Skip to main content

Antonov An-225: Το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου θα πετάξει ξανά, λένε οι Ουκρανοί

EPA/SERGEY DOLZHENKO

Σύμφωνα με αξιωματούχος, ένα άλλο Antonov An-225 είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1990, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί, λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Πλέον, σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί ως βάση για ένα νέο αεροπλάνο.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2022, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πλήγματα στο αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στο Κίεβο, είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί το «θρυλικό» Antonov An-225.

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου είχε προσγειωθεί στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο για εργασίες συντήρησης και δεν κατέστη εφικτό να πετάξει εκείνη την ημέρα, αν και είχε δοθεί σχετική εντολή. Το ουκρανικής κατασκευής Antonov An-225 «Mriya» (Όνειρο) πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 1988 και είχε μεταφορική ικανότητα 250 τόνων, ενώ τον Μάιο του 2020 είχε προσγειωθεί και στην Αθήνα.

Το «όνειρο» θεωρείτο σύμβολο για την Ουκρανία, αλλά και για τον 38χρονο Μπασίνσκι, έναν από τους χειριστές του. Προ ολίγων ημερών, ο 38χρονος επέστρεψε για πρώτη φορά στο σημείο όπου βρίσκεται το Antovov An-225, μετά την καταστροφή του. «Είναι πολύ δύσκολο να είσαι εδώ και να βλέπεις όλη αυτή την κατάσταση. Κατεστραμμένο αεροπλάνο, κατεστραμμένα υπόστεγα. Είναι πολύ δύσκολο να το βλέπεις» ανέφερε μιλώντας στο CNN.

Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ξεκίνησαν κοινή έρευνα με την εθνική αστυνομία για το γεγονός πως το αεροπλάνο δεν έφυγε εγκαίρως για τη Γερμανία, προκειμένου να βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία. Τον Μάιο του περασμένου έτους, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαμήνυσε ότι η Ουκρανία θα ανακατασκευάσει το αεροπλάνο.

Σύμφωνα με αξιωματούχος, ένα άλλο Antonov An-225 είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1990, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί, λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Πλέον, σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί ως βάση για ένα νέο αεροπλάνο.

Μηχανικοί και τεχνικοί σαρώνουν τα συντρίμμια του αεροπλάνου στο Χόστομελ για να εντοπίσουν χρήσιμα εξαρτήματα. Θα αφαιρέσουν ένα από τα γιγάντια φτερά του για να προσπαθήσουν να το αποκαταστήσουν, δήλωσε ένας εκ των μηχανικών. «Το αεροσκάφος θα φέρει εκσυγχρονισμένους κινητήρες. Στο αεροπλάνο θα εγκατασταθεί νέος ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Θα συμμετέχουν γνωστές εταιρείες», ανέφερε ο Βαλερί Κόστσιουκ.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι ξεκάθαρο ποιες είναι αυτές οι εταιρείες και πώς θα μπορέσει η Ουκρανία να κατασκευάσει το αεροπλάνο. Όπως σημειώνει το CNN, δεν είναι επίσης εφικτό να καθοριστεί πόσο ακριβώς θα κοστίσει η ανοικοδόμηση του αεροπλάνου, αν και ορισμένες εκτιμήσεις τοποθετούν το κόστος κοντά στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από CNN