Skip to main content

Τουρισμός: Ελλάδα-Τουρκία και all-inclusive προτιμούν οι Βρετανοί

«Οι τιμές των τουριστικών πακέτων έχουν δει αύξηση 12%, μέσα σε μόλις έναν χρόνο» επισημαίνει ο εμπορικός διευθυντής του βρετανικού παραρτήματος της TUI

Η πρώτη φωτογραφία άρθρου των Financial Times βάζει τον καθένα στο κλίμα. Τα λευκά σπίτια της Σαντορίνης και δεκάδες τουρίστες που περιμένουν το ηλιοβασίλεμα καθήμενοι σε ένα ακόμα πεζούλι της. Άρα, διακοπές, Βρετανοί και πιθανότεροι προορισμοί.

Μία εβδομάδα πριν κλείσουν τα περισσότερα σχολεία σε Αγγλία και Ουαλία, οι Βρετανοί προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική κινητικότητα μετά την πανδημία. Πρώτοι προορισμοί αναδεικνύονται Ελλάδα και Τουρκία.

Οι δυο αυτές χώρες βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στις κορυφαίες επιλογές των Βρετανών ταξιδιωτών όμως φέτος οι κρατήσεις είδαν αύξηση σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την εταιρεία μελέτης του αεροπορικού κλάδου Cirium, οι πτήσεις προς Ελλάδα και Τουρκία αυξήθηκαν κατά 1/3 σε σχέση με το 2019, με παραπάνω από 8.600 πτήσεις να έχουν προγραμματιστεί για φέτος τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα προορισμοί όπως Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, ναι μεν παραμένουν στις κορυφαίες προτιμήσεις των Βρετανών όμως με κάποια στασιμότητα ή μικρή πτώση σε σχέση με το 2019. Γράφημα της εφημερίδας, κατατάσσει την Ελλάδα δεύτερη στην αύξηση των βρετανικών αναχωρήσεων σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019.

Και οικονομικοί οι λόγοι

Κύριος λόγος αλλαγής των ταξιδιωτικών προτιμήσεων… ο οικονομικός. Τα γνωστά πακέτα all – inclusive μοιάζουν πιο φθηνά στους νοτιοανατολικότερους προορισμούς της Ευρώπης ενώ παράλληλα η ισοτιμία μεταξύ αγγλικής και τουρκικής λίρας λειτούργησε ως βασικό κίνητρο. Να επισημανθεί βέβαια, ότι πρόσφατα στοιχεία από τη θυγατρική της TUI στη Βρετανία, TravelSupermarket, δείχνουν ότι ακόμα και σε φτηνούς προορισμούς οι τιμές των τουριστικών πακέτων έχουν δει αύξηση 12%, μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Για παράδειγμα, ένα τέτοιο πακέτο μίας εβδομάδας στην Ελλάδα, από 974 λίρες το άτομο τον Αύγουστο του 2022 πήγε στις 1,098 λίρες τον Αύγουστο του 2023 ενώ στη Τουρκία από 902 λίρες βρέθηκε στις 991 λίρες.

«Όλοι αυτό το καλοκαίρι θα επιλέξουν τις διακοπές τους σκεπτόμενοι εντονότερα την τσέπη τους αλλά κανείς περισσότερο από τον Βρετανό ταξιδιώτη» λέει χαρακτηριστικά ο Εντουάρντο Σανταντέρ διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC).

Ο επίμονος πληθωρισμός της χώρας και η κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων είναι αλήθεια πως έχει πιέσει την καθημερινότητα των Βρετανών. Ο εμπορικός διευθυντής του βρετανικού παραρτήματος της TUI, Ρίτσαρντ Σόφερ επεσήμανε μάλιστα ότι «ενώ η χρονιά άρχισε δυναμικά ο ρυθμός κρατήσεων άρχισε να μειώνεται τον Ιούνιο», δηλαδή κατά το διάστημα που τα επιτόκια συνέχιζαν να ανεβαίνουν από την Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: ΑΜΠΕ