δημοσιότητας πάντως, αναμένεται να προσελκύσει η ομιλία Καραμανλή με την οποία θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση, ακριβώς επειδή συμπίπτει με ένα εξαιρετικά δύσκολο «τάιμιγκ» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, καθώς από κοινού με τον Προκόπη Παυλόπουλο παραμένει ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που εξακολουθούν να μνημονεύουν το ζήτημα αξιώνοντας μια αξιοπρεπή ρύθμιση.

Θεωρείται βέβαιον επίσης ότι ο κ. Καραμανλής θα αναφερθεί και στον τρέχοντα ρόλο της Γερμανίας που ποδηγετεί την ευρωπαική προοπτική, αλλά και στην φιλοδοξία του Βερολίνου να αναλάβει ένα ρόλο «ατζέντη» για την προώθηση της υποψηφιότητας των δυτικών Βαλκανίων και έναν ρόλο επιδιαιτητή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αγνωστο παραμένει αν ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ θα θελήσει να σχολιάσει, έστω και υπαινικτικά, τις εξελίξεις στην εσωτερική επικαιρότητα, ιδίως μετά το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των τοπικών εκλογών και βεβαίως αν θα αναφερθεί στην επιλογή της κυβέρνησης να ξεκινήσει-σε αυτή την ακατάλληλη συγκυρία-ελληνοτουρκικό διάλογο για ζητήματα στρατηγικού χαρακτήρα.

Η παρουσίαση του «Γιαβόλ» θα γίνει στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και θα είναι ανοιχτή για το κοινό, ενώ θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming στο link: https://www.youtube.com/watch?v=N9TFG4WXBEQ