Skip to main content

Νίγηρας: «Καταστροφική στρατιωτική επέμβαση της ECOWAS»

REUTERS/Souleymane Ag Anara REFILE – CORRECTING NATIONALITY NO RESALES. NO ARCHIVES

«Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί εναντιωνόμαστε σε κάθε ιδέα εξωτερικής ανάμιξης ή στρατιωτικής επέμβασης»

Η ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) για να αποκατασταθεί στην εξουσία ο πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ θα μπορούσε να οδηγήσει σε «καταστροφή», προειδοποίησε χθες Δευτέρα στην Μπαμακό ο επικεφαλής της διπλωματίας του Μαλί, που τάσσεται εναντίον της ιδέας να χρησιμοποιηθεί βία κατά των πραξικοπηματιών.

«Στρατιωτική ισχύς χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες χώρες, γειτονικές και μη, είδαμε τα αποτελέσματα. Είναι καταστροφή», είπε ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ, παρούσας της ομολόγου του της Μπουρκίνα Φάσο, της Ολιβιά Ρουαμπά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο κρατών.

«Στο Ιράκ, έγινε εισβολή για να έρθει δημοκρατία. Είκοσι χρόνια μετά, [η χώρα αυτή] την ψάχνει. Στη Λιβύη… μπορούμε να αναφέρουμε κι άλλες» χώρες, είπε ο κ. Ντιόπ, υπονοώντας το χάος στη χώρα της βόρειας Αφρικής μετά τη διεθνή επέμβαση που προκάλεσε την πτώση του καθεστώτος του πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι.

«Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί εναντιωνόμαστε σε κάθε ιδέα εξωτερικής ανάμιξης ή στρατιωτικής επέμβασης για να επιλυθούν εσωτερικά πολιτικά προβλήματα», επέμεινε ο κ. Ντιόπ.

Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να «καταλάβει ότι η CEDEAO μπορεί να στείλει στρατιωτική δύναμη να αποκαταστήσει τις έκπτωτες αρχές» στον Νίγηρα αλλά «εμείς ουδέποτε λάβαμε ούτε ένα [τουφέκι εφόδου] Καλάσνικοφ» για την αντιμετώπιση των επιθέσεων «των τζιχαντιστών».

Ο Νίγηρας έχει βυθιστεί σε μείζονα πολιτική κρίση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Το πραξικόπημα καταδικάστηκε από το σύνολο των δυτικών εταίρων του Νίγηρα και τα περισσότερα αφρικανικά κράτη, πάντως οι στρατιωτικοί διαθέτουν την υποστήριξη των στρατιωτικών καθεστώτων στο Μαλί και στον Νίγηρα –όπου έγιναν πραξικοπήματα το 2020 και το 2022 αντίστοιχα και όπου επίσης η αιματηρή δράση τζιχαντιστών παραμένει ανοικτή πληγή–, που διατράνωσαν πως οποιαδήποτε επέμβαση στον Νίγηρα θα εκληφθεί ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους.

Η προοπτική στρατιωτικής επέμβασης προκαλεί ανησυχίες και επικρίσεις. Το Σάββατο γερουσιαστές στη Νιγηρία, παράγοντα βαρέων βαρών στη CEDEAO, με τα 215 εκατομμύρια κατοίκων της και με σύνορα 1.500 χιλιομέτρων με τον Νίγηρα, κάλεσαν τον πρόεδρο Μπόλα Τινούμπου να προκρίνει «την πολιτική και διπλωματική επιλογή».

Η CEDEAO και δυτικές κυβερνήσεις απαιτούν επάνοδο του Νίγηρα στη συνταγματική τάξη και την άμεση απελευθέρωση του προέδρου Μπαζούμ, ο οποίος παραμένει ακόμη κρατούμενος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP