Skip to main content

Μιανμάρ: Χούντα μέχρι νεωτέρας

REUTERS/Stringer/File Photo

Νέα παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Εκ νέου αναβλήθηκε η προκήρυξη εκλογών στη Μιανμάρ, παρά τις δεσμεύσεις της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά. Όπως ανακοινώθηκε, η χούντα προχώρησε στην παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, καθυστερώντας ουσιαστικά τις εκλογές που είχε δεσμευτεί να διεξαγάγει μέχρι το τέλος του έτους.

Η σχετική απόφαση εγκρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας, που είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της Μιανμάρ αλλά αποτελείται από στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Μιανμάρ, με εξάμηνη ισχύ, από τότε που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου 2021, ανατρέποντας την την εκλεγμένη ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Κι επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη χώρα. Η τελευταία περίοδος είχε οριστεί να λήγει στις 31 Ιουλίου.

Μετά το πραξικόπημα, η Μιανμάρ αποτελεί το θέατρο μιας βίαιης εμφύλιας σύγκρουσης, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό χιλιάδων κατοίκων.

Στον «αέρα» οι εκλογές

Το στρατιωτικό καθεστώς είχε ανακοινώσει σχέδια για διεξαγωγή εκλογών φέτος, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι μέρος μιας προσπάθειας να συντρίψει την αντιπολίτευση και να νομιμοποιήσει την κυριαρχία της μέσω των δημοσκοπήσεων. Τα πολιτικά κόμματα απορρίπτουν τις προγραμματισμένες εκλογές κάνοντας λόγοα για απάτη, καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι και να πραγματοποιηθούν θα είναι αποτέλεσμα νοθείας και μια προσπάθεια να μείνουν εκτός τα κόμματα που εκδιώχθηκαν από το πραξικόπημα και να διατηρηθούν στελέχη της χούντας στην εξουσία.

Η τέταρτη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα αναβάλει τις εκλογές, τις οποίες το Σύνταγμα της Μιανμάρ ορίζει ότι πρέπει να διεξαχθούν εντός έξι μηνών μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Πάντως, σύμφωνα με το στρατιωτικό σύνταγμα της Μιανμάρ, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να παραταθεί μόνο δύο φορές «σε κανονικές καταστάσεις». Ανακοινώνοντας την προηγούμενη παράταση στις 31 Ιανουαρίου, οι ηγέτες της χούντας ανέφεραν την «έκτακτη κατάσταση» που δημιουργήθηκε από την αντίσταση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος για την παρεμπόδιση των προσπαθειών για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών.