Skip to main content

Χρηματιστήριο: Profit taking στις τράπεζες – Στα 2 δισ. ευρώ «πετά» η Attica

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Ελεγχόμενες απώλειες για 2η διαδοχική συνεδρίαση

Σε πορεία αναδίπλωσης βρίσκεται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να μην δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο, αν και συντηρούν την επαφή με τις 2.000 μονάδες.

Το γεγονός ότι η ελληνική αγορά «τρέχει» με +34% από τις αρχές του έτους, αναμφίβολα, ευνοεί την αφομοίωση των μεγάλων κερδών, την ίδια στιγμή που η καλοκαιρινή ραστώνη έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την αξία των συναλλαγών.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η εξελισσόμενη πτωτική κίνηση επ’ ουδενί μπορεί να χαρακτηριστεί ως διόρθωση, με την Αθήνα να συνεχίζει να βρίσκει επιλεκτικά στηρίγματα, τα οποία «φρενάρουν» το εύρος των ρευστοποιήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά -0,48% και διαμορφώνεται στις 1.961,01 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.970,41 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 21 μονάδες (από 1.948,08 έως 1.969,23 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 74,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,6 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι Εθνική Τράπεζα, Τρ. Πειραιώς και Τρ. Κύπρου οπισθοχωρούν πέριξ του -1%, «κλειδώνοντας» τα μεγάλα κέρδη του 2025. Στο -1% καθορίζεται και η πτώση για τις Metlen – Titan – Motor Oil. Από την άλλη πλευρά, η Attica Bank συνεχίζει το ράλι του Ιουλίου, φθάνοντας σε αποτίμηση τα 2 δισ. ευρώ.

Αναδίπλωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας στην «πλάτη» μια απόδοση +64% από τις αρχές του έτους, βρίσκεται σε πορεία αναδίπλωσης, με αποτέλεσμα να «πέφτει» στο -0,73% και τις 2.100 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί στο -1,14% και τα 11,685 ευρώ, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ακολουθεί στο -0,98% και τα 6,686 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,35% και τα 3,129 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 3,26 ευρώ.

Η μετοχή της Τρ. Κύπρου περιορίζεται στο -1,53% και τα 6,42 ευρώ, με τη μετοχή της Optima Bank να βρίσκεται στο -0,83% και τα 7,16 ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank, παρά τις πρωινές πιέσεις, σκαρφαλώνει στο +3,1% και το 1,236 ευρώ, ανεβάζοντας στο +53% το ράλι του Ιουλίου και στα 2 δισ. ευρώ την τρέχουσα αποτίμηση.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,64% και 4.914 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία «κόβει» το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,07 ευρώ, υποχωρεί στο -2,4% και τα 5,98 ευρώ. Πτώση άνω του -1% παρουσιάζουν οι μετοχές των Jumbo, Titan Cement, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil και Sarantis, ενώ η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κινείται στο -0,9% και τα 10,08 ευρώ. Η μετοχή της Metlen, η οποία μετρά αντίστροφα για τη λήξη της δημόσιας πρότασης (25/7), οπισθοχωρεί στο -1,1% και τα 45,6 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco ενισχύεται στο +1,4% και τα 6,3 ευρώ, με τη μετοχή του ΟΤΕ να είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 15,3 ευρώ, μετά την ακύρωση περισσότερων από 8 εκατ. ίδιων μετοχών.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,49% και 2.908 μονάδες), η μετοχή της Intracom Συμμετοχών αναδιπλώνει στο -1,6% και τα 3,31 ευρώ, με τις μετοχές των Quest, Austriacard, AVAX και Noval Property να χάνουν από τουλάχιστον -1%. Οι μετοχές των Fourlis, Intralot και ΟΛΠ ακολουθούν με απώλειες έως -0,7%. Αντίθετα, οι μετοχές των Alumil και Dimand αυξάνονται κατά +0,8% και +0,6%, αντίστοιχα.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Αττικές Εκδόσεις, η οποία σκαρφαλώνει στο +8,9% και το 1,22 ευρώ, με τα πρόσφατα deals στον ευρύτερο κλάδο των media να ανεβάζουν την αποτίμηση της εισηγμένης στα 18,6 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Κυριακούλης, αν και παραμένει στα υψηλά 5ετίας μετά το εντυπωσιακό ράλι του Ιουλίου (+64%), οπισθοχωρεί για 2η διαδοχική ημέρα, πέφτοντας στο -3,3% και τα 2,01 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 81 μετοχές σημειώνουν κάμψη, 21 μετοχές κινούνται ανοδικά, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 131,9 δισ. ευρώ.

