Skip to main content

Ο αληθινός Mr. Tesla και πώς ο Μασκ τον «πέταξε» έξω από την εταιρεία

«Τρελαινόταν αν γραφόταν οτιδήποτε για την Tesla και δεν αναφερόταν το όνομά του σε περίοπτη θέση. Μου τηλεφωνούσε και  ούρλιαζε».

Γύρω στο  2009,  ο Έλον Μασκ άρχισε αυτοαποκαλείται ιδρυτής της Tesla. Η ιστορία όμως έχει καταγράψει κάπως αλλιώς τα γεγονότα.

Ήταν το 2003 όταν ο μηχανικός Μάρτιν Έμπερχαρντ μηχανικός ίδρυσε την Tesla το 2003 μαζί με τον παλιό του φίλο Μαρκ Τάρπενινγκ. Το 2004  εμφανίστηκε ο Μασκ πρωτοστατώντας στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας με 7,5 εκατομμύρια δολάρια και έγινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.  Έτσι ξεκίνησε η οδυνηρή αντίστροφη μέτρηση για τον αληθινό Mr. Tesla, προσωνύμιο που πλέον οικειοποιήθηκε ο δισεκατομμυριούχος.

«Τρελαινόταν»

Σύμφωνα με τον  Έμπερχαρντ οι τριβές μεταξύ αυτού και του Μασκ άρχισαν να αυξάνονταο όταν η Tesla άρχισε έχει την προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης.

«Η συμπεριφορά του άλλαξε δραματικά » δήλωσε ο Έμπερχαρντ στο businessinsider.  «Τρελαινόταν αν γραφόταν οτιδήποτε για την Tesla και δεν αναφερόταν το όνομά του σε περίοπτη θέση. Μου τηλεφωνούσε και  ούρλιαζε».

Ο ισχυρισμός του ότι ήταν υπεύθυνος προϊόντων και επικεφαλής της ομάδας που σχεδίασε το αρχικό Roadster, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, πρόσθεσε.

Ο Μασκ, όπως λέει ο συνιδρυτής της Tesla, έβαλε το διοικητικό συμβούλιο της Tesla να τον αποπέμψει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου πίσω από την πλάτη του το 2007, κατηγορώντας  ότι καθυστερούσε την παραγωγή του πρώτου αυτοκινήτου της εταιρείας, του Roadster, ενώ του επέρριπτε ευθύνες για διάφορα λειτουργικά προβλήματα.

Το 2008 κατέλαβε την θέση του εκδιωχθέντος, ως νέος CEO.

Το 2009 ο Έμπερχαρντ υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Μασκ , αφού  ο τελευταίος άρχισε «αυτοσυστήνεται» ως ιδρυτής της Tesla και έκανε αρνητικά σχόλια εναντίον του αποκαλώντας τον «το χειρότερο άτομο με το οποίο έχει συνεργαστεί ποτέ»

Η αγωγή διευθετήθηκε την ίδια χρονιά για ένα άγνωστο ποσό, με την προϋπόθεση ότι ο Μασκ και δύο άλλα στελέχη της Tesla, ο Τζέι Μπι Στρόμπελ και Ίαν Ράιτ,   θα μπορούσαν επίσης να διεκδικήσουν τον τίτλο του ιδρυτή της Tesla.

Τι θα άλλαζε

Ο Έμπερχαρντ δήλωσε ότι υπάρχουν εκατομμύρια πράγματα που θα έκανε διαφορετικά στην Tesla με βάση τα όσα γνωρίζει τώρα.

Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, είπε ότι η Tesla ξόδεψε πολύ χρόνο συζητώντας για το αν θα πουλάει τα αυτοκίνητά της μέσω αντιπροσώπων ή απευθείας στους πελάτες. Είπε επίσης ότι ενώ θα έκανε τεχνικές αλλαγές στο Roadster, συνολικά είναι περήφανος για αυτό που δημιούργησε η ομάδα.

Επίσης, λέει  θα εργαζόταν για μια πιο θετική εργασιακή κουλτούρα στην Tesla. «Πιστεύω ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους υπαλλήλους με σεβασμό και δεν είμαι υπέρ των αυθαίρετων απολύσεων» δήλωσε, υπαινισσόμενος ότι ο Μασκ είναι επιρρεπής σε εκρήξεις θυμού, υπό τις οποίες εκδιώχνει εργαζόμενους.

«Θα έπαιρνα τα χρήματά του αν μπορούσα να το ξανακάνω», αναρωτήθηκε , αναφερόμενος στην επένδυση του Μασκ για να απαντήσει :«Δεν είδα πολλά άλλα χρήματα στο τραπέζι, ξέρετε».

«Μου προκαλεί δυσπεψία»

Ο Έμπερχαρντ λέει  ότι τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να αποφεύγει να διαβάζει τις ειδήσεις για τον Μασκ.

«Μου προκαλεί δυσπεψία το να διαβάζω ό,τιδήποτε για αυτόν. Ειλικρινά έχω μπλοκάρει οποιαδήποτε είδηση ».

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν ο Μασκ κάνει κάποια εξωφρενική ανάρτηση  στο Twitter, ξαφνικά ένα μάτσο δημοσιογράφοι θέλουν να μου μιλήσουν. Έτσι τα μαθαίνω»

«Άφραγκος»

«Αφότου έφυγα από την Tesla, μου ήταν πρακτικά αδύνατο να δουλέψω για δύο χρόνια, λόγως μιας συμφωνίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας που είχα με την Tesla . Ετσι, τα πρώτα δύο χρόνια ήμουν, πρώτον άφραγκος και δεύτερον, άνεργος» λέει ο Έμπερχαρντ.

Αποχώρησε το 2011. Μόλις η περίοδος των δύο ετών έληξε, έπιασε δουλειά στην Volkswagen, από όπου αποχώρησε το 2011

Συνέχισε να συνεργάζεται για λίγο με πολλές άλλες startups, συμπεριλαμβανομένων των Lucid και SF Motors, και ξεκίνησε δύο startups με μπαταρίες EV, την Inevit και την Tiveni.

Όπως λέει έχει ένα μικρό ποσοστό στην Tesla, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει το μέγεθος .  Όταν έφυγε το 2007, κατείχε λιγότερο από το 5% των μετοχών της Tesla

«Είχα μεγαλύτερο μερίδιο αλλά πούλησα ένα μεγάλο μέρος των μετοχών μου, το οποίο, ξέρετε, εκ των υστέρων ίσως δεν ήταν το καλύτερο που μπορούσα να κάνω, αλλά αυτό έκανα», είπε.

Εκεί που άρχισαν να …ονειρεύονται

Σήμερα, Έμπερχαρντ και Τάρπενινγκ εργάζονται μαζί σε μια μικρή ιδιωτική επενδυτική εταιρεία. Συναντιούνται για καφέ κάθε Τετάρτη – κάτι που κάνουν από το 1988.

«Αν κάποιος από εμάς είναι εκτός πόλης εκείνη την εβδομάδα, το μεταφέρουμε σε Τρίτη ή Πέμπτη, ή μερικές φορές μετατρέπεται σε γεύμα – αλλά ναι, ακόμη και μέσα από τις εποχές του COVID κάναμε εικονικό καφέ», είπε. “

«Σε έναν τέτοιο καφέ ονειρευτήκαμε το Nuvomedia, το βιβλίο με τους πυραύλους. Εκεί και την Tesla».

 naftemporiki.gr