Skip to main content

Ιράν: «Οι Ιρανοί να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και να μην ταξιδεύουν προς τα εκεί»

Να μην ταξιδεύουν προς την Ουκρανία συστήνει στους Ιρανούς το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, ενώ προτρέπει στους πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί, να εγκαταλείψουν τη χώρα, μια ημέρα μετά τις δηλώσεις των ΗΠΑ, Βρετανίας και  Γαλλίας πως υπάρχουν «άφθονα στοιχεία» ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) για να χτυπήσει αμάχους στην Ουκρανία.

«Λόγω της στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία, συνιστάται σε όλους τους Ιρανούς να απέχουν από ταξίδια στην Ουκρανία. Επίσης, συνιστάται στους Ιρανούς που ζουν στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα για τη δική τους ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή το υπουργείο.  

Σημειώνεται ότι Ιρανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας, παρέχοντας υποστήριξη στις ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά της Ουκρανίας, υποστήριξαν χθες οι εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις και του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι, επιβεβαιώνοντας προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Η αμερικανική εφημερίδα, σε δημοσίευμα της αυτή την εβδομάδα (“Iran Sends Drone Trainers to Crimea to Aid Russian Military”) γράφει ότι σε μία από τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία εργάζονται Ιρανοί εκπαιδευτές, η άφιξη των οποίων συνέπεσε με την αύξηση των βομβαρδισμών της Ουκρανίας με τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones).

Οι Ιρανοί εκπαιδευτές εργάζονται, επισημαίνει η εφημερίδα σε μια από τις βάσεις στην Κριμαία όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι εκπαιδευτές ανήκουν στο σώμα των «Φρουρών της Επανάστασης», οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.