Skip to main content

Ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός Alibaba παρουσίασε το δικό του ChatGPT

H πολυεθνική εταιρεία δημιούργησε ένα νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που θα ενσωματώσει στις πλατφόρμες και προϊόντα της.

Η Alibaba Group Holding Limited είναι κινεζική πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, μηχανές αναζήτησης εμπορίου και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους. Κατέχει επίσης ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εταιρειών σε όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς.

H Alibaba ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη σε συνέδριο που διοργανώνει για τις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους ότι δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό στο ChatGPT πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόγραμμα που ονομάζεται Tongyi Qianwen θα λειτουργεί σε πρώτη τουλάχιστον φάση στη κινεζική και την αγγλική γλώσσα.

«Βρισκόμαστε σε ένα τεχνολογικό ορόσημο που καθοδηγείται από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing, και οι επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς έχουν αρχίσει να αγκαλιάζουν τον μετασχηματισμό της νοημοσύνης για να παραμείνουν μπροστά από το παιχνίδι», δήλωσε ο Ντάνιελ Ζάνγκ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Alibaba Group και Διευθύνων Σύμβουλος της Alibaba Cloud Intelligence.

Το νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης θα αναπτυχθεί αρχικά στο DingTalk, το λογισμικό επικοινωνίας στο χώρο εργασίας της Alibaba και στο Tmall Genie, έναν πάροχο έξυπνων οικιακών συσκευών.Όμως η εταιρεία ανέφερε ότι σταδιακά το πρόγραμμα θα ενσωματωθεί σε όλα τα προϊόντα και τις πλατφόρμες της. Επίσης η Alibaba ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στους πελάτες της πρόσβαση στο Tongyi Qianwen και θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν προσαρμοσμένα στις δικές τους ανάγκες μοντέλα γλωσσικά μοντέλα παρόμοια με το ChatGPT. Η ανακοίνωση προκάλεσε αμέσως το ενδιαφέρον των επενδυτών και η μετοχή της εταιρείας αυξήθηκε κατά 3%.

Να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής της Alibaba κινέζος επιχειρηματίας Μα Γιουν που είναι γνωστός ως Τζακ Μα φημολογείται ότι ζει υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας στο Τόκιο μετά από ένα θρίλερ που είχε εξελιχθεί πριν από δύο χρόνια όταν η παρατεταμένη απουσία του από κάθε δημόσια εμφάνιση ή δήλωση είχε προκαλέσει διαφόρων ειδών σενάρια σχετικά με το που βρισκόταν και αν ήταν εν ζωή. Η «εξαφάνιση» του Μα είχε συνδεθεί με τις κόντρες που έχει τα τελευταία χρόνια η κινεζική κυβέρνηση με εταιρείες τεχνολογίας της χώρας τις οποίες προσπαθεί να ελέγξει με διαφόρων ειδών τρόπους.

Naftemporiki.gr