Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επέστρεψαν οι αγοραστές με «λάμψη» από Attica και Ευρώπη

INTIME – NEWS

Σε λιγότερο από 40 μονάδες η απόσταση σε σχέση με τις 2.000 μονάδες

Σε θετικό έδαφος επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διατηρούν το αρχικό προβάδισμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, βάζοντας τέλος στη διήμερη κυριαρχία των πωλητών.

Η ελληνική αγορά, μ’ αυτό τον τρόπο, επανήλθε σε τροχιά σύγκλισης με το ιστορικό ορόσημο των 2.000 μονάδων, παρά την εύλογη κόπωση από το φετινό ράλι (+33% από τις αρχές του έτους) αλλά και τους δεδομένους εμπορικούς κινδύνους.

Και μπορεί η αφομοίωση των κεκτημένων -ιδίως στα βαριά χαρτιά- να συγκαταλέγεται στην ατζέντα των επενδυτών, αλλά το σενάριο μιας ευρύτερης διορθωτικής κίνησης δεν φαίνεται προς το παρόν να «ακουμπά» την Αθήνα, η οποία βλέπει την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά σταθερά τα 130 δισ. ευρώ.  

Κάπως έτσι, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο κατά +0,38% και διαμορφώθηκε στις 1.960,90 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.953,48 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 14 μονάδες (από 1.954,95 έως 1.968,03 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 263,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 69,0 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Πειραιώς «πέταξε» σε νέο υψηλό 4ετίας (6,58 ευρώ), με την Attica Bank να συνεχίζει σε υψηλό τέμπο, υπερβαίνοντας το ορόσημο του 1 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Aktor Group «ακούμπησε» τα 6 ευρώ για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009, ενώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έφθασε μία «ανάσα» από την αποτίμηση του 1 δισ. ευρώ. Διψήφιο ράλι «έτρεξε» η Ευρώπης Holdings, η οποία αναρριχήθηκε στο 1,9 ευρώ.

Χρηματιστήριο: «Πηδά» το εμπόδιο του 1 ευρώ η Attica Bank – Ράλι +26% μέσα στον Ιούλιο

Επιστροφή στο «πράσινο» για τις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, μετά τη διήμερη αφομοίωση των κεκτημένων, επέστρεψε σε θετικό έδαφος, καθώς διευρύνθηκε στο +0,63% και τις 2.105 μονάδες.

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ενισχύθηκε δυναμικά στο +2,81% και τα 6,58 ευρώ, πετυχαίνοντας νέο υψηλό 4ετίας. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank αυξήθηκε στο +0,29% και τα 3,16 ευρώ (νέο υψηλό 9,5 ετών), η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύτηκε στο +0,49% και τα 3,268 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής μειώθηκε στο -0,38% και τα 11,73 ευρώ.

Η μετοχή της Τρ. Κύπρου έκλεισε στο +0,9% και τα 6,52 ευρώ, με τη μετοχή της Optima Bank να διολισθαίνει στο -1,08% και τα 7,35 ευρώ, «πέφτοντας» για 4η σερί ημέρα. Την πορεία αναρρίχησης συνέχισε η μετοχή της Attica Bank, η οποία σκαρφάλωσε στο +3,34% και το 1,02 ευρώ, διευρύνοντας στο +26% το ράλι του Ιουλίου.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,35% και 4.924 μονάδες), η μετοχή της Aktor Group ενισχύθηκε κατά +1,19% και έφθασε στα 5,95 ευρώ, ακουμπώντας το ορόσημο των 6 ευρώ. Στο +1,3% και τα 2,64 ευρώ τερμάτισε η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία επιχείρησε να «πιάσει» το 1 δισ. ευρώ σε όρους αποτίμησης. Οι μετοχές των Metlen, ΔΑΑ και ΕΥΔΑΠ σημείωσαν άνοδο κατά +1%, ενώ η μετοχή της Sarantis έκλεισε στο +2,9% και τα 13,8 ευρώ. Στο +2% και τα 25,2 ευρώ αυξήθηκε η μετοχή της Motor Oil, η οποία ισοφάρισε τις φετινές «κορυφές». Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ οπισθοχώρησαν κατά -1,5% και -2,2%, αντίστοιχα, με τη μετοχή της Titan Cement να έπεται στο -0,9% και τα 37,6 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,42% και 2.887 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχώρισε θετικά στο +5,2% και τα 4,4 ευρώ (υψηλό από τον Σεπτέμβριο του ’23), επωφελούμενη της αναβαθμισμένης τιμής – στόχου (5,7 ευρώ) από τη Eurobank Equities. Οι μετοχές των Intracom Holdings, Quest Συμμετοχών, Noval Propety, ΟΛΠ και Πλαστικά Θράκης ακολούθησαν από +2% έως +3,5%, με τη μετοχή της ΕΧΑΕ να ενισχύεται στο +2,4% και τα 7,25 ευρώ, ακυρώνοντας επί της ουσίας το αρχικό αντίτιμο στη δημόσια πρόταση της Euronext (6,9 ευρώ). Ελλάκτωρ και Κρι Κρι αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον +1%. Αντίθετα, οι μετοχές των Alumil και ΟΛΘ μειώθηκαν κατά -1,5% και -0,8%, αντίστοιχα.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 77 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 33 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 131,7 δισ. ευρώ.

