Skip to main content

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας η Τενερίφη: Εκκενώνονται χωριά, στάχτη 18.000 στρέμματα

REUTERS/Vincent West

Η φωτιά έχει φτάσει σε ξηρές δασικές εκτάσεις και περιοχές με χαμηλή βλάστηση κοντά στο ηφαίστειο του όρους Τέιδε

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η δασική πυρκαγιά, που ξέσπασε την Τρίτη σε ορεινό εθνικό πάρκο στην Τενερίφη, στα Κανάρια νησιά. Μέσα σε 24 ώρες η πύρινη λαίλαπα είχε κάνει στάχτη 18.000 στρέμματα, παρά τις ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της ισπανικής πυροσβεστικής.

Δεκάδες δρόμοι έκλεισαν και διετάχθη η εκκένωση πέντε χωριών. Η φωτιά έχει φτάσει σε ξηρές δασικές εκτάσεις και περιοχές με χαμηλή βλάστηση σε απόκρημνα φαράγγια, όχι μακριά από το ηφαίστειο του όρους Τέιδε –του ψηλότερου βουνού όλης της Ισπανίας, η κορυφή του οποίου φθάνει τα 3.715 μέτρα–, περιπλέκοντας την πρόσβαση.

«Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου» και η προοπτική «δεν είναι θετική», τόνισε ο Φερνάντο Κλαβίχο, κορυφαίο στέλεχος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες το απόγευμα στη Σάντα Κρουθ, την πρωτεύουσα της Τενερίφης.

«Ο στόχος μας για απόψε είναι αμυντικός», πιο συγκεκριμένα «η φωτιά να μη συνεχίσει να εξαπλώνεται», τόνισε. «Θα επιχειρήσουμε για να προστατεύσουμε περιουσίες κατοίκων», πρόσθεσε.

Οι ισπανικές αρχές έχουν αναπτύξει 14 αεροσκάφη –τα τρία εστάλησαν από την ηπειρωτική Ισπανία– και συνολικά 250 μέλη της πυροσβεστικής και του στρατού. Πυροσβεστικό υδροπλάνο έφθασε στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο από τα Κανάρια Νησιά χθες το το απόγευμα κι αναμένονταν άλλα δύο σήμερα το πρωί.

Και τα δύο αεροδρόμια της Τενερίφης λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με την ισπανική εθνική επιχείρησης διαχείρισης αεροδρομίων AENA.

Ο καύσωνας «καίει» τη Μεσόγειο

Την περασμένη εβδομάδα, καύσωνας στέγνωσε τη βλάστηση σε πολλές περιοχές των Καναρίων, επιτείνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Ήδη αυτό το καλοκαίρι η ισπανική πυροσβεστική έχει κληθεί να αντιμετωπίσει αρκετές πυρκαγιές στη Γκραν Κανάρια και τη Λα Πάλμα, άλλα δυο νησιά του αρχιπελάγους των Καναρίων.

Χώρες της Μεσογείου έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τις συνέπειες κυμάτων καυσώνων που μεγεθύνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. Επιστήμονες έχουν επισημάνει πως οι καύσωνες γίνονται συχνότεροι, σφοδρότεροι, πιο εκτεταμένοι κι εκδηλώνονται και σε άλλες εποχές του χρόνου εκτός του καλοκαιριού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP