Skip to main content

Πώς το Χ.Α. οδηγεί τη φετινή κούρσα στις διεθνείς αγορές

Φωτ. EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

120% τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. το διάστημα 2022-2025

Αν υπάρχει κάτι που μας έμαθαν οι 130 μέχρι στιγμής συνεδριάσεις του 2025 στο Χ.Α., είναι ότι η μεταβλητότητα δεν επιτρέπει προβλέψεις και εκτιμήσεις στις αγορές με διάρκεια μεγαλύτερη των 48 ωρών.

Οι πολεμικές συγκρούσεις που θα τελείωναν σε 100 ημέρες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, αλλά και οι δασμοί, που μπαίνουν, βγαίνουν και αναθεωρούνται χωρίς λόγο και αιτία, συνθέτουν ένα πυκνό μίγμα γεγονότων υψηλής έντασης για τις αγορές. Σε αυτό έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι πλέον οι εξελίξεις βρίσκονται σε χρονική σύμπτυξη ή τρέχουν σε παράλληλους χρόνους.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, το Χρηματιστήριο της Αθήνας βιώνει ίσως την καλύτερη χρονιά, με μία εντυπωσιακή απόδοση, που φέρνει κέρδη 120% το διάστημα 2022-2025, ενίσχυση της μέσης συναλλακτικής δραστηριότητας από 74 εκατ. το 2020 σε 200 εκατ. ευρώ το 2025 και αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 100% σε σχέση με το 2021, στα 132 δισ. ευρώ.

Μέχρι και τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής (11/7), το Χρηματιστήριο παρέμεινε στην κορυφή του πίνακα με τις φετινές αποδόσεις των διεθνών χρηματιστηρίων, καταγράφοντας κέρδη 33,37% και με τις εισροές από τη αρχή της χρονιάς να έχουν φθάσει τα 29 δισ. ευρώ.

Τα πλεονεκτήματα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στην κορυφή των επενδυτικών επιλογών των διεθνών οίκων αφενός λόγω της υψηλής μερισματικής απόδοσης των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και αφετέρου γιατί παραμένει σχετικά φθηνό χρηματιστήριο, με την κεφαλαιοποίηση να αντιστοιχεί στο 55% του φετινού ΑΕΠ της χώρας (246 δισ. ευρώ). Παράλληλα, τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων εταιρειών είναι πολύ καλά, το κόστος εργασίας στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό, ενώ γενικότερα υπάρχει μια ισχυρή σωρευμένη ζήτηση σε όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής οικονομίας.

Το Χ.Α. μπορεί να μην εντάσσεται ακόμη στις αναπτυγμένες αγορές, αλλά είναι ένα διεθνοποιημένο χρηματιστήριο, καθώς το 60% της κεφαλαιοποίησης ανήκει σε αλλοδαπούς επενδυτές και το 65% των ημερήσιων συναλλαγών γίνεται επίσης από αλλοδαπούς.

Όπως υπογραμμίζεται σε πρόσφατη ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφεται σημαντική ενίσχυση της ζήτησης ελληνικών αξιογράφων εκ μέρους διεθνών επενδυτών, που έχει οδηγήσει σε αύξηση των επενδυτικών θέσεων σε ελληνικές μετοχές κατά 11 δισ. ευρώ ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο του 2023, διευκολύνοντας -μεταξύ άλλων- τη χρηματοδότηση ελληνικών εταιρειών μέσω του Χρηματιστηρίου.

Αυτό που λείπει, σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες ιδιώτες επενδυτές όπως στο παρελθόν, αφού οι ενεργοί κωδικοί σήμερα μόλις που προσεγγίζουν τις 25.000. Στην εξίσωση, βεβαίως, προστέθηκε πρόσφατα και η πρόταση εξαγοράς της ΕΧΑΕ από το Euronext που, αν ολοκληρωθεί, θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες διεθνοποίησης στις εισηγμένες εταιρείες.

Άντληση κεφαλαίων

Το 2024 πραγματοποιήθηκαν 23 εταιρικές πράξεις. Ξεχώρισε η εισαγωγή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στο Χρηματιστήριο, με έσοδα 784,7 εκατ. ευρώ από τη δημόσια εγγραφή, ενώ νέα είσοδος ήταν και αυτή της Noval Property με 48,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν και δύο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, της Attica Bank, ύψους 755 εκατ. ευρώ, και της Cenergy, με 200 εκατ. ευρώ. Στην αγορά ομολόγων, η Autoellas άντλησε 200 εκατ. ευρώ και η Intralot 130 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του 2025 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 14 εταιρικές πράξεις. Το πρώτο εξάμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν τρεις νέες δημόσιες εγγραφές: της Alter Ego με έσοδα 56,9 εκατ. ευρώ, του Ομίλου Fais με έσοδα 53,5 εκατ. ευρώ και της Qualco με 113 εκατ. ευρώ. Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έγιναν από την Aktor Group, ύψους 200 εκατ. ευρώ, και από την Ευρώπη Holdings, ύψους 68,3 εκατ. ευρώ. Μεγάλη ήταν και η αύξηση κεφαλαίου στον ΔΑΑ, καθώς εκδόθηκαν μετοχές αξίας 85 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο επανεπένδυσης του μερίσματος.

Τελευταία εταιρική πράξη έως τώρα για το 2025 ήταν η έκδοση εταιρικού ομολόγου 250 εκατ. ευρώ από την Aegean Airlines.

Το β’ εξάμηνο του 2025

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2025 είναι προγραμματισμένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην Trastor, ύψους 140 εκατ. ευρώ, στην Premia Properties, ύψους 40 εκατ. ευρώ, και στην Intralot, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Επίσης, λόγω του νέου κανονισμού του Χ.Α., σχετικά με τα όρια της ελεύθερης διασποράς, τουλάχιστον 15 εισηγμένες θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε placements για να ενισχύσουν το free float των μετοχών τους.