Skip to main content

Δεξίωση στην κινεζική πρεσβεία για την 74η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Πάνω από 9,6 δισ.δολάρια ο όγκος του διμερούς εμπορίου.

Δεξίωση για την Εθνική Εορτή της Κίνας με αφορμή τον εορτασμό της 74ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας, πραγματοποίησε η Κινεζική Πρεσβεία, στην Αθήνα.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης. Παρευρέθηκαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Μιχαήλ – Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος  και πολλοί εκπρόσωποι από τους  κύκλους της ναυτιλίας, των επιστημών και της τεχνολογίας, του πολιτισμού, των μέσων ενημέρωσης, μέλη ξένων διπλωματικών αποστολών και αντιπρόσωποι της κινέζικης κοινότητας στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο Πρέσβης Σιάο Τζουντσένγκ τόνισε ότι «η Κίνα και η Ελλάδα, δύο αρχαίοι πολιτισμοί, πρέπει να ενώσουν περαιτέρω τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ των πολιτισμών, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον…Εφέτος είναι η 10η επέτειος της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και η 5η επέτειος από την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Κίνας και της Ελλάδας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας.

Πάνω από 9,6 δισ.δολάρια ο όγκος του διμερούς εμπορίου

Ο κ. Σιάο είπε ότι από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ο συνολικός όγκος του εμπορίου των χωρών μας ξεπέρασε τα 9,6 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση σε ετήσια βάση, με την Ελλάδα να παραμένει ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας μεταξύ των Χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για τη διμερή συνεργασία στις μεταφορές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πληροφορική, την πράσινη ανάπτυξη και σε άλλους τομείς, καθώς και στις εξαιρετικές πολιτισμικές ανταλλαγές. Ευρισκόμενη σε μια νέα ιστορική αφετηρία, η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να ενισχύει την ευθυγράμμιση των αναπτυξιακών στρατηγικών της με την Ελλάδα, να οικοδομήσουν μαζί την υψηλής ποιότητας Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», να προωθήσουν τη διμερή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία ώστε αυτή αποφέρει πλουσιότερα αποτελέσματα και να αναβαθμίσουν μαζί τη συνολική στρατηγική εταιρική τους σχέση».

Ο κ. Σιάο σημείωσε επίσης ότι «τα τελευταία 74 χρόνια υπό την ισχυρή ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο κινέζικος λαός, έχοντας ακολουθήσει με επιτυχία μια νέα πορεία – τον κινέζικο δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό – και απαλλάξει τη χώρα από τη φτώχεια μεταμορφώνοντάς την στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, πλέον πορεύεται προς την υλοποίηση του δεύτερου στόχου της εκατονταετηρίδας, δηλαδή την οικοδόμηση μιας σύγχρονης και ισχυρής σοσιαλιστικής χώρας από κάθε άποψη.

Η σημερινή Κίνα έχει αναδειχθεί σε υπέρμαχο της παγκόσμιας ειρήνης και κινητήρια δύναμη της αμοιβαίας ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη, την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια και την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τον Πολιτισμό, προσφέροντας κινέζικες λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, την καινοτομία στην παγκόσμια διακυβέρνηση και την πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού. Πριν 10 χρόνια, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε την οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον, προσφέροντας την κινέζικη σοφία στην υπηρεσία όλων των ανθρώπων ώστε αυτοί να πορευτούν μαζί για να προστατεύσουν τον πλανήτη και να χτίσουν ένα λαμπρό μέλλον κοινής ευημερίας.

Σήμερα, η κυβέρνηση της Κίνας δημοσίευσε μια λευκή βίβλο με τίτλο «Εργαζόμαστε μαζί για την οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον: πρωτοβουλίες και δράσεις της Κίνας» στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά οι ιδέες και οι δράσεις για την οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον, με στόχο την καλύτερη κατανόηση από μέρους της διεθνούς κοινότητας και την επίτευξη μιας ευρύτερης συναίνεσης, τόνισε ο πρεσβευτής της Κίνας.

Κ. Φραγκογιάννης: Νέες ευκαιρίες συνεργασίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης συνεχάρη την Κίνα για την εθνική της εορτή και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις σινοελληνικές σχέσεις και τα επιτεύγματα της αμοιβαία επωφελούς μας συνεργασίας τα τελευταία χρόνια.

Σημείωσε επίσης ότι οι δύο χώρες προσβλέπουν στην περαιτέρω ενίσχυση της έμπρακτης συνεργασίας στο μέλλον στο εμπόριο, την ενέργεια, τον τουρισμό, τη γεωργία, τις επιστήμες, την τεχνολογία και σε άλλους τομείς. Η Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»- είπε ο. Φραγκογιάννης- που έχει τις ρίζες της στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού, έχει εμπλουτίσει τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση των χωρών μας, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.