Skip to main content

Η επίσκεψη φον ντερ Λάιεν στην Ουάσινγκτον ανοίγει τον δρόμο για κυρώσεις στην Κίνα

EPA/OLIVIER HOSLET

Επιδοτήσεις και πληθωρισμός, θα βρεθούν επίσης στο επίκεντρο της ατζέντας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν, με τις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας και τον ρόλο τπυ Πεκίνου τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Το ταξίδι της την επόμενη Παρασκευή, που επιβεβαιώθηκε από τον Λευκό Οίκο, έρχεται καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ ακολουθούν μια προσέγγιση αναμονής για τον ισχυρισμό της Ουάσιγκτον ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής όπλων στη Μόσχα.

Σε δήλωση του Λευκού Οίκου, η εκπρόσωπος Τύπου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε ότι ο Μπάιντεν θα συζητήσει «τη συνεργασία μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας» με τη φον ντερ Λάιεν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να επιδιώκουν να καλέσουν στενούς συμμάχους να επιβάλουν κυρώσεις στην Κίνα, εφόσον το Πεκίνο παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Την Πέμπτη, κορυφαίοι διπλωμάτες με έδρα τις Βρυξέλλες από την Ουκρανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα συγκεντρώθηκαν για μεσημεριανό γεύμα. Ένας εκπρόσωπος της μόνιμης αντιπροσωπείας της Πολωνίας στην ΕΕ, η οποία διοργάνωσε το γεύμα, αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες της συζήτησης, αλλά είπε ότι η συνάντηση είχε στόχο να δείξει υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Ανώτερος διπλωμάτης, μιλώντας στο POLITICO υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος στη συνάντηση είπε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να ενεργήσει χωρίς αποδείξεις για την παράδοση όπλων από την Κίνα στη Ρωσία. «Σαφώς η κόκκινη γραμμή ξεπερνιέται» αν υπάρχει τέτοια απόδειξη, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος δεν ήταν στη συγκέντρωση, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν παρουσίασαν αποδεικτικά στοιχεία ότι η Κίνα σχεδιάζει να παράσχει όπλα.

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν στο ABC News την Παρασκευή, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν περιμένω κάποια σημαντική πρωτοβουλία εκ μέρους της Κίνας για να παρέχει όπλα στη Ρωσία».

Πάντως ο επικεφαλής του State Department είπε ότι οι κινεζικές εταιρείες παρέχουν ήδη «μη θανατηφόρα υποστήριξη» στη Ρωσία, με νέες πληροφορίες να υποδηλώνουν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να παράσχει «θανατηφόρα υποστήριξη».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι «συκοφαντεί» τη χώρα και αμφισβητεί την πώληση όπλων από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν, ενώ παράλληλα παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Στην Ευρώπη, οι αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις με στόχο το Πεκίνο. Απευθυνόμενος στην Κίνα ενώπιον Γερμανών βουλευτών, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε την Πέμπτη: «Μην προμηθεύετε όπλα στην επιτιθέμενη Ρωσία».

Εκτός από την Κίνα, οι συνομιλίες για τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού και τα ευρύτερα ζητήματα ασφάλειας αναμένεται να συζητηθούν κατά την επίσκεψη της επικεφαλής της Κομισιόν στον Λευκό Οίκο.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και μήνες σχετικά με το σχέδιο-μαμούθ πράσινων επιδοτήσεων της Ουάσιγκτον, για το οποίο οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι θα στερήσει από την ήπειρο επενδύσεις και πράσινη τεχνολογία.

Πριν από την Ουάσιγκτον, η φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί στον Καναδά για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

naftemporiki.gr