Τη «χώνεψη» των κεκτημένων συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να μην δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο, αν και συντηρούν την επαφή με τις 2.000 μονάδες.
Το γεγονός ότι η ελληνική αγορά «τρέχει» με +34% από τις αρχές του έτους, αναμφίβολα, ευνοεί την αφομοίωση των μεγάλων κερδών, την ίδια στιγμή που η καλοκαιρινή ραστώνη έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την αξία των συναλλαγών.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η τρέχουσα αναδίπλωση επ’ ουδενί μπορεί να χαρακτηριστεί ως διόρθωση, με την Αθήνα να συνεχίζει να βρίσκει επιλεκτικά στηρίγματα, τα οποία «φρενάρουν» το εύρος των ρευστοποιήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά -0,26% και διαμορφώνεται στις 1.965,31 μονάδες, χάνοντας κάτι περισσότερο από πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.970,41 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.964,87 έως 1.969,23 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 εκατ. ευρώ αφορά σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, το ενδιαφέρον εστιάζει στον ΟΤΕ, ο οποίος ακύρωσε 8.840.446 ίδιες μετοχές. Από εκεί και πέρα, οι τράπεζες διατηρούν το αρνητικό πρόσημο, ενώ η ΕΥΔΑΠ χάνει περίπου -1%, λόγω της αποκοπής του μερίσματος του 0,07 ευρώ (dividend yield 1,1%).
Αναδίπλωση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας στην «πλάτη» μια απόδοση +64% από τις αρχές του έτους, συνεχίζει την πορεία αναδίπλωσης, με αποτέλεσμα να «πέφτει» στο -0,37% και τις 2.108 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί στο -0,76% και τα 11,73 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο -0,28% και τα 3,255 ευρώ, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,21% και τα 6,738 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,13% και τα 3,136 ευρώ.
Η μετοχή της Τρ. Κύπρου περιορίζεται στο -0,61% και τα 6,48 ευρώ, με τη μετοχή της Optima Bank να βρίσκεται στο -0,55% και τα 7,18 ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank, η οποία χθες είδε την αποτίμηση να υπερβαίνει το 1,9 δισ. ευρώ, πατά «φρένο» στο -0,33% και το 1,194 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,27% και 4.932 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία «κόβει» το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,07 ευρώ, υποχωρεί στο -1,1% και τα 6,06 ευρώ. Πτώση στο -1,5% και τα 10,0 ευρώ παρουσιάζει η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ενώ πέριξ του -0,8% διαμορφώνεται η κάμψη για τη μετοχή της Motor Oil. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ συσσωρεύει δυνάμεις στα 15,3 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά +0,3%, χάρη στην ακύρωση περισσότερων από 8 εκατ. ίδιων μετοχών.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,25% και 2.915 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών αναδιπλώνει από τα χθεσινά ρεκόρ, καθώς «πέφτει» στο -1% και τα 3,33 ευρώ. Οι μετοχές των AVAX, EXAE, Ελλάκτωρ και Profile οπισθοχωρούν ελεγχόμενα κατά -0,6%. Αντίθετα, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης ανακτά το ψυχολογικό όριο των 4 ευρώ, καθώς συνεχίζεται η ευεργετική επίδραση του χορηγούμενου report της Eurobank Equities, η οποία δίνει ως δίκαιη τιμή τα 7 ευρώ/μετοχή.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 52 μετοχές σημειώνουν κάμψη, 31 μετοχές κινούνται ανοδικά, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 132,1 δισ. ευρώ.
Επιλέγει τη «χώνεψη» η Αθήνα
Τη «χώνεψη» των κεκτημένων φαίνεται ότι επιλέγει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συγχρόνως συνεχίζει να αναζητά «καύσιμα», προκειμένου να κρατηθεί κοντά στο ορόσημο των 2.000 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης χθες αναδίπλωσε στις 1.970 μονάδες, με τους αγοραστές να κατεβάζουν ρυθμούς και να παίρνουν ορισμένες… ανάσες. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά «τρέχει» με τουλάχιστον +34% από τις αρχές του έτους, ενόσω ετοιμάζεται να συμπληρώσει τον 9ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα (Νοέμβριος – Ιούλιος).
Τα σημάδια της αγοραστικής κόπωσης είναι εμφανή κυρίως στις τράπεζες και στα blue chips, δηλαδή στα «χαρτιά» που έχουν «κουβαλήσει» τον Γενικό Δείκτη όλο αυτό το χρονικό διάστημα, προσφέροντας πολύτιμα στηρίγματα αλλά και διψήφιες αποδόσεις.
Όμως, ακόμη και τώρα, η πρόσκαιρη αναδίπλωση είναι απολύτως ελεγχόμενη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως διορθωτική κίνηση.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές αφενός συνεχίζουν να βρίσκουν στηρίγματα σε επιλεκτικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες δεν είχαν «τρέξει» το προηγούμενο διάστημα, αφετέρου βλέπουν πολλούς εκπροσώπους της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης να… ξυπνούν και να αποδίδουν σημαντικά κέρδη.
Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις, το ράλι των μετοχών, κυρίως των λεγόμενων «μικρών», πραγματοποιείται περισσότερο βασιζόμενο στις προσδοκίες και στις φήμες, και λιγότερο στα θεμελιώδη μεγέθη και στα πραγματικά γεγονότα.
Η ατζέντα της ημέρας
Όσον αφορά την ατζέντα της ημέρας, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο ετήσιο μέρισμα του 0,07 ευρώ/μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί σε απόδοση 1,1%.
Αντίστροφα, παράλληλα, μετρά ο χρόνος για τη λήξη των δημόσιων προτάσεων σε Μύλους Κεπενού και Metlen, με τους μετόχους να έχουν περιθώριο συμμετοχής έως την Πέμπτη και την Παρασκευή, αντίστοιχα.
Ο Σουηδός ομογενής που βάζει «καλάθια» στα Ακίνητα (και όχι μόνο)
Η εικόνα στο εξωτερικό
Όσον αφορά το εξωτερικό, το ζήτημα των εμπορικών δασμών δείχνει να προκαλεί προβληματισμό στους αναλυτές, αν και εξακολουθεί να υπάρχει η προσδοκία για έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής. Παράλληλα, στο επίκεντρο τίθενται αφενός τα εταιρικά μεγέθη, αφετέρου οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για την πορεία των επιτοκίων.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,25% και τις 545 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει -0,3% και να πέφτει στις 24.222 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures των Dow Jones και S&P 500 δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)