Μεταβλητότητα επικρατεί και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιλέγουν την αφομοίωση των κεκτημένων, υπό το βάρος της διεθνούς αβεβαιότητας.
Η ελληνική αγορά, έχοντας εξασφαλίσει μια απόδοση της τάξης του +33% από τις αρχές του έτους, σπεύδει να κατοχυρώσει ένα μέρος των μεγάλων φετινών κερδών, δίνοντας συνέχεια στην πλάγια κίνηση των τελευταίων ημερών.
Ωστόσο, αυτό επ’ ουδενί ανατρέπει τη θετική τάση της Αθήνας, η οποία παραμένει σε μικρή απόσταση από το ορόσημο των 2.000 μονάδων, την ίδια στιγμή που συνεχίζονται τα επιλεκτικά στηρίγματα σε συγκεκριμένους τίτλους.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της 3ης συνεδρίασης της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά -0,38% και διαμορφώνεται στις 1.953,48 μονάδες, χάνοντας περίπου 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.960,90 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.952,25 έως 1.961,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 18,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,9 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Alpha Bank υποχωρεί ελεγχόμενα κατά -1,5%, με την Attica Bank να πατά «φρένο» μετά το εντυπωσιακό ράλι του Ιουλίου (+26%). Από την άλλη πλευρά, η Intralot φλερτάρει με το 1,1 ευρώ, χάρη στο νέο συμβόλαιο που εξασφάλισε στις ΗΠΑ.
«Φρένο» στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος «τρέχει» με περισσότερο από +63% μέσα στο 2025, σπεύδει να αφομοιώσει τα κεκτημένα, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στο -0,57% και τις 2.093 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha Bank, η οποία βγαίνει στις αγορές με ομόλογο Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ, αναδιπλώνει στο -1,35% και τα 3,224 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο -0,68% και τα 11,65 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,47% και τα 3,145 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τρ. Πειραιώς παραμένει στα υψηλά 4ετίας των 6,58 ευρώ.
Η μετοχή της Τρ. Κύπρου περιορίζεται στο -0,61% και τα 6,48 ευρώ, με τη μετοχή της Optima Bank να ενισχύεται στο +0,6% και τα 7,4 ευρώ, βάζοντας φρένο στο πτωτικό σερί. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Attica Bank, η οποία μέχρι χθες κέρδιζε +26% στον Ιούλιο, οπισθοχωρεί στο -1,5% και το 1,004 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,21% και 4.914 μονάδες), η μετοχή της Viohalco πιέζεται στο -1% και τα 6,3 ευρώ, αφομοιώνοντας τα πρόσφατα υψηλά 2ετίας (6,5 ευρώ). Οι μετοχές των Titan Cement και Sarantis έπονται στο -0,9%, με τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΔΕΗ, Aktor Group, Aegean και Cenergy να χάνουν από -0,5% Στον αντίποδα, οι μετοχές των Motor Oil, Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Jumbo και Helleniq Energy ενισχύονται από +0,4% έως +0,6%.
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,10% και 2.884 μονάδες), η μετοχή της Intralot, η οποία εξασφάλισε νέο συμβόλαιο στις ΗΠΑ, ύψους 260 εκατ. δολαρίων, ξεχωρίζει θετικά στο +1,8% και το 1,098 ευρώ, την ίδια στιγμή που «τρέχουν» οι εξελίξεις για το deal με τη Bally’s. Στο +0,7% και τα 3,4 ευρώ ακολουθεί και η μετοχή της συγγενικής Intracom Holdings. Αντίθετα, οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και Ελλάκτωρ μειώνονται κατά έως -0,9%.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην Ευρώπη Holdings, η οποία διευρύνεται στο +3,4% και το 1,965 ευρώ (υψηλό 15ετίας), παραμένοντας σε τροχιά σύγκλισης με το ορόσημο των 2 ευρώ. Συγχρόνως, οι μετοχικές εξελίξεις στην Κυριακούλης έχουν δώσει νέα πνοή στην εισηγμένη, η οποία αναρριχάται στο +4% και το 1,565 ευρώ (υψηλό από Μάρτιο του ’24), ενώ η μετοχή της Alter Ego, στον απόηχο του deal για την απόκτηση των NewsIt και Tlife, συσσωρεύει στο +0,8% και τα 4,4 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές κινούνται πτωτικά, 36 μετοχές σημειώνουν άνοδο, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 131,4 δισ. ευρώ.
Η γυναίκα που έφτιαξε (σχεδόν από το μηδέν) μια τράπεζα αξίας 1,6 δισ. ευρώ
Πλάγια κίνηση πριν τις 2.000 μονάδες
Την πλάγια κίνηση αναμένεται να διατηρήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, παραμένει σε απόσταση – βολής από το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έχει αισίως συμπληρώσει εννέα διαδοχικές συνεδριάσεις άνω των 1.900 μονάδων, φαίνεται να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις διεθνείς προκλήσεις, με αποτέλεσμα να συντηρεί τη φετινή απόδοση στην περιοχή του +33%.
Και ενώ σε αρκετά blue chips παρατηρείται μια δικαιολογημένη διάθεση για profit taking, την ίδια στιγμή οι αγοραστές δείχνουν να τοποθετούνται σε μετοχές, οι οποίες μέχρι πρότινος δεν μας είχαν συνηθίσει σε μεγάλα ράλι, προσφέροντας επιλεκτικά στηρίγματα και συμβάλλοντας στη διάχυση της ανοδικής κίνησης.
Κάπως έτσι, σήμερα η ελληνική αγορά απέχει μόλις 40 μονάδες από τον μεγάλο στόχο των 2.000 μονάδων, ενδεχόμενη επίτευξη του οποίου θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Αθήνας στον Απρίλιο του 2010.
Το timing, βέβαια, της υπέρβαση του ιστορικού οροσήμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, καθώς είναι σαφές ότι η έκβαση της κόντρας ΗΠΑ – Ευρώπης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική ψυχολογία, με την προθεσμία της 1ης Αυγούστου να θεωρείται ως D-Day.
Η ατζέντα της ημέρας
Όσον αφορά την ατζέντα της ημέρας, η προσοχή στρέφεται στην Alter Ego, η οποία νωρίς το πρωί ανακοίνωσε την εξαγορά του Newsit και του Tlife έναντι 19,5 και 9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σήμερα, παράλληλα, κάνουν πρεμιέρα και οι 1,096 εκατ. νέες μετοχές της εταιρείας, οι οποίες προέκυψαν από την επανεπένδυση του μερίσματος.
Στο μέτωπο των διανομών, οι μέτοχοι της Lavipharm έχουν σήμερα την τελευταία ευκαιρία να «κλειδώσουν» το δικαίωμα είσπραξης στην επιβράβευση του 0,02 ευρώ (το πρώτο από το μακρινό 2007), καθώς αύριο είναι προγραμματισμένη η σχετική αποκοπή (dividend yield 2,4%).
Τέλος, εντός της ημέρας πρόκειται να λάβουν χώρα οι ετήσιες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των ΕΥΔΑΠ, Πλαστικά Κρήτης και Centric Συμμετοχών.
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: «Μπετό» το ράλι των κατασκευαστικών μετοχών
H εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή παραμένει στραμμένη στο ζήτημα των εμπορικών δασμών, αν και οι αναλυτές εξακολουθούν να «ποντάρουν» στο σενάριο του συμβιβασμού -έστω και στο παρά πέντε της προθεσμίας της 1ης Αυγούστου. Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθενται και τα πρώτα εταιρικά μεγέθη για το β’ τρίμηνο του 2025.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,3% και τις 543 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει -0,2% και να πέφτει οριακά κάτω των 24.000 μονάδων. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures των Dow Jones και S&P 500 δείχνουν ένα οριακά αρνητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)