Με την υποστήριξη σχεδόν 1 δισ. δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την αδηφάγο ζήτηση των data centers τεχνητής νοημοσύνης για καθαρή και αξιόπιστη ενέργεια, οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMRs) επανέρχονται στο προσκήνιο.
Στην καρδιά αυτής της αναγέννησης βρίσκεται η NuScale Power — η μοναδική εταιρεία με εγκεκριμένο SMR σχέδιο στις ΗΠΑ.Η NuScale Power έχει διαμορφώσει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα χάρη σε μια σπάνια ρυθμιστική έγκριση. Τον Μάιο, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας (NRC) των ΗΠΑ ενέκρινε τον νέο αναβαθμισμένο σχεδιασμό αντιδραστήρα 77 MW της εταιρείας — μόλις το δεύτερο SMR σχέδιο που εγκρίνεται ποτέ στις ΗΠΑ.
Το σχέδιο διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά παθητικής ασφάλειας (όπως η φυσική ροή ψύξης χωρίς ηλεκτρικά συστήματα), ενώ αυξάνει την ενεργειακή πυκνότητα. Ένας τυπικός σταθμός με έξι τέτοιες μονάδες θα παράγει 462 MW.
Αν και η έγκριση αφορά ένα «τυπικό σχέδιο» και όχι πλήρη πιστοποίηση, επιτρέπει στις εταιρείες κοινής ωφελείας να προχωρήσουν άμεσα σε αιτήσεις αδειοδότησης. Αυτό, όπως εξηγεί το Market Watch, προσφέρει στη NuScale σαφές προβάδισμα έναντι ανταγωνιστών που ακόμα παλεύουν με τον πολύπλοκο ρυθμιστικό λαβύρινθο.
Η οικονομική πραγματικότητα πίσω από την τεχνολογία
Η NuScale δεν έχει ακόμα φτάσει στο στάδιο της εμπορικής λειτουργίας. Η εταιρεία παραμένει χωρίς έσοδα από παραγωγή ρεύματος, ωστόσο αρχίζει να καταγράφει σημαντικά έσοδα από τεχνικές υπηρεσίες και τέλη αδειοδότησης.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2025, τα έσοδα εκτοξεύθηκαν στα 13,4 εκατ. δολάρια από μόλις 1,4 εκατ. πέρυσι, κυρίως λόγω του έργου SMR στη Ρουμανία.
Οι ζημιές, ωστόσο, παραμένουν μεγάλες: λειτουργική ζημία 35 εκατ. δολαρίων για το α’ τρίμηνο, αν και μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.
Η εταιρεία διαθέτει όμως ισχυρό ταμειακό απόθεμα, περίπου 492 εκατ. δολάρια σε μετρητά και άλλα 30 εκατ. σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, χάρη και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 102 εκατ. στις αρχές του έτους. Η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει χρηματοδοτήσει τη NuScale με πάνω από 575 εκατ. μέχρι σήμερα.
Το ξέφρενο ράλι της μετοής
Η μετοχή της NuScale είναι η αντανάκλαση ενός κλάδου γεμάτου υποσχέσεις και αβεβαιότητες. Αφού μπήκε στο χρηματιστήριο μέσω SPAC το 2022 και αρχικά παρέμεινε στάσιμη, κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 445% το 2024.
Το ράλι συνεχίζεται το 2025, με την τιμή να διπλασιάζεται μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με κέρδη 120%. Σε διάστημα δωδεκαμήνου εμφανίζει κέρδη 400% σύμφωνα με το Market Watch.
Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά πλέον τα 13 δισ. δολάρια — παρά το γεγονός ότι δεν λειτουργεί ακόμα ούτε ένας αντιδραστήρας. Ο βασικός καταλύτης είναι η πολιτική ώθηση: ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάνει ξεκάθαρη στροφή υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, με διαδοχικές εκτελεστικές εντολές που επιταχύνουν τις αδειοδοτήσεις και χαρακτηρίζουν τα data centers ως «κρίσιμες υποδομές εθνικής άμυνας» που απαιτούν προηγμένη πυρηνική ισχύ.
Η αποτυχία στις ΗΠΑ και η ελπίδα στη Ρουμανία
Το πρώτο μεγάλο έργο της NuScale στις ΗΠΑ — ένα εργοστάσιο έξι αντιδραστήρων — κατέρρευσε στα τέλη του 2023, όταν το κόστος αυξήθηκε κατά 53% και έφτασε τα 89 δολάρια ανά MWh, οδηγώντας αρκετούς δημοτικούς φορείς σε αποχώρηση. Το γεγονός υπενθυμίζει το υψηλό ρίσκο κόστους που συνοδεύει κάθε πρωτοποριακό έργο.
Η εταιρεία στρέφεται πλέον σε διεθνείς ευκαιρίες. Η «ναυαρχίδα» της είναι το έργο στη Ρουμανία, στο εργοστάσιο Doicesti, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση έξι μονάδων των 77 MW. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει θεμελίωση το 2027 και έναρξη λειτουργίας γύρω στο 2030, σε συνεργασία με την κρατική Nuclearelectrica.
Εάν το έργο ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα αποτελέσει το πρώτο επιχειρησιακό SMR της NuScale παγκοσμίως — και καθοριστικό «πιλότο» για την εξαγωγή αμερικανικής πυρηνικής τεχνολογίας.
Για να αντιμετωπίσει πιθανά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η NuScale έχει ήδη εξασφαλίσει στρατηγική συνεργασία με τον νοτιοκορεατικό κολοσσό Doosan για την κατασκευή των πρώτων 12 αντιδραστήρων. Η συμφωνία αυτή ενισχύει την αξιοπιστία της εταιρείας και ανοίγει τον δρόμο για μαζική παραγωγή.