© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Θέμα ημερών η ανακοίνωση της βελτιωμένης προσφοράς του Euronext για την εξαγορά της ΕΧΑΕ, με το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο να στοχεύει σε ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στον Αύγουστο.
Αποκλειστικές πληροφορίες της «Ν», που συνομίλησε με πηγές του Euronext, αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες για την υποβολή βελτιωμένης προσφοράς για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Οι ίδιες πηγές που έχουν γνώση του θέματος επεσήμαναν στη «Ν» ότι η διοίκηση του Euronext με σύμβουλο τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank στοχεύει να έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και σίγουρα πριν από τον Σεπτέμβριο.
Η μετοχή της ΕΧΑΕ χθες έκλεισε στα 7,21 ευρώ με premium +4,49% από την αρχική τιμή της δημόσιας πρότασης των 6,9 ευρώ, με ανταλλαγή μετοχών και σταθερή αναλογία μετατροπής 21,029 μετοχών της ΕΧΑΕ για κάθε 1 νέα μετοχή του Euronext. Επί της ουσίας η ίδια εγχώρια αγορά έχει ακυρώσει από την πρώτη μέρα το τίμημα της δημόσιας πρότασης του Euronext.
Από την πλευρά της η ΕΧΑΕ, έχοντας προσλάβει ως σύμβουλο τη Morgan Stanley, αναμένει τη βελτιωμένη πρόταση του Euronext για να εκφράσει τη γνώμη της επί της πρότασής του μέσα από την αποτίμηση ανεξάρτητου εξειδικευμένου συμβούλου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μεγάλη εικόνα πάντως είναι ότι, εύκολα ή δύσκολα, η συμφωνία θα πραγματοποιηθεί.
Το ποσοστό αποδοχής
Το μείζον θέμα για τη χρηματιστηριακή κοινότητα είναι τι ποσοστό αποδοχής επιθυμεί το Euronext ώστε να θεωρηθεί επιτυχημένη η δημόσια πρόταση. Θα είναι 33% (καταστατική πλειοψηφία), θα είναι 51% (αυξημένη πλειοψηφία), 67% (ισχυρή πλειοψηφία) ή πάνω από 90%;
Η μεγάλη διασπορά της μετοχής ευνοεί και χαμηλά ποσοστά αποδοχής, καθώς και με 33% το Euronext θα είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΧΑΕ, οι θεσμικοί επενδυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν αθροιστικά το 53% του μετοχικού κεφαλαίου, οι ιδιώτες το 40% και οι τράπεζες το 5,7%.
Όπως προκύπτει, ο ρόλος των θεσμικών θα είναι κομβικός για την έκβαση της δημόσιας πρότασης. Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν πως ενδεχομένως να έχει υπάρξει συνεννόηση του Euronext με ορισμένους από αυτούς, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να μπορεί να αποδειχθεί.
Το Euronext, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα είναι ικανοποιημένο με ποσοστό άνω του 33%, το οποίο θα επιτρέψει να ελέγχει την καταστατική πλειοψηφία. Άρα θα μπορεί να διορίζει και μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ, χωρίς να αποκλείουν οι ίδιες πηγές την τοποθέτηση μελών στο πρότυπο του ΟΤΕ και τη διαχείριση που ασκεί η Deutsche Telekom.