Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τράπεζες και Titan «λύγισαν» την Αθήνα για 2η σερί ημέρα

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Κάτω των 1.960 μονάδων υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης

Σε αρνητικό έδαφος για 2η διαδοχική ημέρα βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να μην δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο, επιλέγοντας να «χωνέψουν» τα κεκτημένα.

Η ελληνική αγορά, άλλωστε, εξακολουθεί να «τρέχει» με +33% από τις αρχές του έτους, γεγονός το οποίο ευνοεί την τρέχουσα αφομοίωση των μεγάλων κερδών, την ίδια στιγμή που η καλοκαιρινή ραστώνη έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει μερικώς την αξία των συναλλαγών.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η εξελισσόμενη πτωτική κίνηση επ’ ουδενί μπορεί να χαρακτηριστεί ως διόρθωση, με την Αθήνα να συνεχίζει να βρίσκει επιλεκτικά στηρίγματα, τα οποία της επιτρέπουν να διατηρεί την επαφή με το ορόσημο των 2.000 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά -0,74% και διαμορφώθηκε στις 1.955,83 μονάδες, χάνοντας κάτι περισσότερο από 14 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.970,41 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 21 μονάδες (από 1.948,08 έως 1.969,23 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 205,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα. 

Στο ταμπλό, τώρα, οι Εθνική Τράπεζα, Τρ. Πειραιώς και Τρ. Κύπρου οπισθοχώρησαν άνω του -1%, «κλειδώνοντας» τα μεγάλα κέρδη του 2025. Στο -1% καθορίστηκε και η πτώση για τον ΟΠΑΠ, ενώ η Titan Cement βρέθηκε στο -2,6% και τα 37 ευρώ, ισοφαρίζοντας τα χαμηλά 3μήνου.

Πτώση -1% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας στην «πλάτη» μια απόδοση +64% από τις αρχές του έτους, παρέμεινε σε πορεία αναδίπλωσης, με αποτέλεσμα να «πέσει» στο -1,04% και τις 2.094 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε στο -1,4% και τα 11,655 ευρώ, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ακολούθησε στο -1,36% και τα 6,66 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύτηκε στο -0,64% και τα 3,12 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank μειώθηκε στο -0,52% και τα 3,247 ευρώ.

Η μετοχή της Τρ. Κύπρου περιορίστηκε στο -1,53% και τα 6,42 ευρώ, με τη μετοχή της Optima Bank να τερματίζει στο -0,69% και τα 7,17 ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank συσσώρευσε δυνάμεις στο 1,2 ευρώ (+0,1%), αν και ενδοσυνεδριακά «πέταξε» έως τις παρυφές του 1,25 ευρώ, φθάνοντας πρόσκαιρα τα 2 δισ. ευρώ σε όρους αποτίμησης.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,76% και 4.908 μονάδες), η μετοχή της Titan Cement οπισθοχώρησε στο -2,6% και τα 37 ευρώ, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, δίνοντας συνέχεια στην παρατεταμένη διόρθωση από τα ρεκόρ του Φεβρουαρίου (45 ευρώ). Στο -2,7% και τα 5,96 ευρώ έκλεισε και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία «έκοψε» το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,07 ευρώ (dividend yield 1,1%). Πτώση άνω του -1% παρουσίασαν, επίσης, οι μετοχές των Cenergy, Aegean, Motor Oil και ΟΠΑΠ, ενώ η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κινήθηκε στο -2,1% και τα 9,96 ευρώ, καθώς το report της NBG Securities δίνει σύσταση «neutral». Στον αντίποδα, η μετοχή της Lamda Development ενισχύθηκε στο +0,9% και τα 6,69 ευρώ, ενώ η μετοχή της Metlen, παρότι έφθασε να χάνει άνω του -1%, τελικά έκλεισε σε οριακά θετικό έδαφος (+0,9% και 46,2 ευρώ).