Εισηγμένες: 15 blue chips που διατηρούν χαμηλό P/E

Επιλέγει τη «χώνεψη» η Αθήνα

Τη «χώνεψη» των κεκτημένων φαίνεται ότι επιλέγει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συγχρόνως συνεχίζει να αναζητά «καύσιμα», προκειμένου να κρατηθεί κοντά στο ορόσημο των 2.000 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης χθες αναδίπλωσε στις 1.970 μονάδες, με τους αγοραστές να κατεβάζουν ρυθμούς και να παίρνουν ορισμένες… ανάσες. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά «τρέχει» με τουλάχιστον +34% από τις αρχές του έτους, ενόσω ετοιμάζεται να συμπληρώσει τον 9ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα (Νοέμβριος – Ιούλιος).

Τα σημάδια της αγοραστικής κόπωσης είναι εμφανή κυρίως στις τράπεζες και στα blue chips, δηλαδή στα «χαρτιά» που έχουν «κουβαλήσει» τον Γενικό Δείκτη όλο αυτό το χρονικό διάστημα, προσφέροντας πολύτιμα στηρίγματα αλλά και διψήφιες αποδόσεις.

Όμως, ακόμη και τώρα, η πρόσκαιρη αναδίπλωση είναι απολύτως ελεγχόμενη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως διορθωτική κίνηση.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές αφενός συνεχίζουν να βρίσκουν στηρίγματα σε επιλεκτικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες δεν είχαν «τρέξει» το προηγούμενο διάστημα, αφετέρου βλέπουν πολλούς εκπροσώπους της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης να… ξυπνούν και να αποδίδουν σημαντικά κέρδη.

Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις, το ράλι των μετοχών, κυρίως των λεγόμενων «μικρών», πραγματοποιείται περισσότερο βασιζόμενο στις προσδοκίες και στις φήμες, και λιγότερο στα θεμελιώδη μεγέθη και στα πραγματικά γεγονότα.

Η ατζέντα της ημέρας

Όσον αφορά την ατζέντα της ημέρας, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο ετήσιο μέρισμα του 0,07 ευρώ/μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί σε απόδοση 1,1%.

Αντίστροφα, παράλληλα, μετρά ο χρόνος για τη λήξη των δημόσιων προτάσεων σε Μύλους Κεπενού και Metlen, με τους μετόχους να έχουν περιθώριο συμμετοχής έως την Πέμπτη και την Παρασκευή, αντίστοιχα.

Ο Σουηδός ομογενής που βάζει «καλάθια» στα Ακίνητα (και όχι μόνο)

Η εικόνα στο εξωτερικό

Όσον αφορά το εξωτερικό, το ζήτημα των εμπορικών δασμών δείχνει να προκαλεί προβληματισμό στους αναλυτές, αν και εξακολουθεί να υπάρχει η προσδοκία για έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής. Παράλληλα, στο επίκεντρο τίθενται αφενός τα εταιρικά μεγέθη, αφετέρου οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για την πορεία των επιτοκίων.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,57% και τις 543 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει περίπου -1% και να πέφτει στις 24.068 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures των Dow Jones και S&P 500 δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)