Skip to main content

Το τελευταίο «αντίο» στη Ρένα Κουμιώτη

Η Ρένα Κουμιώτη έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 81 ετών.

Το τελευταίο «αντίο» είπαν σήμερα, στο Α’ Νεκροταφείο, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι, στη σπουδαία ερμηνεύτρια Ρένα Κουμιώτη, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία αντιμετώπιζε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μέσω ανάρτησης στο προσωπικό προφίλ της μητέρας του, ο γιος της Ρένας Κουμιώτη, Αλέξανδρος Πόζιος, έκανε γνωστό πως η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στο Α’ Νεκροταφείο. Η ανάρτηση ανέφερε: “Το τελευταίο χειροκρότημα και το στερνό αντίο στην αγαπημένη μου μητέρα Ρένα Κουμιώτη αύριο στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών στη 1μμ. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων του κοιμητηρίου. Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς για τα συλλυπητήρια μηνύματα. Αλέξανδρος Πόζιος”.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μεταξύ άλλων, στο  Α’ Νεκροταφείο για να αποχαιρετήσουν τη Ρένα Κουμιώτη βρέθηκαν οι Μανώλης Μητσιάς, Σπύρος Μπιμπίλας, Νικήτας Κακλαμάνης, Λιζέτα Νικολάου και Ελένη Ροδά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η ερμηνεύτρια Ρένα Κουμιώτη, σημαντική  εκπρόσωπος  του Νέου Κύματος,  πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας -έναν μήνα πριν συμπληρώσει τα 82 της χρόνια, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η Ρένα Κουμιώτη γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1941 στη Νέα Ιωνία Αττικής, από πατέρα Σμυρνιό και μητέρα Κωνσταντινουπολίτισσα. Ορφάνεψε νωρίς από μητέρα και η οικογένεια μετακινήθηκε στη Δραπετσώνα και την Κοκκινιά, όπου και μεγάλωσε. Η κρυστάλλινη φωνή της και οι ερμηνείες της την καθιέρωσαν τις δεκαετίες του ’60 και ’70 με ανεξίτηλες επιτυχίες στο ελληνικό τραγούδι και το Νέο Κύμα. Μεσουράνησε στη δισκογραφία με τα τραγούδια «Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες», «Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι» του Μίμη Πλέσσα, το «Θαλασσινό τριφύλλι» του Λίνου Κόκοτου, η «Άγια Κυριακή» του Κώστα Βίρβου και Μίμη Πλέσσα στον δίσκο τους «Θάλασσα Πικροθάλασσα».

Η Ρένα Κουμιώτη ξεκίνησε να εργάζεται το 1968 στην «Απανεμιά» μαζί με τον Μανώλη Μητσιά, που μόλις είχε κατέβει απ’ τη Θεσσαλονίκη. Λίγες μέρες αργότερα, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος της πρότεινε να τραγουδήσει με τον Γιάννη Πουλόπουλο στον δίσκο «Ο Δρόμος» που ετοίμαζαν μαζί με τον Μίμη Πλέσσα.

Το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε ήταν το «Δώσε μου το στόμα σου», γνωστό ως «Χελιδονάκι»· και ακολούθησε το «Πρώτη φορά». Από την «Απανεμιά» βρέθηκε ξαφνικά να δουλεύει με τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου και τον Λευτέρη Μυτιληναίο στο «Καν-Καν». Την ίδια χρονιά, ερμήνευσε και στον θεατρικό «Δρόμο», στο θέατρο «REX».

Επόμενο σταθμό στην καριέρα της αποτέλεσαν τα «Δειλινά» για τρεις σεζόν, από τον Οκτώβριο του 1970 μέχρι το 1972. Εκεί ήταν και οι Γρηγόρης Μπιθικώτσης,  Σταμάτης Κόκοτας,  Χρηστάκης και ο Γιώργος Ζαμπέτας. Το 1972, συνεργάστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα στο θέατρο Μπουρνέλη. Μετά τα «Δειλινά» πήγε στη «Φαντασία». Πάλι με τον Πουλόπουλο στην Πλάκα, μετά ξανά στο «Καν-Καν» με Διονυσίου και Ζαμπέτα.

Έως και το 1974, η παρουσία της στη δισκογραφία ήταν καταιγιστική.

Πληροφορούμενη την απώλεια της σπουδαίας ερμηνεύτριας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ανάμεσα στον πλούτο των καλών τραγουδιστών της ελληνικής μουσικής, η Ρένα Κουμιώτη ξεχώρισε από την πρώτη της εμφάνιση, με ερμηνείες που είχαν ξεχωριστό χαρακτήρα, ένταση, δύναμη, συναίσθημα, μελωδικότητα και επιβλητικότητα μαζί. Συμμετέχοντας στον “Δρόμο” του Μίμη Πλέσσα, έναν από τους εμβληματικότερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας, από τα πρώτα της βήματα συνέδεσε την πορεία της με τα τραγούδια του και με τις εμφανίσεις της σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Μέσα σε λίγα χρόνια, συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές και άφησε το μοναδικό της αποτύπωμα στην εποχή των μπουάτ, πριν αποφασίσει να φύγει από την Ελλάδα για να αφιερωθεί στην οικογένειά της. Όμως απέδειξε ότι ακόμη και με μεγάλα διαλείμματα στις εμφανίσεις της, η παρουσία της ήταν πάντα έντονη και τα τραγούδια της αγαπημένα από το κοινό. Οι αξέχαστες ερμηνείες της θα εξακολουθήσουν να μας θυμίζουν τη σημαντική της παρουσία στην ελληνική μουσική. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους φίλους της».