Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικό profit taking – Aπώλειες στις τράπεζες, αναμονή στη Metlen

Nick Paleologos / SOOC

Ελεγχόμενη πτώση για τον Γ.Δ. εν αναμονή των νέων καταλυτών

Σε αρνητικό έδαφος επιστρέφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν εκ νέου την πρωτοβουλία των κινήσεων, εν αναμονή των «φρέσκων» καταλυτών.

Η ελληνική αγορά ακολουθεί τη βραχυπρόθεσμη τάση της Ευρώπης, ενόσω το ενδιαφέρον έχει εστιάσει αφενός στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών, αφετέρου στα εταιρικά μεγέθη του β’ τριμήνου, τα οποία θα αρχίσουν να δημοσιεύονται από τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, η κόπωση από το μεγάλο ράλι του 2025, το οποίο υπολογίζεται στην περιοχή του +34%, επιτρέπει στους traders να «χωνέψουν» ένα μέρος των κεκτημένων, αν και η Αθήνα δεν δείχνει πρόθυμη να χάσει την επαφή με το ιστορικό ορόσημο των 2.000 μονάδων.

Κάπως έτσι, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή κάμψη κατά -0,40% και διαμορφώνεται στις 1.962,44 μονάδες, χάνοντας περίπου οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.970,24 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.955,35 έως 1.971,02 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η Τρ. Πειραιώς αναδιπλώνει από τα χθεσινά υψηλά και «πέφτει» ελεγχόμενα κατά -1%, ενώ η Attica Bank υποχωρεί κάτω του 1,1 ευρώ. Από την πλευρά της, η Metlen διαπραγματεύεται στο -0,6% και τα 45,7 ευρώ, εν όψει της ολοκλήρωσης της δημόσιας πρότασης. Κέρδη άνω του +2% πετυχαίνει η Τρ. Κύπρου.

Αναδίπλωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος χθες «ακούμπησε» τις φετινές κορυφές, αναδιπλώνει στο -0,81% και τις 2.114 μονάδες, αφομοιώνοντας ένα μέρος των μεγάλων κεκτημένων.

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, μετά τα διαδοχικά υψηλά 4ετίας, περιορίζεται στο -1,00% και τα 6,72 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο -0,60% και τα 3,171 ευρώ, η μετοχή της Eurobank κινείται στο -0,54% και τα 3,153 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 12,175 ευρώ.

Η μετοχή της Τρ. Κύπρου, με ώθηση από την ελκυστική αποτίμηση, κάνει μίνι ράλι στο +2,1% και τα 6,64 ευρώ, με τη μετοχή της Optima Bank να υποχωρεί στο -0,69% και τα 7,15 ευρώ. Κάμψη στο -1,99% και το 1,086 ευρώ εμφανίζει η μετοχή της Attica Bank, η οποία διορθώνει για 3η διαδοχική ημέρα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,44% και 4.923 μονάδες), η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει ξανά κάτω των 30 ευρώ, καθώς μειώνεται στο -1,07% και τα 29,68 ευρώ. Ελεγχόμενη μείωση στο -0,8% και τα 25,1 ευρώ εμφανίζει η μετοχή της Motor Oil, ενώ πέριξ του -0,5% υποχωρούν οι μετοχές των Coca – Cola HBC, Lamda Development, Aegean Airlines και Sarantis. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Metlen κινείται στο -0,6% και τα 45,7 ευρώ, με τους επενδυτές να μετρούν αντίστροφα για την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, η οποία συνιστά το τελευταίο βήμα πριν την έναρξη της παράλληλης διαπραγμάτευσης σε Αθήνα και Λονδίνο. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με ώθηση από το σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων, δίνει «παράταση» στην αναρρίχηση, καθώς αυξάνεται στο +1,43% και τα 7,11 ευρώ, δηλαδή στα καλύτερα επίπεδα της τελευταίας 7ετίας.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,18% και 2.896 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει στο -1,07% και τα 1,11 ευρώ, εν όψει των εξελίξεων για την ολοκλήρωση του mega deal με την Bally’s του Σου Κιμ. Σταθεροποιητικά στο -0,2% και τα 7,4 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία τη Δευτέρα θα ανακοινώσει τα μεγέθη του β’ τριμήνου, αν και η προσοχή είναι στραμμένη στις συζητήσεις με το Euronext. Αντίθετα, η μετοχή του ΟΛΘ ενισχύεται στο +1,8% και τα 33,9 ευρώ, με τις μετοχές των Πλαστικά Θράκης, ΟΛΠ, Κρι Κρι και Dimand να έπονται στο +0,5%. Η μετοχή της Ideal αυξάνεται στο +0,6% και τα 6 ευρώ, καθώς σήμερα «έκοψε» το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου του 0,3 ευρώ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει από την προσαρμοσμένη τιμή του 5,98 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στην Κτήμα Λαζαρίδης, καθώς εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια πρόταση του βασικού μετόχου (οικογένεια Λαζαρίδη), ο οποίος σήμερα κατέχει το 89,05% του μετοχικού κεφαλαίου. Στόχος είναι η απόκτηση του συνόλου των μετοχών έναντι 2,18 ευρώ/μετοχή, με την πρόταση να «τρέχει» έως τις 29 Αυγούστου. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της ΕΥΑΘ, επωφελούμενη των πρωτοβουλιών για το νερό, πραγματοποιεί νέο ράλι στο +4% και τα 4,10 ευρώ, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 47 μετοχές κινούνται πτωτικά, 30 μετοχές σημειώνουν άνοδο, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 132,0 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Πώς οι εταιρείες ύδρευσης βγαίνουν από τη ναφθαλίνη – Διήμερο ράλι με κέρδη έως +25%

