Skip to main content

Τα τρία «όχι» Μητσοτάκη και τα… μηνύματα στους ψηφοφόρους

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

«Όχι» σε πρόωρες κάλπες, «όχι» σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο και «όχι» σε ανασχηματισμό είπε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρουσίασε  τον οδικό χάρτη με τον οποίο η κυβέρνηση θα πορευθεί τους επόμενους μήνες.

Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός «έκαψε» οριστικά τα σενάρια για φθινοπωρινές κάλπες αλλά έκανε μια ομιλία που είχε έντονο προεκλογικό άρωμα και έβαλε μια σειρά διλημμάτων. Ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται σε μια άτυπη και μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συγκρούονται μετωπικά για μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής (από την ακρίβεια μέχρι τις παρακολουθήσεις). 

Στο καυτό θέμα της οικονομίας ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας και ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων 5.5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα υλοποιηθεί σε δόσεις. Αποδέκτες των ανακοινώσεων ήταν πρωτίστως τα  ευάλωτα νοικοκυριά, η μεσαία τάξη αλλά και οι νέοι, στους οποίους είναι εστιασμένο ένα μεγάλο στεγαστικό πρόγραμμα.

Το μήνυμα που εξέπεμψε η κυβέρνηση είναι πως θα συνεχιστεί το πλέγμα στήριξης για όσο χρειαστεί αλλά το πακέτο μέτρων είναι κοστολογημένο για να μην υπάρχουν δυσάρεστες δημοσιονομικές εκπλήξεις. Παράλληλα τηρείται στάση αναμονής και για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις στο ενεργειακό πεδίο, καθώς όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τέτοιες οι αυξήσεις- για παράδειγμα στο φυσικό αέριο – που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τις απορροφήσει πλήρως.

Από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μια ομιλία με έντονο προεκλογικό χρώμα. Συγκεκριμένα έβαλε στο τραπέζι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών και προέταξε μια στρατηγική συγκρίσεων.  Το μήνυμα που εξέπεμψε είναι πως η χώρα σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων χρειάζεται σταθερότητα, χτυπώντας καμπανάκι πως «τίποτα απ’ όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Και με μία λάθος κίνηση όλα μπορεί να γκρεμιστούν»

«Η δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι, ικανός καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα». Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί ουσιαστικά να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του 2019 και να συντηρήσει το λεγόμενο αντι – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο καθώς η απλή αναλογική ευνοεί την χαλαρή ψήφο.

Μάλιστα ιδιαιτέρως σχολιάστηκε στα πολιτικά πηγαδάκια  η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού πως «όταν έρθει η ώρα, δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση, αλλά και κυβερνήτη  του τόπου». Μια αναφορά που συνδέεται με  το γαλάζιο δίλημμα στους ψηφοφόρους «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» αλλά απαντά και σε προηγούμενη αναφορά του Ν.  Ανδρουλάκη πως «από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας».

Κλείνει οριστικά η συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Τέλος στα σενάρια για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, με τον οποίο θα γίνουν οι μεθεπόμενες κάλπες έβαλε ο πρωθυπουργός. Σενάρια που είχαν φουντώσει τις προηγούμενες ημέρες μετά και από αμφίσημες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χθες πως έχει δεχθεί εισηγήσεις για το θέμα αυτό.

«Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να αλλάξω τον εκλογικό νόμο κατεβάζοντας κατά λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας» ήταν η απάντηση του. Για να προσθέσει πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ «δεχθεί ότι η κάλπη απλής αναλογικής είναι βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και τον αλλάξουν μαζί».

Να σημειωθεί πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική και αν δεν προκύψει κυβέρνηση θα ακολουθήσουν νέες εκλογές με το νόμο που ψηφίστηκε το 2020 από τη Νέα Δημοκρατία. Με βάση το συγκεκριμένο νόμο απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για την αυτοδυναμία ανάλογα και  με τη δυναμική  των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής.  

Το γεγονός αυτό είχε αναζωπυρώσει στη Νέα Δημοκρατία  τη συζήτηση για ένα μεγαλύτερο μπόνους στο πρώτο κόμμα, ωστόσο δεν ήταν λίγοι οι οπαδοί της άποψης πως μια τέτοια κίνηση θα εξέπεμπε  μήνυμα γαλάζιας ηττοπάθειας πριν τις εκλογές. Με τη σχετική συζήτηση να κλείνει οριστικά σήμερα από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη.

Η επόμενη ημέρα των εκλογών: Οι αναφορές σε Ανδρουλάκη.

Βαριά σκιά έχει ρίξει η υπόθεση των παρακολουθήσεων στις σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, γεγονός που αναζωπυρώνει τη συζήτηση για το πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες την επόμενη ημέρα. Ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως ο Ν. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να μείνει σε γραμμή ρήξης με τη Ν.Δ. ωστόσο σημείωσε πως «ακολουθεί πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό». 

Ουσιαστικά οι σχέσεις των δυο κομμάτων παραμένουν στο ναδίρ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα  των εκλογών.  Στο δρόμο προς τις κάλπες ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να επιμείνει στο στόχο της αυτοδυναμίας και να μην ανοίξει τα χαρτιά του για το πως θα κινηθεί σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό ούτε στη μεθεπόμενη αναμέτρηση. 

Αυτό πάντως που σημείωσε είναι πως θα ήταν «πολιτική τερατογένεση» μια κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Με τη Νέα Δημοκρατία να εξαπολύει  όλο και συχνότερα βέλη  στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με το επιχείρημα πως έχει έρθει πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ.