Skip to main content

Wells Fargo: Το μπαλάκι στην Fed για να συγκρατήσει το ράλι των τεχνολογικών μετοχών

REUTERS/Brendan McDermid

Πρέπει να «ραγίσει» η οικονομία, σύμφωνα με τον Κρις Χάρβεϊ.

Μόνο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μπορεί ανακόψει το ράλι των τεχνολογικών μετοχών, που τροφοδοτεί η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον κορυφαίο στρατηγικό αναλυτή μετοχών της Wells Fargo.

Ειδικότερα, ο Κρις Χάρβεϊ εκτίμησε ότι ενδεχόμενες νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομία και να συγκρατήσουν το ράλι του τεχνολογικού κλάδου.

«Η τεχνολογία δεν πρόκειται να φρενάρει έως ότου ραγίσει η οικονομία – αυτό συνέβη το 1999, αυτό είναι πιθανό να συμβεί τώρα», δήλωσε στο Bloomberg, αναφερόμενος στα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν η Fed προχώρησε σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής βάζοντας τέλος στη φούσκα dot-com.

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να ραγίσει η οικονομία εάν η Fed δεν γίνει πιο επιθετική», πρόσθεσε ο Χάρβεϊ.

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων της. Από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι τον Μάϊο του 2023, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια από σχεδόν μηδέν σε πάνω από 5% σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Στην τελευταία της συνεδρίαση, ωστόσο, άφησε αμετάβληματα τα επιτόκια, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να μειώνεται γρήγορα.

Καθώς οι traders προσαρμόζονταν στα υψηλότερα επιτόκια, αρχικά οι μετοχές κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση. Πλέον όμως τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq Composite σημείωσαν θεαματική ανάκαμψη το 2023, στα τεράστια κέρδη από τις μετοχές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως η Nvidia και η Microsoft.

Για να τερματιστεί αυτό το ράλι, εξήγησε ο Χάρβεϊ, χρειάζονται ακόμη υψηλότερα επιτόκια από την Fed, ώστε να γίνει ακόμα πιο ακριβός ο δανεισμός και πιθανότατα να επιβαρυνθούν και τα δύο επίπεδα δαπανών την οικονομία πιο κοντά σε μια ύφεση

Και μόνο ακόμη υψηλότερα επιτόκια – που θα έκαναν τον δανεισμό μετρητών πιο ακριβό και πιθανότατα θα επιβάρυνε και τα δύο επίπεδα δαπανών και θα έφερναν την οικονομία πιο κοντά σε ύφεση.