Ο πρώην χρηματιστής που μοιράζει… μερίσματα – ρεκόρ

Δεν «χαλά» το αφήγημα των 2.000 μονάδων

Ψυχραιμία επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι εμπορικοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται προς το παρόν να θέτουν σε σοβαρή δοκιμασία το αφήγημα των 2.000 μονάδων.

Μπορεί η ελληνική αγορά τις τελευταίες ημέρες να έχει αφήσει το πόδι από το γκάζι, αλλά το γεγονός ότι παραμένει κοντά στα πρόσφατα υψηλά (1.968 μονάδες) έρχεται να συντηρήσει την προοπτική συνέχισης της ανοδικής τάσης.

Αυτήν τη στιγμή, η απόσταση από το ιστορικό ορόσημο των 2.000 μονάδων ανέρχεται σε λιγότερες από 40 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να «παίζει» στην περιοχή των 1.960 μονάδων, μετρώντας μια απόδοση της τάξης του +33% από τις αρχές του έτους.

Η αναδίπλωση του προηγούμενου διημέρου (11 και 14 Ιουλίου), σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, μπορεί κάλλιστα να δικαιολογηθεί ως μια προσπάθεια των επενδυτών να αφομοιώσουν ένα μέρος των κεκτημένων, παρά ως ένα πρώτο δείγμα για μια επικείμενη διορθωτική κίνηση μεγάλου εύρους.

Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, καθώς είναι σαφές ότι η έκβαση της κόντρας ΗΠΑ – Ευρώπης για τους δασμούς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική ψυχολογία, με την προθεσμία της 1ης Αυγούστου να θεωρείται η D-Day.

«Καύσωνας» από… deals στις εισηγμένες – Οι 15 συμφωνίες του καλοκαιριού

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι εμπορικοί δασμοί εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική προβληματική για τις διεθνείς αγορές, οι οποίες καλούνται να περιμένουν έως την 1η Αυγούστου, προκειμένου να δουν αν οι ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς 30% στην Ευρώπη αποτελούν πραγματική απειλή ή ακόμη ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα.

Πάντως, η ψύχραιμη αντίδραση των μετοχών μαρτυρά ότι προς το παρόν οι αναλυτές τείνουν να πιστεύουν το… δεύτερο. Δεν είναι τυχαίο ότι στη σημερινή συνεδρίαση o πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 547 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να συσσωρεύει στην περιοχή των 24.100 μονάδων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Dow Jones και S&P 500 καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, αν και ο πρώτος κινείται πτωτικά κατά -0,2%, ενώ ο δεύτερος σημειώνει άνοδο κατά +0,2%. Λίγο νωρίτερα έγιναν γνωστά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο +0,3% σε μηνιαίο επίπεδο και στο +2,7% σε ετήσιο επίπεδο, επιβεβαιώνοντας τις αντίστοιχες εκτιμήσεις των αναλυτών.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)