Νέους καταλύτες περιμένει το Χ.Α.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω η βραχυπρόθεσμη τάση εξακολουθεί να λαμβάνει «σήμα» από τις διαθέσεις των επενδυτών στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος χθες έκλεισε με οριακή άνοδο στις 1.970 μονάδες, φαίνεται ότι περιμένει τις εξελίξεις από το μέτωπο των εμπορικών δασμών, όπου ΗΠΑ και Ευρώπη καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία πριν την 1η Αυγούστου.

Από εκεί και πέρα, στο επίκεντρο αρχίζουν να τίθενται και τα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς τις αμέσως επόμενες ημέρες οι εισηγμένες θα ξεκινήσουν τη δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών για το β’ τρίμηνο/α’ εξάμηνο του 2025.

Την αρχή θα κάνει την προσεχή Δευτέρα η ΕΧΑΕ, ενώ το βασικό μενού θα ακολουθήσει το τριήμερο 30 Ιουλίου – 1 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνουν γνωστά τα θεμελιώδη στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, η ελληνική αγορά βρίσκεται σε μια διαδικασία… αναμονής, απέχοντας μόλις 30 μονάδες από το ιστορικό ορόσημο των 2.000 μονάδων, το οποίο αγνοείται από τον Απρίλιο του 2010.

Την ίδια στιγμή, όμως, εμφανή είναι τα σημάδια κόπωσης των αγοραστών, κάτι το οποίο έχει φέρει στο προσκήνιο ορισμένες κινήσεις αφομοίωσης και «χώνεψης» των κεκτημένων, ιδίως στις μετοχές των τραπεζών και των υπόλοιπων blue chips.

Βέβαια, αυτό επ’ ουδενί προκαλεί ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα, καθώς αφενός ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να φιγουράρει κοντά στις πρόσφατες «κορυφές» των 1.985 μονάδων, αφετέρου το «λίπος» από το φετινό ράλι (+34%) είναι κάτι παραπάνω από αρκετό.

Η ατζέντα της ημέρας

Όσον αφορά την ατζέντα της ημέρας, το απόγευμα ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση στη Metlen, η οποία συνιστά το τελευταίο βήμα πριν τη διπλή διαπραγμάτευση της μετοχής σε Αθήνα και Λονδίνο (4/8). Η επιτυχία της διαδικασίας είναι μάλλον εξασφαλισμένη, καθώς η συμμετοχή στην ανταλλαγή των μετοχών εκτιμάται ότι ήδη ξεπερνά το 90%.

Την ίδια στιγμή, χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου του 0,30 ευρώ διαπραγματεύεται από σήμερα η μετοχή της Ideal Holdings, με την καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους να έπεται την 1η Αυγούστου.

Χρηματιστήριο: «Ζεστά» 457 εκατ. ευρώ από ΑΜΚ στα ταμεία των εισηγμένων

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή παραμένει στραμμένη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ενόσω τα χρονικά περιθώρια, πριν ενεργοποιηθούν οι αμερικανικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα, να αρχίζουν να γίνονται ολοένα και πιο πιεστικά. Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο εξακολουθούν να βρίσκονται και τα εταιρικά μεγέθη των εισηγμένων.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,59% και τις 548 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αναδιπλώνει κατά -0,8% και να «πέφτει» στις 24.106 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures των Dow Jones και S&P 500 δείχνουν ένα οριακά θετικό ξεκίνημα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)