Skip to main content

Η τύχη του Λαγού

Για όσους παρακολουθούν τα χρηματιστήρια, φαίνεται πως η χρονιά είναι απολύτως ταυτισμένη -μέχρι στιγμής- με τα όσα καλά φέρνει το κινεζικό ζώδιο.

Για όσους παρακολουθούν τα ωροσκόπια, το 2023 είναι το έτος του Λαγού για τους Κινέζους ή αλλιώς «του Μαύρου Κουνελιού». Το ζώδιο αυτό είναι σύμβολο μακροζωίας, ειρήνης και ευημερίας στην κινεζική κουλτούρα.

Για όσους παρακολουθούν τα χρηματιστήρια, φαίνεται πως η χρονιά είναι απολύτως ταυτισμένη -μέχρι στιγμής- με τα όσα καλά φέρνει το κινεζικό ζώδιο.

Πράγματι, οι χειρότεροι φόβοι της αγοράς διαψεύδονται και νέες προοπτικές ανοίγονται για τους επενδυτές. Ο κίνδυνος μιας οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχει αποφευχθεί παρά τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η απειλή της ενεργειακής κρίσης επίσης έχει ατονήσει, ενώ όλοι αρχίζουν να βλέπουν «φως στην άκρη του τούνελ» όσον αφορά την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής.

Αυτή η αλλαγή, ωστόσο, οδήγησε και σε μεταβολές όσον αφορά τις επενδυτικές τάσεις. Στην αρχή του χρόνου, αναλυτές μιλούσαν για τη «χρονιά του ομολόγου», καθώς έβλεπαν το τέλος των επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια και την ανάδειξη των ομολόγων ως ασφάλεια απέναντι σε μια πιθανή οικονομική συρρίκνωση. Σταδιακά όμως οι εκτιμήσεις άλλαξαν και όλα τα στοιχήματα γύρισαν υπέρ των μετοχών. Ένα παγκόσμιο τσουνάμι ζήτησης ξέσπασε, προκαλώντας ένα τρελό ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια, το οποίο μάλιστα δεν δείχνει σημάδια κόπωσης, παρά το γεγονός πως έχουμε ήδη μπει στην παραδοσιακή περίοδο της θερινής ραστώνης. Είναι τέτοιας έκτασης η αλλαγή κλίματος που συντελέστηκε, που αναλυτές τη συγκρίνουν με την αντίστοιχη του 1999. Από στατιστικής πλευράς, ενδιαφέρον έχει ότι τις δύο προηγούμενες φορές που το κλίμα ανάμεσα στις μετοχές και τα ομόλογα ήταν τόσο διαμετρικά αντίθετο ήταν το 2003 και το 2009. Και τις δύο είχαν προηγηθεί παρατεταμένες περίοδοι διόρθωσης στα χρηματιστήρια, ενώ ακολούθησαν ράλι.

Στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 43,63% μέχρι στιγμής φέτος και πλησιάζει να σπάσει το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ ανόδου (49,47% το 2019, που ήταν η καλύτερη επίδοση μετά το 102% του 1999).

Προς προληπτικούς: τα λαγοπόδαρα ανά χείρας.