Σε θετικό έδαφος επέστρεψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό παρείχε πολύτιμα στηρίγματα, αν και ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τα υψηλά ημέρας.
Η συμφωνία ΗΠΑ – Ιαπωνίας για δασμούς +15% ήρθε να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα για τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών, κάτι το οποίο αναπτέρωσε τις ελπίδες των επενδυτών για ένα αίσιο τέλος στην εμπορική διαμάχη πριν τη λήξη της προθεσμίας της 1ης Αυγούστου.
Αυτή η προσδοκία «ακούμπησε» και την ελληνική αγορά, η οποία, μετά τη διήμερη αναδίπλωση, «γύρισε» σε ανοδική τροχιά, με αποτέλεσμα προσωρινά να τεθεί σε τροχιά σύγκλισης με τα υψηλά 15ετίας των 2.000 μονάδων. Ωστόσο, η επίμονη προσπάθεια των traders για αφομοίωση, «φρέναρε» το εύρος των αγοραστικών εντολών.
Κάπως έτσι, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά +0,57% και διαμορφώθηκε στις 1.967,02 μονάδες, κερδίζοντας κάτι περισσότερο από 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.955,83 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 27 μονάδες (από 1.961,17 έως 1.988,86 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 274,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, οι Εurobank, Πειραιώς και Εθνική ενισχύθηκαν έως +2%, με τις ΟΠΑΠ και Titan να έπονται άνω του +1,5%. Διψήφιο άλμα κατέγραψε η ΕΥΔΑΠ, στον απόηχο του κυβερνητικού σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτων. Από την άλλη πλευρά, Alpha και Jumbo απώλεσαν περισσότερο από -1%.
Χρηματιστήριο: Εκρηκτικό ράλι για την ΕΥΔΑΠ – Τι προκαλεί το «πάρτι» στα υψηλά 2ετίας
Ανοδικά οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, μετά τη διήμερη αναδίπλωση, επέστρεψε σε θετικό έδαφος, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί πειστικά στο +1,02% και τις 2.115 μονάδες, αγγίζοντας τις πρόσφατες «κορυφές».
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διευρύνθηκε στο +2,19% και τα 11,91 ευρώ, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς τερμάτισε στο +1,05% και τα 6,73 ευρώ (νέο υψηλό 4ετίας), η μετοχή της Eurobank αυξήθηκε στο +1,51% και τα 3,167 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank, παρότι ενδοσυνεδριακά σκαρφάλωσε σε νέα υψηλά, υποχώρησε στο -1,1% και τα 3,21 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Τρ. Κύπρου έκλεισε στο +0,93% και τα 6,48 ευρώ, με τη μετοχή της Optima Bank να ακολουθεί στο +0,42% και τα 7,20 ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank έβαλε «φρένο» στην ανοδική κίνηση του Ιουλίου, διολισθαίνοντας στο -2% και το 1,176 ευρώ.
H εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,60% και 4.937 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΔΑΠ εκτοξεύθηκε στο +12,4% και τα 6,7 ευρώ, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστου του 2023. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας περιλαμβάνει ένα ευρύ σχέδιο παρεμβάσεων, με συγχωνεύσεις εκατοντάδων φορέων, οι οποίες θα ευνοήσουν μελλοντικά τα μεγέθη της εισηγμένης. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΑΑ και Titan Cement έκλεισαν με άνοδο άνω του +1,8%, με τις μετοχές των Cenergy, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΟΤΕ να έπονται στο +1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Metlen οπισθοχώρησε στο -0,3% και τα 46,0 ευρώ, ενόσω μετράμε αντίστροφα για τη λήξη της προθεσμίας συμμετοχής στη δημόσια προσφορά (25/7). Πτώση της τάξης του -1,8% παρουσίασε η μετοχή της Jumbo, η οποία «έπεσε» στα 29,7 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,13% και 2.900 μονάδες), η μετοχή της Ελλάκτωρ ξεχώρισε θετικά στο +2,5% και το 1,352 ευρώ, καθώς το πρωί έγινε γνωστό ότι η Reggeborgh θα ασκήσει το call option, αποκτώντας επιπλέον 5,2 εκατ. μετοχές από τη Motor Oil κι ανεβάζοντας στο 52,6% το μετοχικό της μερίδιο. Η μετοχή της Fourlis επέστρεψε σε θετικό έδαφος, αυξανόμενη στο +1,1% και τα 4,48 ευρώ, και προσεγγίζοντας ξανά τα υψηλά διετίας (4,54 ευρώ). Αντίθετα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών αναδίπλωσε στο -2,53% και τα 3,28 ευρώ, «χωνεύοντας» τα πρόσφατα ρεκόρ. Κάμψη στο -2,1% και τα 7,39 ευρώ παρουσίασε η μετοχή της Quest Συμμετοχών.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Unibios, καθώς η επισημοποίηση του deal με την Osmosun (η ελληνική εταιρεία απέκτησε το 65% της γαλλικής εταιρείας) έδωσε ώθηση στο +25,1% και τα 2,93 ευρώ (υψηλό 13 ετών). Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και το σχέδιο για νέες αφαλατώσεις στη χώρα, με στόχο την ενίσχυση της επάρκειας σε πόσιμο νερό. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της ΕΥΑΘ, η οποία επίσης ευνοείται από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στον κλάδο του ύδατος, αναρριχήθηκε στο +13,3% και τα 3,74 ευρώ, τα οποία αποτελούν το καλύτερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2023.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 60 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 52 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 132,4 δισ. ευρώ.
