Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Πηδά» το εμπόδιο του 1 ευρώ η Attica Bank – Ράλι +26% μέσα στον Ιούλιο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Στο 1,65 δισ. ευρώ η αποτίμηση της τράπεζας

Το ορόσημο του 1 ευρώ ξεπερνά πλέον η μετοχή της Attica Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία συνεχίζει με κεκτημένη ταχύτητα μέσα στον Ιούλιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, η τιμή της τράπεζας ενισχύεται δυναμικά κατά σχεδόν +3%, με αποτέλεσμα να σκαρφαλώνει στο 1,02 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από την ΑΜΚ του 2024.

Μάλιστα, η αναρρίχηση της μετοχής λαμβάνει χώρα εν μέσω «ζωηρού» επενδυτικού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι η αξία των συναλλαγών αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ (ήδη τριπλάσιος του μέσου ημερήσιου όρου).

Ο πρώην χρηματιστής που μοιράζει… μερίσματα – ρεκόρ

Κάπως έτσι, η Attica Bank έρχεται να δώσει συνέχεια στη μεγάλη άνοδο του Ιουλίου, η οποία ήδη υπερβαίνει το +26%, οδηγώντας άνω του +45% την αθροιστική μεταβολή από τις αρχές του 2025.

Το αποτέλεσμα είναι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να υπολογίζεται σε 1,65 δισ. ευρώ, έχοντας αναρριχηθεί στην 20η θέση των πολυτιμότερων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Πού αποδίδεται η άνοδος

Το εξελισσόμενο ράλι συνδέεται αφενός με το ευρύτερο re-rating στον τραπεζικό κλάδο, και ιδίως στην ομοειδή Optima Bank, αφετέρου με τις ευοίωνες προοπτικές για τις οικονομικές επιδόσεις της επόμενης ημέρας.

Μην ξεχνάμε ότι μετά την εξαγορά της Παγκρήτιας Τράπεζας και την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του Νοεμβρίου (κατά 735 εκατ. ευρώ), η διοίκηση έρχεται να θέσει σε υψηλά επίπεδα τον πήχη για την επόμενη 3ετία.

Συγκεκριμένα, ο στόχος για την περίοδο 2025 – 2027 περιλαμβάνει προ-προβλέψεων κέρδη άνω των 280 εκατ. ευρώ αλλά και απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω των 20%.

Υπενθυμίζεται ότι στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους η αισθητή μείωση των προβλέψεων οδήγησε το καθαρό αποτέλεσμα (μετά φόρων) σε οριακά κέρδη 0,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2024.

Βέβαια, με βάση τα σημερινά θεμελιώδη μεγέθη, η κεφαλαιοποίηση του 1,6 δισ. ευρώ μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ακριβή». Ωστόσο, όπως συνηθίζεται, οι αγορές «τρέχουν» μπροστά από τις εξελίξεις, προεξοφλώντας ότι η διοίκηση θα τηρήσει το πλάνο και θα φέρει τα αποτελέσματα που έχει υποσχεθεί.

«Καύσωνας» από… deals στις εισηγμένες – Οι 15 συμφωνίες του καλοκαιριού

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)