Skip to main content

Γιατί δέχονται σφυροκόπημα τα ομόλογα της Ευρωζώνης

Τι ανεβάζει το κόστος δανεισμού για τα κράτη - μέλη της νομισματικής ένωσης

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τα ομόλογα της Ευρωζώνης κινούνται πτωτικά, με τις αποδόσεις να σκαρφαλώνουν, καθώς οι αγορές να αναπροσαρμόζουν ταχύτατα τις προσδοκίες τους για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Η ιδέα μιας δεύτερης μείωσης επιτοκίων εντός του 2025, μετά την πρώτη κίνηση του Ιουνίου, φαίνεται πλέον να απομακρύνεται.

Στο στόχαστρο τα Bunds

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αυξήθηκε σήμερα κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,76% — το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η άνοδος στο 30ετές, το οποίο πλησιάζει τα ιστορικά υψηλά από το 2011.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετους κινείται κοντά στο 3,46% – ελαφρώς υψηλότερα από εκείνη του 10ετους ομολόγου της Γαλλίας και πιο χαμηλά από εκείνη του αντίστοιου ιταλικού που υπερβαίνει το 4%. Στο σύνολό τους τα ομόλογα της νομισματικής ένωσης είναι υπό πίεση, με τις τιμές να υποχωρούν και τις αποδόσεις να ανεβαίνουν.

Παρά το γεγονός ότι στην αρχή της εβδομάδας τα συμβόλαια ανταλλαγής επιτοκίων (swaps) αποτιμούσαν πλήρως μια νέα μείωση κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, πλέον δίνουν μόλις 50% πιθανότητες. Το ενδεχόμενο μείωσης τον Σεπτέμβριο έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τις προβλέψεις.

Στάση αναμονής από την ΕΚΤ

Η αλλαγή κλίματος οφείλεται κυρίως στις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, ξεκαθάρισε ότι πλέον η Τράπεζα βρίσκεται σε φάση «αναμονής και παρατήρησης», ενώ ο Μάρτινς Καζάκς δήλωσε πως δεν βλέπει λόγο για περαιτέρω μείωση επιτοκίων εκτός κι αν υπάρξει σημαντικό σοκ στην οικονομία.

Μετά από αυτές τις τοποθετήσεις, μεγάλες τράπεζες όπως η Goldman Sachs, η Commerzbank και η RBC ακύρωσαν τις προβλέψεις τους για νέα μείωση φέτος, θεωρώντας πως η ΕΚΤ δείχνει ανοχή ποντάρει στην ανθεκτικότητα της οικονομίας.

«Οι πιθανότητες πλέον γέρνουν ξεκάθαρα προς την πλευρά της μη περαιτέρω μείωσης», σχολίασε ο Κρίστοφ Ρίγκερ της Commerzbank στο Bloomberg.

Η αγορά πλέον αποτιμά ότι τα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ θα «πιάσουν πάτο» τον Μάρτιο του 2026, πριν ενδεχομένως ξεκινήσει νέος κύκλος αυξήσεων. Το τοπίο των προβλέψεων αλλάζει ραγδαία και αυτό αντικατοπτρίζεται στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων.

Τι προσφέρει στήριγμα

Παρά την πίεση των τελευταίων ημερών, τα ομόλογα της Ευρωζώνης έχουν επωφεληθεί σημαντικά από διεθνείς ροές κεφαλαίων που απομακρύνονται από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Citi, τον Μάιο εισέρρευσαν σχεδόν 100 δισ. ευρώ σε ομόλογα της Ευρωζώνης (με λήξη άνω του έτους), ποσό που αποτελεί τη μεγαλύτερη καθαρή μηνιαία εισροή από το 2014. Αυτό καταγράφηκε μετά από εκροές 12 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, οι οποίες αποδόθηκαν σε στρατηγικό «απο-ρίσκο» λόγω των «δασμών της Ημέρας Απελευθέρωσης» που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου.

«Βλέπουμε υποκατάσταση δολαριακών περιουσιακών στοιχείων με ευρωπαϊκά», ανέφερε η Citi.
Οι πολιτικές συγκρούσεις του Τραμπ με παραδοσιακούς συμμάχους σε θέματα εμπορίου και ασφάλειας και οι παρεμβάσεις του κατά της Fed, έχουν υπονομεύσει φέτος την εικόνα των αμερικανικών κρατικών τίτλων ως «ασφαλές καταφύγιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις των 30ετών αμερικανικών ομολόγων έχουν ανέβει κατά 40 μονάδες βάσης από τις 2 Απριλίου, ενώ οι αντίστοιχες γερμανικές μόλις κατά 20. Αυτή η σχετική σταθερότητα είχε ενισχύσει τη θελκτικότητα των ευρωπαϊκών τίτλων — μέχρι τώρα.

Τι θα κρίνει τη συνέχεια

Στο εξής οι πληθωριστικές εξελίξεις και οι δείκτες PMI θα είναι κρίσιμοι για το αφήγημα της ΕΚΤ.

Η πολιτική σταθερότητα στην Ε.Ε. και οι επενδυτικές ανάγκες (λόγω πράσινης μετάβασης και κοινών ομολόγων) θα επηρεάσουν επίσης τόσο το spread όσο και την καμπύλη αποδόσεων.