Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Έσβησε» τις απώλειες, με βοήθειες από Εurobank και Κύπρου

INTIME – NEWS

Σχεδόν αμετάβλητο το κλείσιμο της Παρασκευής, πτώση -0,8% στην εβδομάδα

Στασιμότητα επικράτησε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αγοραστές κατάφεραν να «σβήσουν» το πρωινό προβάδισμα των πωλητών, εν αναμονή των «φρέσκων» καταλυτών.

Η ελληνική αγορά ακολούθησε τη βραχυπρόθεσμη τάση της Ευρώπης, ενόσω το ενδιαφέρον έχει εστιάσει αφενός στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών, αφετέρου στα εταιρικά μεγέθη του β’ τριμήνου, τα οποία θα αρχίσουν να δημοσιεύονται από τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, η κόπωση από το μεγάλο ράλι του 2025, το οποίο υπολογίζεται στην περιοχή του +34%, επέτρεψε στους traders να «χωνέψουν» ένα μέρος των κεκτημένων, αν και η Αθήνα δεν έδειξε πρόθυμη να χάσει την επαφή με το ιστορικό ορόσημο των 2.000 μονάδων.

Κάπως έτσι, στην τελευταία συνεδρίαση του πενθήμερου, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση κατά -0,08% και διαμορφώθηκε στις 1.968,72 μονάδες, χάνοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.970,24 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 21 μονάδες (από 1.955,35 έως 1.976,98 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα χαμηλά επίπεδα των 158,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο βασικός δείκτης της Αθήνας έκλεισε με μικρές απώλειες -0,8%, αν και ο Ιούλιος παρέμεινε σε θετικό έδαφος, με τα μηνιαία κέρδη να υπερβαίνουν μέχρι στιγμής το +5,3%.

Στο ταμπλό, τώρα, η Eurobank ενισχύθηκε στα υψηλά 9,5 ετών των 3,2 ευρώ, με την Τρ. Κύπρου να κερδίζει +2,4% και να φθάνει στα ρεκόρ των 6,7 ευρώ. Νέο ράλι κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές των Attica Bank, ΕΥΔΑΠ και ΑΔΜΗΕ. Από την πλευρά της, η Metlen τερμάτισε στα 45,7 ευρώ, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της δημόσιας πρότασης.

Συσσώρευση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, εν όψει των θεμελιωδών μεγεθών, τα οποία θα δημοσιευθούν από 30/7 έως 1/8, συσσώρευσε δυνάμεις στα υψηλά 9,5 ετών, καθώς αυξήθηκε στο +0,32% και τις 2.138 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank διευρύνθηκε στο +0,95% και τα 3,20 ευρώ (νέο υψηλό 9,5 ετών), η μετοχή της Alpha Bank ακολούθησε στο +0,31% και τα 3,20 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύτηκε στο +0,33% και τα 12,22 ευρώ (νέο υψηλό 9,5 ετών), ενώ η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, μετά τις διαδοχικές «κορυφές», μειώθηκε στο -0,85% και τα 6,73 ευρώ.

Η μετοχή της Τρ. Κύπρου, με ώθηση από την ελκυστική αποτίμηση, βρέθηκε στο +2,45% και τα 6,70 ευρώ (νέο ιστορικό υψηλό), με τη μετοχή της Optima Bank να υποχωρεί στο -0,56% και τα 7,16 ευρώ. Άλμα στο +5,2% και το 1,116 ευρώ εμφάνισε η μετοχή της Attica Bank, η οποία έβαλε φρένο στη διήμερη αναδίπλωση.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,09% και 4.959 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ διολίσθησε στο -1,3% και τα 18,84 ευρώ, πέφτοντας ξανά κάτω των 19 ευρώ. Απώλειες της τάξης του -1% παρουσίασαν και οι μετοχές των Sarantis, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Cenergy. Κάτω των 37 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της Titan Cement, η οποία έκλεισε στο -0,4% και τα 46,9 ευρώ (χαμηλό 3,5 μηνών). Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Metlen κινήθηκε στο -0,48% και τα 45,78 ευρώ, με τους επενδυτές να μετρούν αντίστροφα για τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης, η οποία συνιστά το τελευταίο βήμα πριν την έναρξη της παράλληλης διαπραγμάτευσης σε Αθήνα και Λονδίνο. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με ώθηση από το σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων, έδωσε «παράταση» στην αναρρίχηση, καθώς αυξήθηκε στο +3,7% και τα 7,27 ευρώ, δηλαδή στα καλύτερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2023. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Aktor ενισχύθηκαν κατά +1%, με τη δεύτερη να φθάνει σε νέο υψηλό 16ετίας (6,1 ευρώ).

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,38% και 2.912 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ξεχώρισε στο +4,00% και τα 3,38 ευρώ, τα οποία συνιστούν νέο ιστορικό υψηλό. Κέρδη στο +2,1% και τα 18,8 ευρώ εμφάνισε η μετοχή της Κρι Κρι, ενώ η μετοχή της Ideal αυξήθηκε στο +1,3% και τα 6,06 ευρώ, καθώς σήμερα «έκοψε» το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου του 0,3 ευρώ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει από την προσαρμοσμένη τιμή του 5,98 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Ελλάκτωρ διολίσθησε στο -1,89% και το 1,348 ευρώ, με τη μετοχή της Intralot να περιορίζεται στο -0,71% και το 1,114 ευρώ, εν όψει των εξελίξεων για την ολοκλήρωση του mega deal με την Bally’s του Σου Κιμ. Στο -0,5% και τα 7,4 ευρώ βρέθηκε η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία τη Δευτέρα θα ανακοινώσει τα μεγέθη του β’ τριμήνου, αν και η προσοχή είναι στραμμένη στις συζητήσεις με το Euronext.

Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στην Κτήμα Λαζαρίδης, καθώς εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια πρόταση του βασικού μετόχου (οικογένεια Λαζαρίδη), ο οποίος σήμερα κατέχει το 89,05% του μετοχικού κεφαλαίου. Στόχος είναι η απόκτηση του συνόλου των μετοχών έναντι 2,18 ευρώ/μετοχή, με την πρόταση να «τρέχει» έως τις 29 Αυγούστου. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της ΕΥΑΘ, επωφελούμενη των πρωτοβουλιών για το νερό, πραγματοποίησε νέα άνοδο στο +1,5% και τα 4,00 ευρώ, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 56 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 46 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 132,4 δισ. ευρώ. 

Χρηματιστήριο: Πώς οι εταιρείες ύδρευσης βγαίνουν από τη ναφθαλίνη – Διήμερο ράλι με κέρδη έως +25%

Νέους καταλύτες περιμένει το Χ.Α.

Σε φάση… στασιμότητας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω η ελληνική αγορά δείχνει να αναμένει τους νέους καταλύτες, οι οποίοι θα καθορίσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος σήμερα έκλεισε με οριακή μεταβολή στα πέριξ των 1.970 μονάδων, έχει στρέψει το βλέμμα στις επικείμενες εξελίξεις από το μέτωπο των εμπορικών δασμών, όπου ΗΠΑ και Ευρώπη καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία πριν την 1η Αυγούστου.

Από εκεί και πέρα, στο επίκεντρο αρχίζουν να τίθενται και τα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς τις αμέσως επόμενες ημέρες οι εισηγμένες θα ξεκινήσουν τη δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών για το β’ τρίμηνο/α’ εξάμηνο του 2025.

Την αρχή θα κάνει την προσεχή Δευτέρα η ΕΧΑΕ, ενώ το βασικό μενού θα ακολουθήσει το τριήμερο 30 Ιουλίου – 1 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνουν γνωστά τα θεμελιώδη στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, η ελληνική αγορά διανύει μια περίοδο… αναμονής, απέχοντας μόλις 30 μονάδες από το ιστορικό ορόσημο των 2.000 μονάδων, το οποίο αγνοείται από τον Απρίλιο του 2010.

Την ίδια στιγμή, όμως, εμφανή είναι τα σημάδια κόπωσης των αγοραστών, κάτι το οποίο έχει φέρει στο προσκήνιο ορισμένες κινήσεις αφομοίωσης και «χώνεψης» των κεκτημένων, ιδίως στις μετοχές των τραπεζών και των υπόλοιπων blue chips.

Βέβαια, αυτό επ’ ουδενί προκαλεί ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα, καθώς αφενός ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να φιγουράρει κοντά στις πρόσφατες «κορυφές» των 1.985 μονάδων, αφετέρου το «λίπος» από το φετινό ράλι (+34%) είναι κάτι παραπάνω από αρκετό.

Χρηματιστήριο: «Ζεστά» 457 εκατ. ευρώ από ΑΜΚ στα ταμεία των εισηγμένων

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή παραμένει στραμμένη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ενόσω τα χρονικά περιθώρια, πριν ενεργοποιηθούν οι αμερικανικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα, να αρχίζουν να γίνονται ολοένα και πιο πιεστικά. Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο εξακολουθούν να βρίσκονται και τα εταιρικά μεγέθη των εισηγμένων.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,48% και τις 548 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αναδιπλώνει κατά -0,5% και να «πέφτει» στις 24.172 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Dow Jones και S&P 500 είναι σχεδόν αμετάβλητοι στο ξεκίνημα της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)