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,62% και 2.904 μονάδες), η μετοχή της Intracom Συμμετοχών αναδίπλωσε στο -2,08% και τα 3,295 ευρώ, με τις μετοχές των Fourlis, Quest, Austriacard, AVAX και ΟΛΠ να χάνουν από τουλάχιστον -1%. Οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, Noval και Intralot ακολούθησαν με απώλειες άνω του -0,7%. Αντίθετα, η μετοχή της Dimand, λαμβάνοντας ώθηση από την αυξημένη τιμή – στόχο της Eurobank Equities (12 ευρώ), διευρύνθηκε στο +1,6% και τα 9,6 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Αττικές Εκδόσεις, η οποία σκαρφάλωσε στο +8,9% και το 1,22 ευρώ, με τα πρόσφατα deals στον ευρύτερο κλάδο των media να ανεβάζουν την αποτίμηση της εισηγμένης στα 18,6 εκατ. ευρώ. Νέο ιστορικό υψηλό στο +3,2% και τα 3,5 ευρώ έγραψε η μετοχή της ΙΛΥΔΑ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Κυριακούλης, αν και παρέμεινε στα υψηλά 5ετίας μετά το εντυπωσιακό ράλι του Ιουλίου (+64%), οπισθοχώρησε για 2η διαδοχική ημέρα, πέφτοντας στο -4,3% και το 1,99 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 76 μετοχές σημείωσαν κάμψη, 29 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 131,6 δισ. ευρώ. 

Εισηγμένες: 15 blue chips που διατηρούν χαμηλό P/E

Επιλέγει τη «χώνεψη» η Αθήνα

Τη «χώνεψη» των κεκτημένων φαίνεται ότι επιλέγει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συγχρόνως συνεχίζει να αναζητά «καύσιμα», προκειμένου να κρατηθεί κοντά στο ορόσημο των 2.000 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον αναδιπλώσει στην περιοχή των 1.950 – 1.960 μονάδων, με τους αγοραστές να κατεβάζουν ρυθμούς και να παίρνουν ορισμένες… ανάσες. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά «τρέχει» με τουλάχιστον +33% από τις αρχές του έτους, ενόσω ετοιμάζεται να συμπληρώσει τον 9ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα (Νοέμβριος – Ιούλιος).

Τα σημάδια της αγοραστικής κόπωσης είναι εμφανή κυρίως στις τράπεζες και στα blue chips, δηλαδή στα «χαρτιά» που έχουν «κουβαλήσει» τον Γενικό Δείκτη όλο αυτό το χρονικό διάστημα, προσφέροντας πολύτιμα στηρίγματα αλλά και διψήφιες αποδόσεις.

Όμως, ακόμη και τώρα, η πρόσκαιρη αναδίπλωση είναι απολύτως ελεγχόμενη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως διορθωτική κίνηση.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές αφενός συνεχίζουν να βρίσκουν στηρίγματα σε επιλεκτικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες δεν είχαν «τρέξει» το προηγούμενο διάστημα, αφετέρου βλέπουν πολλούς εκπροσώπους της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης να… ξυπνούν και να αποδίδουν σημαντικά κέρδη.

Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις, το ράλι των μετοχών, κυρίως των λεγόμενων «μικρών», πραγματοποιείται περισσότερο βασιζόμενο στις προσδοκίες και στις φήμες, και λιγότερο στα θεμελιώδη μεγέθη και στα πραγματικά γεγονότα.

Ο Σουηδός ομογενής που βάζει «καλάθια» στα Ακίνητα (και όχι μόνο)

Η εικόνα στο εξωτερικό

Όσον αφορά το εξωτερικό, το ζήτημα των εμπορικών δασμών δείχνει να προκαλεί προβληματισμό στους αναλυτές, αν και εξακολουθεί να υπάρχει η προσδοκία για έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής. Παράλληλα, στο επίκεντρο τίθενται αφενός τα εταιρικά μεγέθη, αφετέρου οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για την πορεία των επιτοκίων.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,4% και τις 544 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει -1,1% και να πέφτει στις 24.041 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Dow Jones και S&P 500 πραγματοποιούν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα (+0,1% και -0,2%, αντίστοιχα) στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)