Βελτιωμένη η επενδυτική ψυχολογία
«Σήμα» από το εξωτερικό συνεχίζει να λαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Ιαπωνίας να βελτιώνει την επενδυτική ψυχολογία, θέτοντας ξανά τον Γενικό Δείκτη σε τροχιά σύγκλισης με το ορόσημο των 2.000 μονάδων.
Παρότι η ελληνική αγορά «μετρούσε» δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έχοντας αναδιπλώσει ελεγχόμενα έως τις 1.955 μονάδες, οι αγοραστές καταφέρνουν να επιστρέψουν και να αναλάβουν εκ νέου τα ηνία των πρωτοβουλιών.
Το γεγονός ότι Ουάσιγκτον και Τόκιο συμφώνησαν στην επιβολή δασμών της τάξης του 15%, στέλνει ένα θετικό μήνυμα για την επόμενη ημέρα, ιδίως ενόσω εκκρεμεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό, όπως είναι εύλογο, αναπτερώνει τις ελπίδες για ένα αίσιο τέλος στο θρίλερ των εμπορικών δασμών, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του Απριλίου και το οποίο ταλαιπωρεί τις αγορές για περισσότερο από τρεις μήνες.
Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, είναι σαφές ότι η Αθήνα ωφελείται από το διεθνές περιβάλλον, αν και η κόπωση από το μεγάλο ράλι του 2025, το οποίο μην ξεχνάμε ότι υπολογίζεται σε τουλάχιστον +33%, εξακολουθεί να επιδρά αρνητικά.
Κάπως έτσι, οι επενδυτές βρίσκονται εκ νέου σε πορεία σύγκλισης με το ιστορικό ορόσημο των 2.000 μονάδων, την ίδια στιγμή που αναμένουν έναν «φρέσκο» καταλύτη, ο οποίος θα δώσει την τελική ώθηση για τη διάσπαση της κρίσιμης αντίστασης.
Αυτός είναι πιθανό να αφορά είτε ένα ενδεχόμενο deal στο ακανθώδες ζήτημα των εμπορικών δασμών, είτε τα εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, τα οποία θα αρχίσουν να δημοσιεύονται από την επόμενη εβδομάδα.
Χρηματιστήριο: «Ζεστά» 457 εκατ. ευρώ από ΑΜΚ στα ταμεία των εισηγμένων
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η συμφωνία ΗΠΑ – Ιαπωνίας για δασμούς 15% στο διμερές εμπόριο έρχεται να βελτιώσει την επενδυτική ψυχολογία, την ίδια στιγμή που μετράμε αντίστροφα για την προθεσμία της 1ης Αυγούστου. Συγχρόνως, στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν τόσο τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, όσο και οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για την πορεία των επιτοκίων.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με άλμα +3,5%, ενώ αυτήν τη στιγμή ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +1% και τις 549 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αυξάνεται στο +0,6% και τις 24.189 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Dow Jones και S&P 500 πραγματοποιούν ένα θετικό ξεκίνημα στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με άνοδο έως +0,3%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)