Skip to main content

Μιανμάρ: Η χούντα έδωσε χάρη για 5 από τις 19 κατηγορίες που «βαραίνουν» την δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτιδα

REUTERS/Ann Wang/File Phot

Ποια είναι η Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Η χούντα της Μιανμάρ έδωσε χάρη στην Αούνγκ Σαν Σου Κι για ορισμένες από τις κατηγορίες που την «βαραίνουν», δύο και πλέον χρόνια αφότου ανέτρεψαν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της οδηγώντας την ίδια και άλλα μέλη της στην φυλακή.

Συγκεκριμένα, έλαβε μερική χάρη στο πλαίσιο αμνηστίας που χορήγησε η χούντα και η οποία αφορά πάνω από 7.000 κρατούμενους με αφορμή γιορτή των βουδιστών, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η 78χρονη, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης καιο de facto ηγέτιδα της κυβέρνησης που ανετράπη με το στρατιωτικό πραξικόπημα, έλαβε χάρη για πέντε από τις 19 κατηγορίες που της έχουν απαγγελθεί, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η χούντα.

Η Σου Κι παραμένει υπό κράτηση καθώς δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επιτραπεί η απελευθέρωσή της. Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε αναφορά ότι η 78χρονη μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε κατ’ οίκον περιορισμό στην πρωτεύουσα της χώρας, Νέπιντο.

Έχει καταδικαστεί σε 33 χρόνια κάθειρξης για μια σειρά από κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτή της διαφθοράς, της κατοχής παράνομων ασυρμάτων και της παραβίασης των περιορισμών για τον κορωνοϊό.  Η ίδια αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι μετά το πραξικόπημα η Σου Κι έχει εμφανιστεί δημόσια μόνο μία φορά, και αυτή σε φωτογραφίες των κρατικών μέσων ενημέρωσης που τραβήχτηκαν σε αίθουσα δικαστηρίου.

Ποια είναι

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι είναι η κόρη του ήρωα της ανεξαρτησίας στη Μιανμάρ και τέθηκε για πρώτη φορά σε κατ’ οίκον περιορισμό το 1989 μετά από τις τεράστιες διαμαρτυρίες που είχαν ξεσπάσει εκείνη την εποχή ενάντια στην τότε στρατιωτική κυριαρχία που διήρκησε δεκαετίες.

Το 1991, και ενώ ήταν σε κατ΄οίκον περιορισμό, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης.

Απελευθερώθηκε μόλις το 2010.

Το κόμμα της, ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD), σάρωσε τις εκλογές του 2015, που πραγματοποιήθηκαν ως μέρος δοκιμαστικών στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων για την μετάβαση σε ένα πιο δημοκρατικό καθεστώς.

Κέρδισε εκ νέου τις επόμενες εκλογές, τον Νοέμβριο του 2020. Ωστόσο, ο στρατός κατήγγειλε απάτη και κατέλαβε την εξουσία για να διερευνήσει τις υποτιθέμενες καταγγελίες.

Το πραξικόπημα βύθισε τη Μιανμάρ στο χάος, με τις δυνάμεις ασφαλείας να ασκούν βία- θανατηφόρα σε εκατοντάδες περιπτώσεις- εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών. Παράλληλα, πυροδότησε έναν ένοπλο αγώνα ενάντια στην κυριαρχία του στρατού. Πάνω από 3.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τοπική ομάδα παρακολούθησης.

Οι εμφύλιες συγκρούσεις έχουν επίσης εκτοπίσει περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα.

Διαβάστε ακόμα:

Μιανμάρ: Χούντα μέχρι νεωτέρας