Σε θετικό έδαφος μεν, μακριά από το υψηλό ημέρας δε, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να κρατούν τα ηνία των πρωτοβουλιών, αν και δεν απουσίασαν οι κινήσεις αφομοίωσης.
Η ελληνική αγορά, χάρη στο βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, διατηρήθηκε για 2η διαδοχική συνεδρίαση στο «πράσινο», ενώ προσωρινά έφθασε ακόμη κι άνω των 1.980 μονάδων, πλησιάζοντας το ιστορικό ορόσημο των 2.000 μονάδων, το οποίο αγνοείται από τον Απρίλιο του 2010.
Ωστόσο, όπως συνέβη και χθες, στο β’ μισό της ημέρας επικράτησε αρκετή μεταβλητότητα, με τους αγοραστές να κατεβάζουν… ρυθμούς και τους traders να σπεύδουν να «χωνέψουν» τα μεγάλα κεκτημένα του 2025, τα οποία συνεχίζουν να ξεπερνούν το +33%.
Πιο συγκεκριμένα, στην προ-τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά +0,16% και διαμορφώθηκε στις 1.970,24 μονάδες, κερδίζοντας μόλις τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.967,02 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 17 μονάδες (από 1.967,20 έως 1.984,77 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 193,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική «πέταξε» σε νέο υψηλό 9,5 ετών, με τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να δίνουν συνέχεια στο ράλι, το οποίο εδράζεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των υδάτων. Από την άλλη πλευρά, διόρθωση άνω του -5% εμφάνισε η Attica Bank.
Χρηματιστήριο: Τι κρύβεται πίσω από το διψήφιο ράλι της ΕΚΤΕΡ
Νέα άνοδος στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, εν όψει των ανακοινώσεων για τα μεγέθη του α’ εξαμήνου (από 30/7 έως 1/8), πλησίασε ξανά τις πρόσφατες «κορυφές», καθώς τερμάτισε στο +0,79% και τις 2.132 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε στο +2,27% και τα 12,18 ευρώ (νέο υψηλό 9,5 ετών), η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ακολούθησε στο +0,86% και τα 6,788 ευρώ (νέο υψηλό 4 ετών), η μετοχή της Eurobank έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 3,17 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε στο -0,62% και τα 3,19 ευρώ (δεύτερη συνεχόμενη πτώση).
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Τρ. Κύπρου συσσώρευσε στο +0,93% και τα 6,54 ευρώ, με τη μετοχή της Optima Bank να μένει σταθερά στα 7,20 ευρώ. Στο -5,78% και το 1,108 ευρώ αναδίπλωσε η μετοχή της Attica Bank, η οποία έσπευσε να «χωνέψει» τα μεγάλα κέρδη του Ιουλίου.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,16% και 4.945 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, στον απόηχο του σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτων και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, εκτοξεύθηκε περαιτέρω στο +4,6% και τα 7,01 ευρώ, τα οποία αποτελούν το καλύτερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2023. Νέο υψηλό 16ετίας έγραψε η μετοχή της Aktor Group, η οποία αυξήθηκε στο +0,5% και τα 6,03 ευρώ, ενώ η μετοχή της Jumbo ενισχύθηκε στο +0,8% και τα 30 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Titan Cement παρέμεινε καθηλωμένη στα χαμηλά 3μήνου, τερματίζοντας στο -1,5% και τα 37,1 ευρώ. Οι τιμές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, ΟΤΕ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ περιορίστηκαν κατά τουλάχιστον -1%. Η μετοχή της Metlen, τέλος, διατηρήθηκε στα 46 ευρώ, εν αναμονή της αυριανής ολοκλήρωσης της δημόσιας πρότασης, η οποία αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν την παράλληλη διαπραγμάτευση σε Αθήνα και Λονδίνο.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,02% και 2.901 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχώρισε στο +2,3% και τα 7,76 ευρώ, καταγράφοντας ακόμη ένα ιστορικό υψηλό. Οι μετοχές των Quest, AVAX και Ελλάκτωρ ακολούθησαν άνω του +1%, με τη μετοχή της ΕΧΑΕ να φθάνει στο +0,9% και τα 7,44 ευρώ (νέο υψηλό 11 ετών), μετά την ενημέρωση της διοίκησης ότι συνεχίζει τις συζητήσεις με το Euronext και τις προσδοκίες της αγοράς για βελτιωμένη πρόταση (6,9 ευρώ το αρχικό αντίτιμο). Αντίθετα, οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, Intralot και Fourlis οπισθοχώρησαν κατά -1%.
Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στη μετοχή της ΕΚΤΕΡ, η οποία εκτοξεύθηκε στο +12,8% και τα 2,38 ευρώ, καταγράφοντας νέο υψηλό 25ετίας, εν αναμονή της απόκτησης εργοληπτικού πτυχίου 7ης τάξης. Μάλιστα, συνολικά άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Δομική Κρήτης ενισχύθηκε αντανακλαστικά στο +15,3%, η μετοχή της Κυριακούλης αναρριχήθηκε κατά +16,5% και έγραψε νέο υψηλό 5ετίας στα 2,33 ευρώ (χάρη στην είσοδο στον χώρο της ποντοπόρου ναυτιλίας), ενώ η μετοχή της ΕΥΑΘ διευρύνθηκε στο +5,3% και τα 3,9 ευρώ (υψηλό 3 ετών), επωφελούμενη του σχεδίου για το νερό.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 57 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 46 μετοχές σημείωσαν κάμψη και 23 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 132,4 δισ. ευρώ.
Σε τροχιά προς τις 2.000 μονάδες
Το θετικό momentum συντηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η διεθνής αισιοδοξία στο ζήτημα των εμπορικών δασμών, παρά την εύλογη κόπωση των αγοραστών, κρατά… ζωντανό το σενάριο των 2.000 μονάδων.
Κόντρα στις κινήσεις αφομοίωσης, οι οποίες παρατηρήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, η είδηση της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιαπωνίας για δασμούς 15% και η προσδοκία για μια αντίστοιχη συμφωνία ΗΠΑ – Ευρώπης έρχονται να βελτιώσουν την ψυχολογία, επαναφέροντας τους αγοραστές στα ηνία.
Κάπως έτσι, όπως έδειξαν τα ενδοσυνεδριακά υψηλά τόσο της χθεσινής όσο και της σημερινής συνεδρίασης (>1.980 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης φαίνεται ότι έχει την ικανότητα να επιστρέψει στο ιστορικό ορόσημο των 2.000 μονάδων, το οποίο αγνοείται από τον Απρίλιο του 2010.
Βέβαια, η κόπωση από το ισχυρό ράλι του 2025, το οποίο υπολογίζεται σε τουλάχιστον +33%, διατηρεί στο προσκήνιο την επιλογή της «χώνεψης» των κεκτημένων (ιδίως σε τράπεζες και blue chips), αν και προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος σημαντικής ανησυχίας.
Η ατζέντα της ημέρας
Όσον αφορά την ατζέντα των εισηγμένων, οι μέτοχοι της Ideal Holdings είχαν σήμερα την τελευταία ευκαιρία να «κλειδώσουν» το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου του 0,3 ευρώ/μετοχή, η οποία αντιστοιχεί σε απόδοση της τάξης του 4,7%.
Την ίδια στιγμή, ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα η δημόσια πρόταση στην Μύλοι Κεπενού, με τα αδέρφια Ελένη Κεπενού και Δημήτρης Κεπενός ήδη να ελέγχουν περισσότερο από 96% του μετοχικού κεφαλαίου. Επόμενο βήμα είναι το αίτημα για squeeze out και για διαγραφή των μετοχών από το ταμπλό.
Αύριο, επίσης, εκπνέει η προθεσμία για τη δημόσια πρόταση της Metlen, η οποία αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν την είσοδο της εταιρείας του Ευάγγελου Μυτιληναίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (παράλληλα με τη διαπραγμάτευση στη Λ. Αθηνών).
Από την πλευρά της, νωρίς το πρωί, η ΕΧΑΕ ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι έχει επισήμως εισέλθει σε συζητήσεις με τη Euronext. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση προβλέπει ως αντίτιμο την τιμή των 6,9 ευρώ/μετοχή, η οποία ωστόσο έχει ήδη «ακυρωθεί» από το ταμπλό, δεδομένου ότι η μετοχή της ΕΧΑΕ «παίζει» στα 7,3 ευρώ (υψηλό 11ετίας).
Χρηματιστήριο: «Ζεστά» 457 εκατ. ευρώ από ΑΜΚ στα ταμεία των εισηγμένων
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις πιθανότητες μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Χθες, μάλιστα, δημοσίευμα των «FT» έκανε λόγο για deal με δασμούς 15%, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Ιαπωνίας. Επίσης, οι αγορές σπεύδουν να αποτιμήσουν τη νέα απόφαση της ΕΚΤ, η οποία διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο ουδέτερο επίπεδο του 2%.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,28% και τις 551 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει +0,3% και να συσσωρεύει στις 24.308 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones ξεκινά με απώλειες 170 μονάδων στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, αν και ο S&P 500 ενισχύεται κατά +0,2%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)